Η μείωση των ανέμων υπενθυμίζει ότι ανεξαρτήτως της έκτασης της εγκατεστημένης ισχύος, η πραγματική παραγωγή εξαρτάται πάντα από το πόσο φυσάει. Οι ταχύτητες του ανέμου στην Ευρώπη την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου παρουσίασαν πιθανώς τη μεγαλύτερη πτώση από τους μακροχρόνιους μέσους όρους από το 1940, σύμφωνα με δεδομένα του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου του Μέιν.
Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες κοινής ωφελείας στρέφονται στην αγορά παραγώγων καιρού και συνάπτουν περισσότερες συμφωνίες αντιστάθμισης κινδύνου για το φετινό καλοκαίρι από ό,τι στο παρελθόν, σύμφωνα με τον Senior Structurer Pierre Buisson της αντασφαλιστικής Munich Re. Ο ίδιος ανέφερε ότι εργάστηκε πρόσφατα σε τέσσερα με πέντε μεγάλα αιτήματα, αριθμός υψηλότερος από τον συνηθισμένο, με την προσοχή να επικεντρώνεται πλέον στους θερινούς μήνες.
«Το ενδιαφέρον για την αντιστάθμιση κινδύνου αιολικής ενέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο με τρία χρόνια και η τρέχουσα άπνοια έχει προσθέσει επιπλέον ώθηση», δήλωσε ο Ralph Renner, πρώην trader ενέργειας και επικεφαλής στο Parameter Climate, ο οποίος συμβουλεύει εταιρείες για ζητήματα αντιστάθμισης.
Οι διαχειριστές αγοράζουν συμβόλαια που προσφέρουν προστασία έναντι χαμηλότερης του αναμενομένου παραγωγής αιολικής ενέργειας. Έτσι, αν μια εταιρεία κοινής ωφελείας αναμένει να παράγει συγκεκριμένο αριθμό τεραβατωρών κατά μια περίοδο, αλλά η παραγωγή υπολείπεται λόγω χαμηλών ανέμων, τότε θα λάβει αποζημίωση από τον αντισυμβαλλόμενό της -όπως τη Munich Re, τη Swiss Re AG ή άλλες αντίστοιχες εταιρείες.
Τα παράγωγα καιρού υπάρχουν εδώ και δεκαετίες για την προστασία από δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Είναι κοινά και σε άλλους τομείς, από τη γεωργία έως τις αθλητικές εκδηλώσεις, τον τουρισμό και τη διασκέδαση.
Ενώ οι περισσότερες αγορές εμπορευμάτων και ενέργειας έχουν καταστεί πιο διαφανείς τα τελευταία χρόνια λόγω κανονιστικών πιέσεων, η αγορά παραγώγων καιρού παραμένει αδιαφανής. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για τη διάδοση της αντιστάθμισης κινδύνου στον χώρο της αιολικής ενέργειας, και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες.
Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (European Energy Exchange AG), το μεγαλύτερο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, και η Nasdaq Inc. λάνσαραν συμβόλαια αιολικής ενέργειας την περασμένη δεκαετία, αλλά δεν απέκτησαν δυναμική. Οι συμφωνίες συνάπτονται κυρίως απευθείας μεταξύ των εταιρειών και των αντισυμβαλλόμενων, σημειώνει το Bloomberg.
«Υπάρχει ανησυχία ότι η τάση χαμηλών ανέμων ίσως συνεχιστεί», δήλωσε ο Robin Girmes, πρώην trader της RWE και νυν σύμβουλος εταιρειών μέσω της RM Energy Weather GmbH.
Παρόλο που η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά το κλίμα πιο απρόβλεπτο, δεν υπάρχουν προφανείς μετεωρολογικές εξηγήσεις για αυτή τη μακρά περίοδο χαμηλών ανέμων, σύμφωνα με τη Nathalie Gerl, επικεφαλής αναλύτρια για την ενέργεια στον Όμιλο Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Μακροπρόθεσμα μοντέλα πρόβλεψης συνοδεύονται από μεγάλη αβεβαιότητα, αλλά η εποχική ανάλυση της MetDesk Ltd. δείχνει ότι οι περίοδοι χαμηλών ανέμων θα συνεχιστούν και το καλοκαίρι, αυξάνοντας ενδεχομένως ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για αντιστάθμιση κινδύνου.

(από euro2day.gr)