από λιβυκής πλευράς μέχρι στιγμής αναφέρεται πάντα η σημασία του διαλόγου και του Δικαίου της Θάλασσας. Κρατά ακόμη ότι στα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής συνόδου στις Βρυξέλλες περιλήφθηκε εκ νέου η καταδίκη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Όμως αυτό δεν αρκεί και γι’αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποστολή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας την ερχόμενη Κυριακή στη Βεγγάζη.
Η ελληνική διπλωματία έστω και αργά δείχνει να κινητοποείται γι’αυτό και πριν λίγα 24ωρα η Αίγυπτος ζήτησε την παρέμβαση των Αμερικανών ώστε να σταματήσει το ανατολικό κοινοβούλιο της Λιβύης να επικυρώσει μια συμφωνία με την Τουρκία. Το ανατολικό κοινοβούλιο της Λιβύης αρχικά αντιτάχθηκε στη συμφωνία, αλλά τους τελευταίους μήνες, και παρά τις εντατικές πιέσεις της Αθήνας και του Καΐρου, ο Χαφτάρ φαινόταν να βρίσκεται κοντά στην έγκριση του συμφώνου.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, θα μεταβεί λοιπόν πρώτα στη Βεγγάζη όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, θα μεταβεί και δεύτερη φορά στη Λιβύη και συγκεκριμένα στην Τρίπολη την ερχόμενη Τρίτη 15 Ιουλίου, για συναντήσεις με άλλους αξιωματούχους της λιβυκής κυβέρνησης.
Όπως είναι φυσικό, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί και το μεταναστευτικό καθώς ουσιαστικά η Λιβύη έχει ανοίξει τα θαλάσσια σύνορά της προς την Ελλάδα αλλά και η στροφή της Τρίπολης αναφορικά με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.«Η Τουρκία είναι πολύ δραστήρια στη Λιβύη και γενικότερα στην Αφρική, με μια πολιτική ξεκάθαρα επεκτατική. Εμείς, όμως, ουδέποτε εγκαταλείψαμε τη Λιβύη. Αντίθετα, αποκαταστήσαμε με επιτυχία τη σχέση, ενεργοποιώντας όλους τους διαύλους και προς τις δύο πλευρές» δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα μπει ποτέ σε λογική πλειοδοσίας και εξαγοράς. Στεκόμαστε στις αρχές μας και έχουμε πολλά “όπλα στη φαρέτρα” μας.
Το περιβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ανυπόστατο, άκυρο και αντίθετο στο διεθνές δίκαιο. Οποιοσδήποτε κι αν το υπογράψει, δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα». Το θέμα της συζήτησης της οριθοέτησης της ΑΟΖ είναι πάντα ανοιχτό αν και στην παρούσα συγκυρία μοιάζει δύσκολο να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία. Πάντως το Κάιρο δείχνει ναι είναι σημαντικός σύμμαχος αφούς σύμφωνα με περιφερειακούς αξιωματούχους στο Middle East Eye, Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία ότι εάν το ανατολικό κοινοβούλιο της Λιβύης επικυρώσει τη συμφωνία, η οποία είχε αρχικά υπογραφεί από την αντίπαλη δυτική κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης το 2019, θα μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια εποχή που η Αίγυπτος αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πολέμων στη Γάζα και το Σουδάν.
Το ανατολικό κοινοβούλιο της Λιβύης, που εδρεύει στο Τομπρούκ, ελέγχεται de facto από τον Χάφταρ, τον οποίο διάφοροι περιφερειακοί παράγοντες έχουν υποστηρίξει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από το 2011, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων , των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελατί έθεσε το θέμα της αμερικανικής παρέμβασης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μασάντ Μπούλος, τον ανώτερο σύμβουλο των ΗΠΑ για την Αφρική, τον περασμένο μήνα, τόνισαν οι αξιωματούχοι.
Αρκετά λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ανατολικό κοινοβούλιο της χώρας θα μπορούσε να επικυρώσει τη θαλάσσια συμφωνία του 2019 τις επόμενες εβδομάδες, η οποία θα αναγνωρίζει την αξίωση της Τουρκίας για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου. Μια άλλη εκκρεμότητα στις σχέσεις μας με τη Λιβύη είναι το μεταναστευτικό. «Όλη η υποσαχάρια Αφρική μαστίζεται από συρράξεις και η αστάθεια τροφοδοτεί τον νότιο διάδρομο. Η Ελλάδα πήρε σκληρές αποφάσεις, κυρίως στην επιτήρηση των συνόρων. Η θάλασσα είναι ανοιχτή, δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε ανθρώπινες ζωές – αλλά μέχρι στιγμής η πολιτική μας αποδίδει καρπούς».