χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από αυτοκίνητα και μαχητικά αεροσκάφη μέχρι οικιακές συσκευές, επέβαλε περιορισμούς στις αρχές Απριλίου, απαιτώντας από τους εξαγωγείς να λαμβάνουν άδειες από το Πεκίνο. Οι αυστηρότεροι περιορισμοί ακολούθησαν την έναρξη εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μετά την επιβολή δασμών στις κινεζικές εισαγωγές από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Σε δήλωσή του προς το Reuters, η MEMA, η Ένωση Προμηθευτών Οχημάτων, δήλωσε ότι οι εταιρείες ανταλλακτικών αντιμετωπίζουν «σοβαρούς κινδύνους σε πραγματικό χρόνο» για τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
«Η κατάσταση παραμένει άλυτη και το επίπεδο ανησυχίας παραμένει πολύ υψηλό», ανέφερε η ομάδα. «Απαιτείται άμεση και αποφασιστική δράση γινα αποτραπούν εκτεταμένες διαταραχές και οικονομικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον τομέα των προμηθευτών οχημάτων».
Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε αμέσως.
Στις 9 Μαΐου, η ομάδα προμηθευτών εξέφρασε επείγουσες ανησυχίες σχετικά με τους κινεζικούς περιορισμούς σε κοινή επιστολή με την εμπορική ομάδα που εκπροσωπεί την General Motors, την Toyota, την Volkswagen, την Hyundai και άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.
«Χωρίς αξιόπιστη πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία και τους μαγνήτες, οι προμηθευτές αυτοκινήτων δεν θα είναι σε θέση να παράγουν κρίσιμα εξαρτήματα αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των αυτόματων κιβωτίων ταχυτήτων, των σωμάτων πεταλούδας γκαζιού, των εναλλάκτων, διαφόρων κινητήρων, αισθητήρων, ζωνών ασφαλείας, ηχείων, φώτων, κινητήρων, υδραυλικού τιμονιού και καμερών», έγραψαν η MEMA και η Συμμαχία για την Καινοτομία στην Αυτοκινητοβιομηχανία στην επιστολή προς την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters.
Οι εξαγωγές μαγνητών σπάνιων γαιών από την Κίνα μειώθηκαν στο μισό τον Απρίλιο, καθώς οι εταιρείες αντιμετώπισαν μια αδιαφανή διαδικασία υποβολής αιτήσεων για άδειες που μερικές φορές απαιτούν εκατοντάδες σελίδες εγγράφων.
Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη Παρασκευή, ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι παραβίασε τους όρους μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Μάιο για την προσωρινή άρση των δασμών που επέβαλαν και οι δύο πλευρές η μία στην άλλη και άλλων εμπορικών περιορισμών.
Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ήδη αισθάνονται τον αντίκτυπο των περιορισμών. Η Ford διέκοψε την παραγωγή του SUV Explorer στο εργοστάσιό της στο Σικάγο για μια εβδομάδα τον Μάιο λόγω έλλειψης σπάνιων γαιών, ανέφερε η εταιρεία.