Η είδηση στα αρχές Ιουνίου ήθελε την αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης να καλείται να αποφασίσει για την αδειοδότηση τεσσάρων αιολικών σταθμών εταιρείας δανέζικων συμφερόντων στις καμένες εκτάσεις του Έβρου. Όπως έγραψε το energia.gr (εδώ), η κατηγορία που προσάπτουν το WWF Ελλάς, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης εναντίον της European Wind Farms ApS, είναι για κατάτμηση έργου, δηλαδή, ότι η εταιρεία επιχειρεί να διεισδύσει στην ελληνική αγορά

με τρόπο που να παρακάμπτει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, καθώς σημαντικό τμήμα του υποτίθεται ενιαίου έργου, βρίσκονται εντός των καμένων εκτάσεων στον Νομό Έβρου.

Μάλιστα, ένας τους σταθμούς για τους οποίους έχει καταθέσει αίτηση η δανέζική εταιρεία,  βρίσκεται ολόκληρος μέσα στα όρια της καμένης έκτασης στην περιοχή «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», που ανήκει στο δίκτυο Natura ενώ ένα άλλο τμήμα του βρίσκεται εντός Ζώνης Προστασίας της Φύσης, στην οποία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Όπως, καταγγέλλουν τα μέλη των οργανώσεων, αντί να εξετάζονται ως ένα ενιαίο έργο, αδειοδοτούνται ο καθένας ξεχωριστά, «γεγονός που καταδεικνύει για ακόμη μια φορά μια ξεκάθαρη περίπτωση σκόπιμης κατάτμησης ενός μεγάλου έργου, σημαντικής επίπτωσης, σε μεμονωμένα έργα που παρουσιάζονται ως μικρότερης επίπτωσης».

Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί, καθώς από το νόμο έχουν ανασταλεί όλες οι αδειοδοτήσεις, οι προθεσμίες που είχαν οι εταιρείες αιολικών έργων και οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στην περιοχή αυτή του Έβρου όπου εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2023, στην οποία κάηκαν ολοσχερώς 723.440 στρέμματα δάσους, αλλά και όχι μόνο (υπό την έννοια ότι περιλαμβάνει και περιοχές εκτός των καμένων στον ίδιο Νομό και στην γειτονική Ροδόπη).

Αν και δεν έχει ψηφιστεί ειδική νομοθεσία για το θέμα, εν τούτοις, αυτά τα ζητήματα υπόκεινται στις πρόνοιες του νόμου 5037/2023 που ενσωματώνει τις οδηγίες της Ε.Ε. για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Επομένως, υπάρχει εκ του νόμου αναστολή κάθε εργασίας που αφορά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα καμένα του Έβρου.

Στελέχη της αγοράς με τα οποία συνομίλησε για το θέμα το energia.gr υποστηρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση ο θόρυβος που έχει προκληθεί είναι υπερβολικός, χωρίς να κρύψουν ότι είναι πιθανό όλο αυτό να εντάσσεται στο πλαίσιο μικροκομματικών επιδιώξεων για να ανοιχτεί ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση από την αριστερή πτέρυγα του πολιτικού φάσματος.

«Κατ’ αρχάς δεν μιλάμε για άδεια, αλλά για αίτηση που θα αξιολογηθεί. Κατά δεύτερον, αυτή η αίτηση αφορά σε έργα που βρίσκονται μέσα στην χωροθετημένη ζώνη των καμένων. Και σε αυτή την περιοχή έχουν ανασταλεί οι αδειοδοτήσεις από το 2023», ήταν τα ακριβή λόγια στελέχους της αγοράς που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να εκδοθεί άδεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε αυτές τις περιοχές. Όσοι εξέδωσαν την ανακοίνωση διαμαρτυρίας το γνωρίζουν καλά αυτό αλλά επιλέγουν να δημιουργήσουν (λανθασμένες) εντυπώσεις, σε μια υπόθεση για την οποία η ελληνική Πολιτεία έχει ήδη αποφασίσει», τόνισε.

     

 

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr