του βασιλιά της Αθήνας, Αιγέα, όταν ο γιός του Θησέας γύριζε από την Μινωική Κρήτη όπου φόνευσε τον Μινώταυρο αλλά λησμόνησε ν’ αλλάξει τα πανιά του ιστιοφόρου από μαύρα σε λευκά όπως είχε υποσχεθεί στον πατέρα του, αν επέστρεφε ζωντανός, σύμφωνα με την Μυθολογία που δεν απέχει πολύ από την Ιστορία.
Στην σύγχρονη εποχή, το μνημείο απεκαλύφθη το 1884 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Β. Ντόρπφελντκι άλλους .Έκτοτε γίνεται αντικείμενο καπηλείας: Ο μεν συνδικαλισμός να το εντάξει στα μνημεία που ελέγχει, το δε υπουργείο Πολιτισμού να το αναδείξει. Τελευταίως το από 2500 ετών Ελληνικό μνημείο υφίσταται τις συνέπειες Τουριστικής πιέσεις των 35 εκατομμυρίων της «Τουριστικής μας βιομηχανίας» (Ο. Κεφαλογιάννη).
Τον Σεπτέμβριο πέρσι , ο μνημείο εφωτίσθη από σύγχρονες εγκαταστάσεις με τελετές και πανηγύρεις. Σκοπός η προβολή και η επισκεψιμότητα από το πολυπληθές κοινό, Ελλήνων και ξένων.
Διαφορετική άποψη έχει ο κλειδοκράτορας- φύλακας του. Μόλις δύσει ο ήλιος, σπεύδει να το κλειδαμπαρώσει και να πάει σπιτάκι του. Ο επισκέπτης που έχει κάνει πάνω από μιάμιση ώρα ταξίδι με αυτοκίνητο κι αφού έχει υποστεί όλη την τριτοκοσμική… «Αθηναϊκή Ριβιέρα» (Sic), φθάνει στα κράσπεδα του Σουνίου και βρίσκει την είσοδο του μνημείου κλειστή.
Στίφη τουριστών συνωστίζονται στον στενό μονόδρομο ,περιμένοντας τα τουριστικά λεωφορεία , να τους πάρουν και ο αυτοκινούμενος αναμένει κάπου μισή ώρα να παρκάρει έως ότου γίνει η αποχώρηση των επισκεπτών . Εν τω μεταξύ βλέπει εκ του μακρόθεν τον ναό ενώ υπάρχει ακόμη φως ημέρας.
Ούτε ένας δημοτικός αστυφύλακας υπάρχει να κανονίσει την ελευθέρα κυκλοφορία. Στην παρακείμενη «καφετέρια», ο κόσμος συνωστίζεται για να επισκεφθεί την ανεπαρκέστατη τουαλέτα. Η αισθητική των εγκαταστάσεων προδίδει προχειρότητα για ένα τέτοιας σπουδαιότητας μνημείο.
-Καλά , κανένας από τους «αρμοδίους» της κυβερνήσεως δεν έχει επισκεφθεί τον ναό του Ποσειδώνος σε ώρες τουριστικής αιχμής; Ουδείς να δει τα χάλια του τοπίου; Κανείς δεν εσκέφθη να διαθέσει άλλη μία βάρδια φυλάκων από τους 860.000 δημοσίους υπαλλήλους της χώρας, για την φύλαξη της βραδινής επίσκεψης χάριν της οποίας ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογουμένου. Το αποτύπωμα που άφησε ο λόρδος Μπάυρον στο μνημείο ψάχνουν εναγωνίως οι Αγγλοσάξωνες επισκέπτες του σήμερα.
Τι κρίμα για την Ελληνική «Τουριστική … «βιομηχανία» που κληρονόμησε τον καλλιμάρμαρο ναό του Ποσειδώνος από τον Κλεισθένη αλλά θυμίζει σήμερα τις Καβοκολώνες επί Τουρκοκρατίας.