Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται ότι θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση τα πολύ αναμενόμενα θεσμικά πλαίσια για το υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Στόχος είναι αφού υποβληθούν τα σχόλια και γίνουν εάν κριθεί απαραίτητο οι σχετικές διορθώσεις, τον Ιούνιο να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή ώστε να ψηφιστούν καθώς αποτελούν ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Σχετικά με το υδρογόνο, εκτός από την αδειοδοτική διαδικασία του «πράσινου» υδρογόνου, θα θεσμοθετείται και η δυνατότητα παραγωγής χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Οι άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας των 

μονάδων θα εκδίδονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Στο θεσμικό πλαίσιο θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες για την ανάπτυξη, αδειοδότηση, λειτουργία και διαχείριση των Γεωγραφικά Περιορισμένων Δικτύων Υδρογόνου (ΓεΠεΔΥ) προκειμένου να δημιουργηθούν τοπικά δίκτυα διανομής ανανεώσιμου αερίου που θα μεταφέρουν το υδρογόνο από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Επίσης, θα υπάρχουν προβλέψεις και για τον έλεγχο της αγοράς. Ήδη έχουν δρομολογηθεί άλλωστε και οι πρώτες επενδύσεις για παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου. Το BlueMed της Motor Oil προωθεί ένα «οικοσύστημα» παραγωγής και διάθεσης υδρογόνου με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα αξιοποιώντας ενωσιακά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Horizon Europe (Ευρωπαϊκή Σύμπραξη για το Καθαρό Υδρογόνο), το Ταμείο Καινοτομίας, ο μηχανισμός  "Συνδέοντας την Ευρώπη" (Connecting Europe Facility - Transport) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα βασικά έργα που υλοποιούνται είναι:

- Το «EPHYRA»: Βιομηχανική μονάδα παραγωγής υδρογόνου (30 MW) από ανανεώσιμες πηγές στο διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων.

- Το TRIĒRĒS: Δημιουργία κοιλάδας υδρογόνου στην Ελλάδα, με επίκεντρο το διυλιστήριο της Motor Oil και διασύνδεση με τελικούς χρήστες, δημόσιους φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το έργο προωθεί επίσης συνέργειες με άλλες «κοιλάδες υδρογόνου» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο, ενισχύοντας τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως ανερχόμενου κόμβου καθαρής ενέργειας.

- Το IRIS: Ενσωμάτωση τεχνολογίας δέσμευσης CO2 στο διυλιστήριο της Motor Oil, καθιστώντας το παραγωγό υδρογόνου εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών και ανάπτυξη μιας από τις πρώτες στην Ευρώπη μονάδες παραγωγής συνθετικής μεθανόλης (e-methanol), με χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου και μέρος του δεσμευόμενου διοξειδίου του άνθρακα.

Ακόμη, στη Δυτική Μακεδονία, και ειδικότερα στο πρώην λιγνιτικό κέντρο του ΑΗΣ ΑΗΣ Αμυνταίου - Φιλώτα, δρομολογείται  από τη Hellenic Hydrogen (κοινοπραξία MotorOil& ΔΕΗ), μια  μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου 100 MW, η οποία εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα   περιβαλλοντική αδειοδότηση, για την παραγωγή 15.500 τόνων ετησίως ανανεώσιμου αερίου.

Το υδρογόνο θα εγχέεται στο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται (ως μείγμα αερίου και  υδρογόνου) από διάφορους βιομηχανικούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο. Επίσης, πρόκειται να αξιοποιηθεί ως πρόσμιξη στη νέα μονάδα συμπαραγωγής θερμότητας – ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΗΘΥΑ) που κατασκευάζει η ΔΕΗ στο πρώην λιγνιτικό κέντρο του ΑΗΣ Καρδιάς και θα τροφοδοτεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας.

Σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για το βιομεθάνιοθα καλύπτει πλήρως τη διαδικασία αδειοδότησης για τις μονάδες και θα θεσπίζει και το ρυθμιστικό πλαίσιο για την έγχυση του παραγόμενου βιομεθανίου είτε στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου είτε στα Δίκτυα Διανομής.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr