Μητσοτάκης στο Energy Transition Summit: «Δεν Θέλω η Ελλάδα να Μείνει Εκτός των Εξελίξεων στην Πυρηνική Ενέργεια»

Μητσοτάκης στο Energy Transition Summit: «Δεν Θέλω η Ελλάδα να Μείνει Εκτός των Εξελίξεων στην Πυρηνική Ενέργεια»
energia.gr
Τετ, 18 Ιουνίου 2025 - 19:19

«Η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να γίνει χωρίς πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Energy Transition Summit: East Med & Southeast Europe» των Financial Times και της «Καθημερινής», πρόσθεσε, διαφοροποιούμενος από την ως τώρα πάγια ρητορική των ελληνικών κυβερνήσεων πάνω στο θέμα της χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα με πυρηνική ενέργεια» 

Μάλιστα, στη συζήτησή του με την Emiliya Mychasuk, αρχισυντάκτρια των Financial Times. επισήμανε ότι αυτή μορφή ενέργειας – που μέχρι και σήμερα παραμένει ταμπού στον εγχώριο δημόσιο διάλογο – «αποτελεί μια επιλογή που θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά η Ελλάδα, ιδίως την νέα τεχνολογια των SMR ‘s. Μπορούμε ως κράτος να συμμετέχουμε στην έρευνα και παραγωγή ηλεκτρισμού από SMR’s». Όπως υπογράμμισε: «Δεν θέλω η Ελλάδα να μείνει εκτός των εξελίξεων στην πυρηνική ενέργεια»

Επίσης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η πυρηνική ενέργεια έχει ρόλο στην ναυτιλία, υπογραμμίζοντας ότι, από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι ένα θαλασσινό κράτος, έχουμε λάθος λόγο να δούμε την πυρηνική ενέργεια σε σχέση με την ναυτιλία. Όπως σημείωσε, «Πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσον η πυρηνική τεχνολογία είναι μία επιλογή για τη ναυτιλία σε έναν ορίζοντα 10 – 15 ετών από τώρα» και να συμμετέχουμε στη διάλογο για την πυρηνική τεχνολογία και να κάνουμε ομάδες εργασίας με τη ναυτιλιακή κοινότητα.

Αναφερόμενος στην σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιμένει σε δύο σημεία. Ότι το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο καθώς και ότι η λύση μπορεί να έλθει μέσω της διπλωματίας.

«Μόνον οι ΗΠΑ μπορούν να φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, ας ελπίσουμε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση με δυσμενείς συνέπειες και στον τομέα της Οικονομίας, του εμπορίου και της ναυτιλίας, όπου η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν θα συμμετάσχει στρατιωτικά σε ενδεχόμενη Νατοϊκή επιχείρηση, ενώ χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική κατάσταση από ανθρωπιστικής άποψης» όσα συμβαίνουν στη Γάζα. 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr