Άλλωστε, η περίφημη τροποποίηση του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας που είχε εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) προς το ΥΠΕΝ εδώ και πέντε μήνες στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ακόμη δεν έχει θεσμοθετηθεί. Αφορούσε την πρόταση που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την επισήμανση των καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τρεις διαφορετικούς παρόχους (από 1η/1ου/2020 και έπειτα) στο πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ (debt flagging). Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι περίπου 1,6 δισ. ευρώ από τα συνολικά ανεξόφλητα ποσά αφορούν καταναλωτές που έχουν αλλάξει πάροχο. Πρόκειταιγια περιπτώσεις όπου γίνεται κατάχρηση της δυνατότητας μετακίνησης από πάροχο σε πάροχο, χωρίς εξόφληση των παλαιών υποχρεώσεών τους.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΡΑΑΕΥ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υφιστάμενων το 2024 ανήλθαν σε 1.739.897.398 ευρώ ενώ, οι παλαιότερες ανέρχονται σε 1.650.433.171 ευρώ, ήτοι το σύνολο ξεπερνά τα 3,4 δισ. ευρώ, κονδύλι που ανεβάζει το κόστος της προμήθειας και θα επιβαρύνει τα τιμολόγια των συνεπών καταναλωτών.
Οι μεγάλοι πελάτες και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας
Πολύ μεγάλο πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες οι οποίοι για το 2024 έχουν αφήσει οφειλές ύψους 275 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνες των προηγούμενων ετών φτάνουν τα 644 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι στα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνεται και μια κατηγορία οφειλών από λοιπούς πελάτες, οι οποίοι χρωστούν πάνω από 440 εκατ. ευρώ και πιθανώς αφορούν πελάτες από το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως είναι οι δήμοι και εταιρείες τους, κυρίως των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Το απογοητευτικό είναι ότι από το σύνολο των ληξιπρόθεσμο μόνο το 30% εκτιμάται ότι μπορεί να εισπραχθεί.
Μειωμένη η ένταξη στην Καθολική Υπηρεσία
Αναφορικά με το καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας, από το 2016 κι έπειτα είχε παρατηρηθεί μία αυξανόμενη τάση ένταξης πελατών στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας. Για το έτος 2024, και σε συνέχεια τροποποίησης των διατάξεων του άρθρου 58 του ν. 4001/2011 παρατηρείται μείωση του αριθμού των οικιακών πελατών που είναι ενταγμένοι στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας κατά 17% και μείωση των μη οικιακών πελατών κατά 15 % σε σχέση με το 2023. Αντιθέτως, παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης των πελατών (κατά 11% των οικιακών και κατά 22% των μη οικιακών) που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας. Πιο συγκεκριμένα για το έτος 2024, παρατηρείται μείωση στον αριθμό των παροχών (κατά 20% στις οικιακές και κατά 21 % στις μη οικιακές) που ήταν ενταγμένοι στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας σε σχέση με το έτος 2023, αλλά εντοπίζεται σταθερότητα στην κατανάλωση αυτών.