Ινδονησία: Έλεγχοι στο Εμπόριο Γαρίδας μετά από Εμφάνιση Ραδιενεργού Καισίου

Ινδονησία:  Έλεγχοι στο Εμπόριο Γαρίδας μετά από Εμφάνιση Ραδιενεργού Καισίου
energia.gr
Τρι, 14 Οκτωβρίου 2025 - 13:20

Επειτα από μια εμφάνιση ραδιενεργού κρούσματος στις αρχές του έτους, η κυβέρνηση της Ινδονησίας απαιτεί τώρα από τους εξαγωγείς να πιστοποιούν ότι το προϊόν τους είναι απαλλαγμένο από ραδιενεργό καίσιο πριν από την αποστολή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Οι παραγωγοί γαρίδας στην Ιάβα και τη Λαμπούνγκ θα πρέπει να στείλουν αποτελέσματα ανεξάρτητων εργαστηριακών

δοκιμών στο KKP της Ινδονησίας, με επακόλουθες δοκιμές να πραγματοποιούνται σε εθνικό εργαστήριο. Η διαδικασία ισχύει για ορισμένες εταιρείες που εξάγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στο παρελθόν. Οι εταιρείες που είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα με το καίσιο στις αποστολές τους στο παρελθόν θα πρέπει να υποβληθούν σε ξεχωριστή, πιο αυστηρή διαδικασία που να πληροί τις αμερικανικές απαιτήσεις. 

Η Ινδονησία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός γαρίδας λευκού ποδιού στον κόσμο. Τον Αύγουστο, επιθεωρητές στις ΗΠΑ εντόπισαν μόλυνση από καίσιο σε αποστολές που προέρχονται από την PT Bahari Makmur Sejati (BMS Foods), η οποία προμηθεύει το ένα τρίτο των γαρίδων που εξάγει η Ινδονησία στους Αμερικανούς καταναλωτές. Η ιχνοστοιχεία μόλυνσης του ραδιενεργού μετάλλου επηρέασε εκατοντάδες χιλιάδες λίβρες προϊόντος σε μεγάλους λιανοπωλητές σε όλη τη χώρα, αναγκάζοντας σε σαρωτικές ανακλήσεις. Η ποσότητα που υπήρχε στις συσκευασμένες γαρίδες δεν ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να είναι επικίνδυνη για τους καταναλωτές σε μία μόνο δόση, αλλά η επαναλαμβανόμενη μακροχρόνια έκθεση θα μπορούσε να προκαλέσει σωρευτική βλάβη (για παράδειγμα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου). 

Οι ινδονησιακές αρχές έψαξαν την αλυσίδα εφοδιασμού της BMS για πιθανές πηγές μόλυνσης και εντόπισαν επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από το όριο στην περιοχή γύρω από τα εργοστάσια συσκευασίας της BMS στην Ιάβα. Εντόπισαν την πηγή σε ένα χαλυβουργείο, το Peters Metal Technology, το οποίο έλιωνε παλιοσίδερα για την παραγωγή ανακυκλωμένου χάλυβα. Η έρευνα για την αιτία της μόλυνσης βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα. 

Ως προληπτικό μέτρο, οι εισαγωγές ξένου χάλυβα και σιδήρου έχουν ανασταλεί προσωρινά εν αναμονή αυστηρότερου κανονιστικού καθεστώτος. Το καίσιο-137 παράγεται τεχνητά σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και μπορεί να βρεθεί σε εξειδικευμένες ιατρικές συσκευές και όργανα, μια πιθανή οδός μόλυνσης της αλυσίδας εφοδιασμού με σκραπ μετάλλων. Είναι υποπροϊόν της πυρηνικής σύντηξης και μπορεί επίσης να βρεθεί στο περιβάλλον σε ίχνη ως κληρονομιά των δοκιμών όπλων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr