ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ιδιαίτερα η δήλωσις προς το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων «διπλωματικής πηγής» στην Νέα Υόρκη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ. Συμφώνως προς την πηγή αυτή, ανώτατος παράγων (κυβερνητικός αξιωματούχος;) ανέφερε ότι:
«Η ηλεκτρική διασύνδεση θα γίνει και όχι σε αργό χρόνο. Το θεμελιώδες, κατά την άποψή μου, είναι να γίνει με όρους οι οποίοι δεν θα κλονίσουν ούτε τη δική μας ασφάλεια ούτε τη διεθνή περιφερειακή ασφάλεια».
Και επειδή οι καθ’ όλα σύμφωνες προς το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης ενέργειες της Ελλάδος ουδόλως απειλούν είτε την ασφάλεια της χώρας, είτε την περιφερειακή ασφάλεια, είναι προφανές ότι ο ανώτατος παράγων αναφέρεται στις τουρκικές απειλές. Μην ξεχνάμε ότι η απειλή πολέμου (casus belli) υφίσταται και η Άγκυρα, και δεν έχει δείξει καμμίαν πρόθεση να την άρει. Πολύ φοβούμεθα λοιπόν, ότι μιλώντας για «όρους» που δεν θα κλονίσουν την ασφάλεια της περιοχής, εννοεί ότι θα υποχωρήσουμε προ των τουρκικών απαιτήσεων. Ότι δηλαδή έχουμε ήδη αποδεχθεί ότι η ηλεκτρική διασύνδεσις δεν θα γίνει. Για αυτό άλλως τε και ουδείς, από ελληνικής πλευράς, δεσμεύεται ως προς τον χρόνο κατά τον οποίον θα αρχίσουν τα έργα ποντίσεως του καλωδίου. «Η ηλεκτρική διασύνδεση θα γίνει και όχι σε αργό χρόνο» ανέφερε η συγκεκριμένη «πηγή». Τι ακριβώς θέλει να εννοήσει το γνωρίζει μόνον η ιδία. Εμείς όμως θεωρούμε ότι αοριστολογεί προκειμένου να μην αναλάβει καμμία δέσμευση και μην έλθει η στιγμή που θα χρειασθεί να ελεγχθεί. Η έκφρασις «όχι σε αργό χρόνο», κατά την γνώμη μας, είναι απλή υπεκφυγή.
Από τα λεγόμενα αυτά διερωτώμεθα αν είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε απώλειες κυριαρχικών δικαιωμάτων χάριν μιάς (απατηλής κατά την άποψή μας) σταθερότητος! Άλλως τε έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί πληροφορίες (Energia.gr και Καθημερινή της Κυριακής), συμφώνως προς τις οποίες η Κυβέρνησις σε συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ, επεξεργάζεται σχέδιο για την ματαίωση της ηλεκτρικής διασυνδέσεως προκειμένου να διατηρηθούν τα «ήρεμα νερά». Αντί το καλώδιο να ποντισθεί προς την Κύπρο, θα περιορισθεί στα Δωδεκάνησα. Αυτό όμως θα σημάνει «φινλανδοποίηση» του Αιγαίου. Θα είναι μια στρατηγική ήττα της χώρας μας και μία τοις πράγμασι αναγνώρισις στην Τουρκία του ρόλου της εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ με αντίστοιχο περιορισμό της κυριαρχίας μας στα έξι μίλια των χωρικών μας υδάτων.
Ήδη άλλως τε, μετά τις υποχωρήσεις μας στην Κάσο, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ασκεί έλεγχο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας ευθέως και τον χωροταξικό σχεδιασμό που έχει ανακοινώσει η Ελλάς για τις θάλασσες που μας ανήκουν. Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνησις ανεκοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, που θα έπρεπε να είναι ένα βήμα πριν από την κήρυξη ΑΟΖ, δείχνει αναποφάσιστη να τον εφαρμόσει και έτοιμη να εγκαταλείψει το έργο της ηλεκτρικής διασυνδέσεως.
Ενώ όμως εμείς έχουμε παραδοθεί στην αδράνεια και την κατευναστική πολιτική, η Τουρκία εισέρχεται στην καρδιά της ευρωπαικής διαδικασίας λήψεως αποφάσεων με μοχλό την συμμετοχή στον επανεξοπλισμό της Ευρώπης, την οποία η Ελλάς απέτυχε να αποτρέψει. Οι σχετικές δηλώσεις του Έλληνος Πρωθυπουργού ακούγονται σαν κενό γράμμα. Άλλως τε έγιναν στην Αθήνα, στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι»: Είπε ο κ. Μητσοτάκης:
«Στην ΕΕ γίνεται μια προσπάθεια, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, για την κοινή ευρωπαική άμυνα. Στα πλαίσια του SAFE έχει εγκριθεί ο συνολικός κανονισμός. Για να μπορέσει η ΕΕ για να συνάψει ψηφοφορία με τρίτο κράτος, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη όλων των μελών. Εμείς θα δούμε πως θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο. Αν η Τουρκία θέλει να μπεί στο εξοπλιστικό, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και οι θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Στον Ερντογάν θα πω πως δεν γίνεται να διεκδικεί να μπεί στα ευρωπαικά εργαλεία και από την άλλη να υπάρχει το casus belli. Η Τουρκία θα πρέπει να το πάρει πίσω. Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τις δικές της κινήσεις βάσει του δικού μας σχεδιασμού και παράλληλα μιλάμε με την Τουρκία. Κάποιοι θρέφονται από το να είμαστε σε ένταση με την Τουρκία».
Γεγονός όμως είναι ότι η αρνητική ψήφος της Ελλάδος δεν απέτρεψε την είσοδο της Τουρκίας στο ευρωπαικό αμυντικό πρόγραμμα SAFE. Διερωτάται λοιπόν κανείς τι νόημα έχει να ομιλεί ο κ. Μητσοτάκης για «σύμφωνη γνώμη όλων των μελών». Είναι άρά γε δηλώσεις που γίνονται μόνον για «εσωτερική κατανάλωση»;
Θα επανέλθουμε όμως στην προαναφερθείσα «διπλωματική πηγή» η οποία υπεστήριξε ότι: «Είναι δύσκολη εποχή να είσαι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας» εξηγώντας ότι η Ελλάς είναι «θύμα της επιτυχίας της να έχει πολύ καλές σχέσεις και να συνομιλεί με όλους.»
Αλήθεια, με ποιους «όλους» συνομιλεί; Ίσως με την Τουρκία και την Ουκρανία. Ούτε με τις ΗΠΑ συνομιλεί ούτε με την Ρωσσία, αφού η άφρων πολιτική της προηγουμένης περιόδου μας έχει οδηγήσει σε απομόνωση.
(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")