Μητσοτάκης: «Ανυπόστατο το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο» - Σύντομη Άτυπη Συνάντηση με Ερντογάν στη Χάγη

Μητσοτάκης: «Ανυπόστατο το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο» - Σύντομη Άτυπη Συνάντηση με Ερντογάν στη Χάγη
energia.gr
Τετ, 25 Ιουνίου 2025 - 19:59

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Χάγη. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών, ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Λιβύη, χαρακτήρισε, για άλλη μία φορά την πάγια ελληνική θέση για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο – Βλ. Σχετ: Λιβύη: Συμφωνία της Κρατικής Πετρελαϊκής με την Τουρκική ΤΡΑΟ για Γεωφυσικές Μελέτες – Το Ορούτς Ρέις στην Περιοχή

Αναλυτικότερα:

Στη συνέντευξη τύπου, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη ημερομηνία για την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας και πρόσθεσε ότι στη συνομιλία «θέσαμε τα θέματα που έπρεπε να θέσουμε». 

Ερωτηθείς, μάλιστα, για τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε με νόημα ότι «η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζεται, δεν μπορώ να σχολιάσω τη συνάντηση των κ.κ. Τραμπ και Ερντογάν» και επέμεινε πως είναι λάθος σε τέτοιες σημαντικές Συνόδους Κορυφής να ασχολούμαστε μόνο με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε ερώτηση για την κατάσταση στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε εκ νέου ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι απαράδεκτο, παράνομο και ανυπόστατο, καθώς και ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, θέση, την οποία η Αθήνα θα ζητήσει να περιληφθεί εκ νέου στα συμπεράσματα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που ξεκινά από αύριο στις Βρυξέλλες, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Θα συζητήσουμε το θέμα της Λιβύης το οποίο ως προς την Ελλάδα έχει δύο πτυχές. Το πρώτο είναι το απαράδεκτο ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Ελλάδα θα ζητήσει να συμπεριληφθούν και πάλι στα συμπεράσματα αυτούσια όσα είχαμε πει το Δεκέμβριο του 2019 ότι το μνημόνιο αυτό είναι παράνομο δεν αναγνωρίζετε από την ευρωπαϊκή ένωση και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Αυτή επανάληψη πρέπει να γίνει με τρόπος σαφή προς τη Λιβύη», όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη άμεσης αντίδρασης στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις από τη Δυτική Λιβύη, με συντονισμό τόσο με την ΕΕ όσο και με τις λιβυκές Αρχές: «Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Στέλνουμε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στα διεθνή ύδατα για να στείλουμε σαφές μήνυμα στους διακινητές».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε απολύτως προσηλωμένος στον πυρήνα της Συμμαχίας. Είχε δίκιο όταν πίεζε τις χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες – η Ελλάδα ήταν ήδη συνεπής στις υποχρεώσεις της. Πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα».

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ έως το 2035, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ήδη στην πρώτη πεντάδα των χωρών της Συμμαχίας ως προς τη σχετική συνεισφορά. «Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, όπως οφείλει να κάνει. Το πρόγραμμα μπορεί να φτάσει τα 28 δισ. ευρώ τα επόμενα 12 χρόνια», υπογράμμισε.

Διευκρίνισε ότι το 5% «σπάει» σε δύο σκέλη: 3,5% αφορά «σκληρές» στρατιωτικές δαπάνες και το υπόλοιπο 1,5% σχετίζεται με την ευρύτερη αμυντική θωράκιση, όπως η Πολιτική Προστασία. Παράλληλα, επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με εξαγωγικό προσανατολισμό και όχι απλώς η αγορά εξοπλισμών από το εξωτερικό.

Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε και για την ένταση στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας την ανάγκη για επιστροφή σε διαπραγματεύσεις: «Το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και αυτό πρέπει να καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού. Καταδίκασα επίσης την τρομοκρατική επίθεση στην εκκλησία στη Δαμασκό».

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr