σημειώνει το maritime executive, η ιστορία δεν αποτελεί έκπληξη για τους παρατηρητές της Υεμένης, οι οποίοι θαυμάζουν εδώ και καιρό την ικανότητα των Χούθι να αξιοποιούν τα προγράμματα βοήθειας που χρηματοδοτούνται από τον ΟΗΕ προς δικό τους οικονομικό και πολιτικό όφελος.
Το πετρέλαιο που έχουν κλέψει οι Χούθι προερχόταν αρχικά από το πετρελαιοπηγείο Μαρίμπ της Υεμένης και είχε αποθηκευτεί στην FSO Safer (IMO 7376472), μια πλωτή εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου αγκυροβολημένη στα ανοιχτά του Ρας Ίσα. Αυτή η υποδομή έπεσε σε αχρηστία όταν οι Χούθι κατέλαβαν την παράκτια περιοχή γύρω από το Ρας Ίσα και τη Χοντέιντα το 2015 και η Εταιρεία Εξερεύνησης και Παραγωγής Safer (SEPOC) σταμάτησε να αντλεί αργό πετρέλαιο από το Μαρίμπ, καθώς δεν μπορούσε πλέον να το πουλήσει.
Σε αυτό το σημείο, το FSO Safer βρέθηκε να κατέχει 1,14 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, αξίας σήμερα σχεδόν 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Κρατώντας το πετρέλαιο αλλά αδυνατώντας να το πουλήσουν, οι Χούθι εμπόδισαν επίσης τη συντήρηση του FSO Safer, του οποίου το φορτίο γινόταν σταδιακά πιο ασταθές καθώς η κατάσταση του πλοίου επιδεινωνόταν, απειλώντας με έκρηξη και περιβαλλοντική καταστροφή.
Το 2022, οι Χούθι τελικά ήρθαν σε συμφωνία με τον ΟΗΕ καθώς αποφασίστηκε το πετρέλαιο που βρισκόταν στο Safer να μεταφερθεί στο VLCC Yemen (IMO 9323948), ένα δεξαμενόπλοιο που αποκτήθηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό. Δεν υπήρξε περαιτέρω συμφωνία για να προχωρήσει ούτε η απομάκρυνση και η διάσωση του FSO Safer, ούτε η διάθεση του αργού πετρελαίου που μεταφέρθηκε τώρα στο Yemen, η ιδιοκτησία του οποίου αμφισβητούνταν μεταξύ των Χούθι και της SEPOC. Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια, το FSO Safer παρέμεινε στη θέση του, με το VLCC Yemen αγκυροβολημένο κοντά και ακόμα πλήρως φορτωμένο. Εν τω μεταξύ, η κυριότητα του Yemen έχει μεταβιβαστεί δωρεάν στην SEPOC, αν και ο ΟΗΕ συνέχισε επίσης να πληρώνει απευθείας για το πλήρωμα συντήρησης στο πλοίο.
Από τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στις αποβάθρες και τις εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Χοντέιντα, το Ρας Ίσα και το Σαλίμ, το πετρέλαιο στο VLCC Yemen έχει αποκτήσει σπανιότητα. Παρόλο που οι σύγχρονες εγκαταστάσεις διύλισης και μεταφόρτωσης έχουν καταστραφεί, οι ντόπιοι εξακολουθούν να έχουν την ικανότητα να «μαγειρεύουν» το αργό πετρέλαιο σε κακώς αποσταγμένα προϊόντα, για τα οποία - παρά την κακή ποιότητα - υπάρχει μια πεινασμένη τοπική αγορά.
Αριστερά: Safer, Yemen και Seastar-1 στα ανοιχτά του Ras Isa, 8 Ιουνίου (Sentinel-2/CJRC)
Έτσι, στις 8 Ιουνίου, το παράκτιο δεξαμενόπλοιο Seastar-1 (IMO 9163283) εθεάθη δίπλα στο Yemen, μεταφέροντας πετρέλαιο, και αργότερα εθεάθη να εκφορτώνει στο Ras Isa. Η Lloyd's List ανέφερε ότι πριν από τις 8 Ιουνίου, το Yemen είχε επίσης αναλάβει μεταφορές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων από πλοίο σε πλοίο.
Ο ΟΗΕ έχει καταθέσει διαμαρτυρία για τις μεταφορές πετρελαίου, οι οποίες πρέπει να έγιναν με τη βοήθεια του πληρώματος του Yemen, το οποίο χρηματοδοτείται μεν από τον ΟΗΕ, αλλά πιθανώς ελέγχεται από ομάδες πίεσης των Χούθι. Θα ήταν επίσης εφικτό να μεταφερθεί αργό πετρέλαιο σε μικρή απόσταση στο Ρας Ίσα με φορτηγίδες. Δεδομένου ότι το VLCC Yemen έχει πλέον πλήρωμα που πληρώνεται από τον ΟΗΕ και το ίδιο το πλοίο ανήκει στην SEPOC της κυβέρνησης της Υεμένης, μπορεί να είναι δύσκολο να περιοριστεί η μελλοντική άντληση αργού πετρελαίου, την οποία έχουν μεγάλη ανάγκη οι Χούθι.