Εντός του 2025 η Λειτουργία της 1ης Μονάδας Παραγωγής Βιομεθανίου στην Ελλάδα

Εντός του 2025 η Λειτουργία της 1ης Μονάδας Παραγωγής Βιομεθανίου στην Ελλάδα
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Τρι, 1 Ιουλίου 2025 - 07:55

Η πρώτη μονάδα παραγωγής βιομεθανίου στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία μέσα στο 2025. Όπως επεσήμανε η Δρ. Κυριακή Καρακίτσου, Διευθύντρια Δραστηριοτήτων Θυγατρικών Εταιρειών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε κλειστή συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η μονάδα, μόλις λάβει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής έως 10 GWhβιομεθανίου ετησίως, με προοπτική επέκτασης έως και 20 GWh ανά έτος. Το σχετικό συμφωνητικό για την εγκατάσταση και λειτουργία

της μονάδας συμπιεσμένου βιομεθανίου υπογράφηκε το 2023. Η μονάδα αποτελεί πιλοτική εγκατάσταση και στοχεύει στην αναβάθμιση βιοαερίου σε υψηλής καθαρότητας βιομεθάνιο, αξιοποιώντας υπάρχουσα μονάδα παραγωγής βιοαερίου ισχύος 3 MW, που λειτουργεί η εταιρεία «Φάρμα Χήτας» στη Ρωμιά Φιλιππιάδας, στην Πρέβεζα.

Η επιχείρηση θα παρέχει στη ΔΕΠΑ το απαραίτητο βιοαέριο, το οποίο θα αναβαθμίζεται περαιτέρω σε βιομεθάνιο. Η τοποθεσία της εγκατάστασης βρίσκεται πλησίον πρατηρίων FISIKON, τα οποία δεν είναι διασυνδεδεμένα με το δίκτυο φυσικού αερίου, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της λύσης αυτής. Όπως επεσήμανε η κυρία Καρακίτσου κατά την 4η Συνάντηση «Κέντρα Επιχειρηματικότητας, Πολιτικής και Κοινωνίας για το Βιομεθάνιο», που διοργανώθηκε από το ΚΑΠΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου GreenMeUp, η κατασκευή της μονάδας ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο. Έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες συνδέσεις μεταξύ της μονάδας βιοαερίου και του συμπιεστή βιομεθανίου, ενώ έγιναν και οι σχετικές δοκιμές, από τις οποίες παρήχθησαν οι πρώτες ποσότητες βιομεθανίου (με περιεκτικότητα άνω του 97% σε μεθάνιο), οι οποίες επαναδιοχετεύθηκαν στη μονάδα βιοαερίου.

Το παραγόμενο βιομεθάνιο θα συμπιέζεται σε μορφή bio-CNG και θα αποθηκεύεται σε σωληνώσεις για μεταφορά μέσω της υφιστάμενης εφοδιαστικής αλυσίδας της FISIKON προς τα πρατήριά της, προκειμένου να διατεθεί ως καύσιμο για οχήματα. Μελλοντικά, και εφόσον διαμορφωθεί το απαραίτητο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο, το βιομεθάνιο θα μπορεί να διοχετεύεται και στο δίκτυο φυσικού αερίου. Η ετήσια παραγωγή της πιλοτικής μονάδας εκτιμάται σε περίπου 1.000.000 κυβικά μέτρα βιομεθανίου (ή 5.000 κυβικά μέτρα bio-CNG).

Σήμερα, λειτουργούν 80 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 119,5 MWe και ενέργεια καυσίμου περίπου 1,4 TWh/χρόνο. Παραγωγή βιομεθανίου όμως δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Από τους υφιστάμενους σταθμούς βιοαερίου,  εκτιμάται ότι οι 38 που γειτνιάζουν με τα δίκτυα φυσικού αερίου, μπορούν να μετατραπούν σχετικά γρήγορα σε παραγωγή βιομεθανίου με παραγωγή περίπου 0,9 TWh/χρόνο.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr