Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Πλαστικά Θράκης ανήλθε οτο πρώτο τρίμηνο του 2025 σε 96,4 εκατ. ευρώ, έναντι 88,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 9,2%. Η ενίσχυση των πωλήσεων οφείλεται στους αυξημένους όγκους πώλησης (οι πωληθέντες όγκοι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 σημείωσαν αύξηση ύψους 5%),και στη σχετική αύξηση των μέσων τιμών πώλησης.

Αναφορικά με τη λειτουργική κερδοφορία, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, τα προσαρμοσμένα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 9,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 23,7% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2024, όπου το EBITDA είχε ανέλθει σε 12,3 εκατ. ευρώ. Η μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ήταν ουσιαστικά αναμενόμενη, δεδομένης (α) της συνεχιζόμενης χαμηλής ζήτησης, ειδικότερα στους κλάδους κατασκευών και στον αγροτικό τομέα και (β) της αύξησης της κοστολογικής βάσης και ειδικότερα της αύξησης του κόστους ενέργειας, καθώς το κόστος ενέργειας σε επίπεδο Ομίλου ήταν αυξημένο κατά 2,5 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ως προς τα επίπεδα ρευστότητας του Ομίλου και το συναλλακτικό κύκλο των θυγατρικών, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε σε 48,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση, συγκριτικά με το τέλος του 2024 (καθαρός δανεισμός τέλους 2024: 34,4 εκατ. ευρώ), εξαιτίας κυρίως της εποχικότητας, που ως αποτέλεσμα έχει τις αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης κατά το πρώτο τρίμηνο, συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο της εκάστοτε χρήσης. Ωστόσο, το χαμηλό επίπεδο καθαρού δανεισμού καταδεικνύει την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, την ποιότητα του πελατειακού του χαρτοφυλακίου και τη δυνατότητα του να επενδύει, διατηρώντας χαμηλά τον καθαρό του δανεισμό.

Αναφορικά με τις προβλέψεις της διοίκησης, εκτιμάται ότι συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του 2025, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του Ομίλου, σε απόλυτα νούμερα, θα κυμανθεί σε αντίστοιχα ή ελαφρώς μειωμένα επίπεδα, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Για την ετήσια κερδοφορία του 2025, παρά την έντονη αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα της Ευρώπης και τις επιπτώσεις της πιθανής επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τις επιπτώσεις της πρόσφατης κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η διοίκηση του Ομίλου έχει διαμορφώσει την εκτίμηση ότι η κερδοφορία EBITDA του 2025 θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το προηγούμενο έτος και δύναται να ανέλθει ή να ξεπεράσει τα επίπεδα της λειτουργικής κερδοφορίας του 2023 (EBITDA 2023: ~44 εκατ. ευρώ)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr