Όπως και στις προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις, το Σωματείο μας, «Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια» (ΠΣΕΕΠ), η βασική συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στη «HELLENiQ ENERGY Ανώνυμη Εταιρεία. Συμμετοχών»(HELLENiQ), συμμετείχε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 19.06.2025, τόσο ως φορέας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων στη HELLENiQ, όσο και ως μικρομέτοχος της Εταιρείας.
Όπως είναι γνωστό, τον Δεκέμβριο του 2023 το τέως «Ταμείο Αξιοποίησης ΙδιωτικήςΠεριουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ), που έχει πλέον απορροφηθεί από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστή ως Υπερταμείο, προχώρησε σε εκποίηση μεγάλου αριθμού μετοχών της HELLENiQ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement).
Το Σωματείο μας, εκπροσωπώντας συνδικαλιστικά τους εργαζομένους στη HELLENiQ, έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την αγωνία μας για το θέμα της απομάκρυνσης του Δημοσίου από τη HELLENiQ.
Οι εργαζόμενοι παγίως ζητούμε να αναμεταβιβαστούν οι μετοχές της HELLENiQ, που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ και πλέον κατέχει το Υπερταμείο, στο Ελληνικό Δημόσιο.
Πρωτίστως λόγω της στρατηγικής σημασίας των διυλιστηρίων για την οικονομία, τηνενεργειακή ασφάλεια αλλά και την εθνική άμυνα, καθώς επίσης για μία σειρά λόγων όπωςη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της κοινωνικής πολιτικής της Εταιρείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Με κάθε τρόπο επισημάναμε εγκαίρως ότι ηεκποίηση μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ ήταν ιδιαίτερα ασύμφορη και άκαιρη, αντίθετη προς τονρου των πραγμάτων και προς τις ανάγκες της Χώρας.
Ωστόσο, η απόφαση της Κυβέρνησης ήταν (και παραμένει!) η περαιτέρωιδιωτικοποίηση της HELLENiQ, δηλαδή η πώληση μετοχών του Δημοσίου, που ωστόσο είχε αποφευχθεί εν μέσω της κρίσης 2009-2019! Μετοχές του Δημοσίου που διασώθηκανεν μέσω κρίσης, εκποιούνται άρον άρον, με κλειστές διαδικασίες, μετά την έξοδο από τηνκρίση… Έτσι, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2023, παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, σε εκποίηση μεγάλου αριθμού μετοχών.
Για την ενέργεια αυτή το Σωματείο μας έχει προχωρήσει εγκαίρως σε ενημερώσεις της κοινής γνώμης, που είχαν ευρεία απήχηση, καθώς και σε επιτυχείς απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και σε πολλές θεσμικές ενέργειες.
Πρόσφατα, και εν όψει της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, ήδη από τονΑπρίλιο 2025 το Σωματείο μας κατάθεσε έγγραφο στο Υπερταμείο, σχετικά με τηδιαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης του Δεκεμβρίου 2023 και ιδίως σε σχέση με τοζήτημα του ορισμού μελών στο διοικητικό συμβούλιο της HELLENiQ από το ΕλληνικόΔημόσιο. Με την επιστολή που απηύθυνε το Σωματείο μας στο Υπερταμείο ζήτησε ναενημερωθεί για ποιο λόγο δεν προνόησε το ΤΑΙΠΕΔ, όταν προχωρούσε στην ιδιωτικήτοποθέτηση την 07.12.2023, να έχει ήδη προηγηθεί και ολοκληρωθεί η τροποποίηση τουΚαταστατικού της HELLENiQ, προκειμένου να μη τεθεί σε κίνδυνο η εκπροσώπηση τουΔημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της HELLENiQ. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τοΚαταστατικό που τότε ίσχυε, ο ορισμός μελών από το Δημόσιο στο διοικητικό συμβούλιοτης HELLENiQ τελούσε υπό τον όρο και προϋπέθετε ότι το Δημόσιο θα έχει μετοχέςτουλάχιστον 35% στη HELLENiQ. Όμως, με την ιδιωτική τοποθέτηση που έγινε την07.12.2023, μετά την πώληση των προσφερθεισών μετοχών του Δημοσίου, το ποσοστότου κατήλθε στο 31,2%, χωρίς να έχει τροποποιηθεί το Καταστατικό της Εταιρείας. Με τοντρόπο αυτό, το δικαίωμα εκπροσώπησης του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο τηςHELLENiQ φάνηκε να μένει για αρκετό διάστημα... μετέωρο! Η τροποποίηση τουΚαταστατικού έγινε τελικά με την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της HELLENiQ, που έλαβε χώρα την 28.12.2023 και μετά από επίσημες ενέργειες για το θέμα και από τοΣωματείο μας. Παρότι το Καταστατικό τροποποιήθηκε, έτσι ώστε να καλύπτεται το ζήτηματου ορισμού μελών του διοικητικού συμβουλίου της HELLENiQ από το Δημόσιο (τουλάχιστον για όσο το ποσοστό του είναι άνω του 25%), πάντως η εν λόγω παράλειψη από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ασήμαντη καθώς καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίοαντιμετωπίσθηκε το ζήτημα. Ασφαλώς η επιστολή αυτή προς το Υπερταμείο έμεινε αναπάντητη – με μία σιωπή που επιβεβαιώνει την προφανή απάντηση.
Οι απαντήσεις, όμως, που έχουμε ζητήσει αλλά δεν δίνονται από τους αρμοδίους δίνονται πλέον από τις εξελίξεις.
Τις καταιγιστικές εξελίξεις που όλοι βιώνουμε, μέσα στις όλο και πιο εκρηκτικές συνθήκες των περιφερειακών πολέμων που εξαπλώνονται, δυστυχώς, επηρεάζοντας κάθε τομέα της ζωής μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, παριστάμενοι στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων τηςHELLENiQ την 19.06.2025 θέσαμε τα εξής ερωτήματα:
1.- Με την ιδιωτική τοποθέτηση που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2023, ένα μεγάλο μέρος των μετοχών του Δημοσίου, που ελέγχονται από το ΤΑΙΠΕΔ (πλέον Υπερταμείο), εκποιήθηκε. Για την εν λόγω σημαντική απόφαση έγινε επίκληση μίας σειράςαπό λόγους, όπως η ανάγκη χρηματοδότησης του προγράμματος ανάπτυξης της Εταιρείας,η χρησιμότητα της διεύρυνσης της μετοχικής της βάσης και άλλα. Με τα δεδομένα πουέχουμε σήμερα, και μετά τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 και του πρώτου τριμήνου του 2025, η απόφαση αυτή, για τη μαζική αυτή εκποίηση μετοχών του Δημοσίου, κρίνεται ότι απέδωσε τα αναμενόμενα; Υπήρξε δηλαδή επιτυχής, εκ του αποτελέσματος;
2.- Στην ίδια προβληματική, η σημερινή διεθνής και τοπική πολιτική κατάσταση -οπόλεμος που φουντώνει, με δύο λόγια - συνιστά θεμελιώδη λόγο διακράτησης τωνμετοχών του Δημοσίου, που ελέγχονται από το Υπερταμείο, στη HELLENiQ και όχι περαιτέρω εκποίησής τους; Ποια άποψη έχει επ’ αυτού η Εταιρεία; Την έχει θέσει υπόψη του Υπερταμείου και των αρμοδίων Υπουργείων; Και αν ναι, ποια απάντηση έχει λάβει;
3.- Ειδικότερα, πώς αξιολογεί η Εταιρεία τη δυνατότητα επίτευξης περαιτέρω χρηματοδότησης του προγράμματος ανάπτυξής της και ποιες επιλογές θα προέκρινε υπότην παρούσα συγκυρία; Τρόποι χρηματοδότησης όπως ο δανεισμός ή η αύξηση τουμετοχικού κεφαλαίου πώς αξιολογούνται έναντι ενδεχόμενης περαιτέρω εκποίησηςμετοχών του Δημοσίου, που όπως πληροφορούμαστε εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι; Ευελπιστούμε ότι κάθε τέτοια σκέψη θα διαλυθεί υπό το κράτος της φοβερής διεθνούς κατάστασης, όμως επίσημη τοποθέτηση δεν υπάρχει.
4.- Τέλος, με δεδομένη την σταθερή και ολόψυχη στήριξη της Εταιρείας από τουςεργαζομένους της, από το Σωματείο μας, διαχρονικά, με δεδομένη τη συμβολή όλων μαςστην επιτυχή πορεία της Εταιρείας, μήπως έχει επαναξιολογήσει η Εταιρεία τηναποκατάσταση της συμμετοχής εκπροσώπων των εργαζομένων στο Διοικητικό τηςΣυμβούλιο; Δηλαδή στο Διοικητικό Συμβούλιο της μητρικής HELLENiQ, όπως επί δεκαετίες ίσχυε; Και που είχε συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και επιτυχή πορεία της Εταιρείας;
Στα ερωτήματα αυτά, για άλλη μία φορά, οι απαντήσεις που λάβαμε ήτανστερεοτυπικές, φυγόκεντρες.Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι ορισμένες αποφάσεις, όπως αυτές που αφορούνστην εκποίηση μετοχών της HELLENiQ, έχουν ληφθεί από το Υπερταμείο, με τησύμπλευση της Κυβέρνησης και σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα, και όχι από τη διοίκηση της HELLENiQ. Η οποία όμως έχει λόγο στα τεκταινόμενα και ευθύνη να εκφέρειγνώμη για κρίσιμες επιλογές που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον της HELLENiQ καιεπηρεάζουν ευρύτερα την Κοινωνία και τη Χώρα.
Η πολιτική ευθύνη για την αποξένωση του Δημοσίου από τα εθνικά διυλιστήρια είναι πρωτίστως κυβερνητική. Κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης που σιωπά και δεν ενεργεί είναι συνυπεύθυνο.
Η νομική ευθύνη είναι του ΤΑΙΠΕΔ και ήδη Υπερταμείου.
Με προσήλωση σε ένα πρόγραμμα συνεχιζόμενων ιδιωτικοποιήσεων σε πείσματων καιρών και των εκρηκτικών εξελίξεων, σε καθημερινή πλέον βάση, γύρω μας, η Κυβέρνηση επιμένει στη μη αναμεταβίβαση των μετοχών της HELLENiQ που κατέχει τοΥπερταμείο στο Δημόσιο… Παρότι η μεταβίβασή τους στο Υπερταμείο ήταν ένα έκτακτομέτρο για την αντιμετώπιση μίας κρίσης που παρήλθε. Επιμένει στη μη διασφάλιση ισχυρής συμμετοχής του Κράτους στη διοίκηση των διυλιστηρίων, αδιαφορώντας επιδεικτικά για αυτή. Επιμένει στη μη συμμετοχή των εργαζομένων στο διοικητικόσυμβούλιο της Εταιρείας, για να μη διαταράσσεται όπως φαίνεται το σχέδιο που είναι σεεξέλιξη, για την πλήρη απεμπόληση κάθε μετοχικού δικαιώματος του Δημοσίου στηνΕταιρεία και την πλήρη απομάκρυνσή του από τη διοίκησή της.
Η πολυδιαφημισμένη μαζική εκποίηση μετοχών του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ τονΔεκέμβριο του 2023, ως δήθεν αναγκαία και τάχα επιτυχής, έχει πλέον αποδειχθεί στηνπράξη ότι υπήρξε μία θορυβώδης αποτυχία. Η τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ απήλθε, οιεπευφημίες των διεθνών συμβούλων κόπασαν. Το αποτέλεσμα έμεινε.
Με άγνωστα κριτήρια, χωρίς προηγούμενο έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μετην έγκριση διεθνών χρηματοοικονομικών συμβούλων (ακόμη δεν έχουν δοθεί στηδημοσιότητα οι γνωμοδοτήσεις τους, που έχουν ζητηθεί όχι μόνο από το Σωματείο μαςαλλά και στη Βουλή από κόμματα με κοινοβουλευτικά αιτήματα!) εκποιήθηκαν από τοΤΑΙΠΕΔ μαζικά μετοχές, με έκπτωση 10% από την τότε χρηματιστηριακή τιμή, όταν είχεδημοσιοποιηθεί ότι τα αποτελέσματα της χρήσης θα ήταν θετικά και προεξοφλούνταν η διανομή μερίσματος. Μέρισμα το οποίο εν συνεχεία έλαβαν και οι νέοι μέτοχοι που απέκτησαν τις μετοχές του Δημοσίου… με έκπτωση! Πού πήγε η αξία της μετοχής, πούπήγε η αξία των προσδοκώμενων και βέβαιων θετικών αποτελεσμάτων της; Πού πήγε η υπεραξία της Εταιρείας; Και πού ωφέλησε αυτή η μαζική εκποίηση την Εταιρεία; Ποιον ωφέλησε πέρα από τους νέους μετόχους, που αγόρασαν φθηνά, σε μία διαδικασία απροειδοποίητη, κλειστή, χωρίς δημοσίευση δελτίου προσφοράς (prospectus), που δεναιτιολογήθηκε ποτέ και που δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο;
Ποιοι είναι αυτοί που, κρυπτόμενοι υπό δαιδαλώδεις διαδικασίες και καλυπτόμενοιαπό ένα πλέγμα διατάξεων που υποτίθεται τάχα τους αφήνει να σιωπούν και τάχα τουςδιασφαλίζει το ακαταδίωκτο, μπορούν υπεροπτικά να προχωρούν ανενόχλητοι καιατάρακτοι και να εκτελούν εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, για τέτοιας βαρύτητας θέματα εθνικής σημασίας;
Είναι ένα Ταμείο υπεράνω του Ελληνικού Λαού καιτης Χώρας; Είναι οι διατάξεις αυτές υπεράνω του Συντάγματος της Ελλάδας;
Το Σωματείο μας, εκφράζοντας τους εργαζομένους στη HELLENiQ, στα εθνικά μαςδιυλιστήρια, εκφράζει την αληθινή αγωνία μας – την οποία έχουμε διατυπώσει καιτεκμηριώσει σε κάθε επίπεδο.Έχει καταστεί σαφές ότι οι ιθύνοντες εκτελούν αποφάσεις προειλημμένες, βάσειενός παλαιού και ανεπίκαιρου σχεδίου που ακολουθείται πεισματικά, ανεξαρτήτωςδιεθνών εξελίξεων και αδιαφόρως συνεπειών.Έχει επίσης όμως καταστεί σαφές ότι οι δυνάμεις της Κοινωνίας στηρίζουν τουςεργαζόμενους στη HELLENiQ σε έναν αγώνα που μάς αφορά όχι μόνο ως εργαζομένουςαλλά πρωτίστως ως Έλληνες πολίτες, που αγωνιούν για τον τόπο τους.Η εκποίηση των μετοχών της HELLENiQ από το ΤΑΙΠΕΔ τον Δεκέμβριο του 2023, ανκαι πολύ καλά προετοιμασμένη και μεθοδευμένη, δεν πέτυχε αλλά και πάσχει σε κρίσιμαζητήματα, που πρόκειται να ελεγχθούν.Νέα τέτοια εκποίηση δεν πρέπει να επιτραπεί.Είμαστε επομένως υποχρεωμένοι, με γνώμονα τη διαφύλαξη της Εταιρείας, από τηνοποία εμείς οι εργαζόμενοι ζούμε και η οποία είναι νευραλγικής σημασίας για τη Χώρα, νασυνεχίσουμε τον αγώνα μας με ενίσχυση των ενεργειών μας σε θεσμικό επίπεδο καιέναρξη πλέον δικαστικού αγώνα.
Στις λίγες ημέρες που μεσολάβησαν από την Τακτική Γενική Συνέλευση της 19.06.2025 οι ραγδαίες πολεμικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή υποχρεώνουν, και τουςεθελοτυφλούντες ακόμη, σε επαναξιολόγηση της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων σεό,τι αφορά τα εθνικά διυλιστήρια, τη διασφάλιση ανεφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων,την ενεργειακή ασφάλεια της Χώρας, τη δυνατότητα χάραξης εθνικής ενεργειακής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και μέσα από τα εθνικά διυλιστήρια, όπως χρειάστηκε να γίνει τόσες φορές τις προηγούμενες δεκαετίες και μέχρι πρότινος.
Θα συνεχίσει η Κυβέρνηση, το Υπερταμείο και οι συν αυτοίς την ίδια καταστροφική πορεία; Θα συνεχίσουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να παρακολουθούν τις εξελίξεις αμήχανα; Θα αφήσουν το Δημόσιο να απωλέσει κάθε συμμετοχή και λόγο στη διοίκησητων εθνικών διυλιστηρίων;", καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΣΕΕΠ.