Βlue Panda: Ξανά στην Ελλάδα για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου!

Βlue Panda: Ξανά στην Ελλάδα για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου!
energia.gr
Τετ, 9 Ιουλίου 2025 - 13:11

Στην Ελλάδα επέστρεψε για πέμπτη χρονιά το ερευνητικό σκάφος Blue Panda του WWF! Σκοπός είναι ο εμπλουτισμός της επιστημονικής γνώσης για τα απειλούμενα θαλάσσια είδη -με έμφαση στα κητώδη, δηλαδή τις φάλαινες και τα δελφίνια- με απώτερο στόχο την ενίσχυση της προστασίας τους στην Ελληνική Τάφρο, μία από τις σημαντικότερες οικολογικά θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου.

 

Η ερευνητική αποστολή ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες από τη Ζάκυνθο και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου 2025, έχοντας ως τελικό προορισμό το λιμάνι των Χανίων. Φέτος, η αποστολή θα καλύψει την περιοχή που εκτείνεται από τη βορειοδυτική Κεφαλονιά έως και τη νοτιοδυτική Κρήτη, εστιάζοντας στην ανοιχτή θάλασσα της Ελληνικής Τάφρου.

Η φετινή αποστολή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς υπεράκτια κυρίως τμήματα της Ελληνικής Τάφρου παραμένουν ανεπαρκώς μελετημένα και υπό καθεστώς απειλής από υφιστάμενες και νέες ανθρώπινες δραστηριότητες. Στόχος είναι να καλυφθούν αυτά τα κενά, συμβάλλοντας στον σχεδιασμό αποτελεσματικών μέτρων προστασίας για τα βαθιά καταδυόμενα είδη, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρές απειλές, όπως:

  • Η ναυσιπλοΐα (πάνω από το 50% των  εκβρασμένων φυσητήρων φέρει τραύματα από προπέλες πλοίων),
  • Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων,
  • Οι στρατιωτικές ασκήσεις με σόναρ,
  • Η υπεραλίευση και η παράνομη αλιεία,
  • Η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία,
  • Η ρύπανση (χημική, πλαστική, ακουστική),
  • Η κλιματική αλλαγή.

Η ερευνητική ομάδα θα συλλέξει δεδομένα για:

  • Την παρουσία, τη συμπεριφορά, τις μετακινήσεις και την προτίμηση ενδιαιτημάτων του φυσητήρα (Physetermacrocephalus) και του ζιφιού (Ziphius cavirostris), καθώς και άλλων μικρότερων ειδών κητωδών.
  • Τις κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν τα είδη αυτά στην περιοχή.

Η έρευνα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων οπτικές και ακουστικές παρατηρήσεις, φωτοταυτοποίηση με εκτίμηση της υγείας των ειδών, συλλογή δειγμάτων νερού για γενετικές αναλύσεις, καθώς και παρακολούθηση των μετακινήσεων και της συμπεριφοράς τους.

Η αποστολή επιδιώκει επιπλέον να τεκμηριώσει και να αναδείξει την ανάγκη για τη θεσμική προστασία της περιοχή. Παρόλο που η περιοχή αποτελεί καταφύγιο και περιοχή τροφοληψίας, και αναπαραγωγής για μερικά από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα της θάλασσας και είναι αναγνωρισμένη ως Σημαντική Περιοχή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά (Important Marine Mammal Area - IMMA) από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σχέδια για νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Το WWF Ελλάς καλεί την Πολιτεία να σταματήσει άμεσα αυτές τις δραστηριότητες που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την Ελληνική Τάφρο, τόσο από περιβαλλοντική, όσο και από κοινωνικοοικονομική σκοπιά.

Το πρόγραμμα “Ενίσχυοντας την έρευνα και διατήρηση των κητωδών στην Ελληνική Τάφρο με το σκάφος Blue Panda”, υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή” και συντονίζεται από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Tethys Research Institute, έναν από τους πλέον καταξιωμένους επιστημονικούς φορείς στη μελέτη κητωδών στη Μεσόγειο, και με την υποστήριξη του WWF Whales and Dolphins Initiative, και άλλων εξειδικευμένων συνεργατών.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr