Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επιβάλει τον νέο δασμό στον χαλκό από την 1η Αυγούστου για να προωθήσει την εγχώρια ανάπτυξη μιας βιομηχανίας κρίσιμης για την άμυνα, τα ηλεκτρονικά και τα αυτοκίνητα.
Η ανακοίνωση ώθησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού της Comex στις ΗΠΑ σε ιστορικά υψηλά.
Ωστόσο, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιμές εκτός των ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειωθούν, καθώς χώρες όπως η Χιλή, ο κορυφαίος παραγωγός χαλκού στον κόσμο και ο μεγαλύτερος προμηθευτής των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταφέρουν τις προμήθειές τους αλλού ως απάντηση στους δασμούς.
«Η τιμή του χαλκού θα είναι ασταθής όπως όλα τα άλλα στον κόσμο και θα πρέπει να βγούμε από αυτήν την αστάθεια», δήλωσε ο Μπρίστοου σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Ζάμπια, Λουσάκα, αργά την Πέμπτη.
Ωστόσο, είπε ότι, παρά τις επιπτώσεις από τις αποφάσεις της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ, η μακροπρόθεσμη πορεία του χαλκού παρέμεινε αμετάβλητη.
«Βλέπουμε έλλειψη στην προσφορά και αυξανόμενη ζήτηση, ιδίως με τα κέντρα δεδομένων, την κίνηση προς καθαρότερη ενέργεια και γενικά καθώς οι αναδυόμενες αγορές αρχίζουν να επενδύουν στη βιομηχανοποίηση, η οποία είναι ένας μεγάλος καταναλωτής χαλκού», δήλωσε ο Bristow.
«Έτσι, όλοι συμφωνούν ότι η ζήτηση χαλκού ξεπερνά την πλευρά της προσφοράς», είπε.
Η Barrick, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού στον κόσμο σε παραγωγή μετά την Newmont, επενδύει επί του παρόντος στην ενίσχυση της παραγωγής χαλκού της.
Υλοποιεί ένα σχέδιο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διπλασιάσει την ετήσια παραγωγή από το ορυχείο χαλκού Lumwana στη Ζάμπια σε 240.000 μετρικούς τόνους έως το 2028. Η Barrick θα παρατείνει επίσης τη διάρκεια ζωής του ορυχείου έως το 2057.
«Το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας χαλκού σήμερα εξετάζει μόνο οριακή επέκταση», δήλωσε ο Bristow. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που αναλάβαμε αυτή τη δέσμευση να επενδύσουμε πριν από αυτή την αυστηροποίηση».