Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε να περάσει οριακά— 215 υπέρ έναντι 214 κατά— το υπερτροφικό φορολογικό νομοσχέδιο του Προέδρου Τραμπ, με τα οικονομικά κίνητρα για την ενέργεια να βρίσκονται στο επίκεντρο. Παρά τη γνωστή απέχθεια των Ρεπουμπλικάνων για την πράσινη ενέργεια, το νομοσχέδιο περιείχε πολύ ευρύτερες ακυρώσεις των φοροαπαλλαγών για τον κλάδο των ΑΠΕ σε σχέση με την αρχική μορφή που είχε δημοσιευτεί στις 12 Μαΐου. Ένα από τα βασικά διακυβεύματα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η ανατροπή του περίφημου IRA που είχε θεσπίσει η διακυβέρνηση Μπάιντεν. Μεταξύ άλλων, οι Ρεπουμπλικάνοι ακύρωσαν τα φορολογικά κίνητρα που δίνονταν τόσο σε νοικοκυριά, όσο και σε επενδυτές για την προώθηση των ΑΠΕ.
Η δημοσίευση του νομοσχεδίου μετά την ψήφισή του οδήγησε σε δραματική πτώση των πράσινων μετοχών, με τις αγορές να θεωρούν πως ο ήδη πληττόμενος τομέας δεν πρόκειται να αναπτυχθεί όσο ο Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα βρίσκονται στην εξουσία. Οι μετοχές του ηγέτη των ΑΠΕ στην αμερικανική αγορά, NextEra Energy, σημείωσαν πτώση 6,4%. Κάποιες άλλες εταιρείες είχαν πολύ χειρότερη τύχη, με ορισμένες μετοχές να χάνουν σχεδόν το 40% της αξίας τους σε μία ημέρα.
Εντελώς αντίθετη ήταν η εικόνα για τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Οι ακυρωθείσες φοροαπαλλαγές δεν σχετίζονταν με όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην πυρηνική ενέργεια, κάτι που επιβράβευσαν οι επενδυτές. Αντιθέτως, ο Τραμπ σχεδιάζει να υπογράψει πληθώρα νέων προεδρικών διαταγμάτων για την ενίσχυση της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Ως εκ τούτου, εταιρείες συμβατικών πυρηνικών, όπως η Constellation Energy, κατέγραψαν άνοδο μεταξύ 2-5%, εταιρείες εξόρυξης ουρανίου άνοδο μεταξύ 7-18%, ενώ επιχειρήσεις πειραματικών πυρηνικών τεχνολογιών όπως οι SMRs σημείωσαν άνοδο 6%.
Η πυρηνική βιομηχανία αυτοδιαφημίζεται ως η εναλλακτική λύση για τη μείωση των εκπομπών CO2, ειδικά σε μία εποχή όπου η ζήτηση αναμένεται να εκτιναχθεί εξαιτίας της ανάπτυξης των ψηφιακών υποδομών. Εντούτοις, η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων επιθυμεί επίσης να κυριαρχήσει σε αυτήν την αναδυόμενη αγορά, γνωρίζοντας πως καθημερινά χάνουν έδαφος στα οικιακά δίκτυα λόγω υψηλού κόστους— ασχέτως των πιέσεων Τραμπ. Ως εκ τούτου, ο Λευκός Οίκος θα κληθεί να αποφασίσει πού θα πέσει το βάρος των επιδοτήσεων, επιλέγοντας ανάμεσα στους νέους και τους παραδοσιακούς συμμάχους του Αμερικανού Προέδρου.