Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει κυρώσεις σε αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, ξεκινώντας από την Ινδία και την Κίνα κατόπιν απαιτήσεως της Ουκρανίας

Επιπροσθέτως, το Κίεβο ζητεί κυρώσεις και για τις ξένες εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν ευρωπαϊκή τεχνολογία για να βοηθήσουν την Ρωσία καθώς και την δέσμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να χρηματοδοτηθεί η ουκρανική άμυνα.

 Παραλλήλως το Κίεβο ετοιμάζεται να παρουσιάσει  «Λευκή Βίβλο» στην ΕΕ καλώντας τα 27 κράτη μέλη να υιοθετήσουν μια πιο επιθετική και αυτόνομη στάση όσον αφορά τις κυρώσεις. Προτρέπει δε την ΕΕ να εξετάσει την χρήση της αρχής της πλειοψηφίας για τις σχετικές αποφάσεις, ώστε να μην μπορούν μεμονωμένα κράτη να μπλοκάρουν τέτοιες ενέργειες επικαλούμενα την ομοφωνία. Ο Ζελένσκυ προφανώς θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει να πράττει βάσει του συμφέροντος της Ουκρανίας και να αναλάβει ρόλο ανάλογο των ΗΠΑ επί κυβερνήσεως Μπάιντεν. Ωστόσο όταν οι ΗΠΑ ηγούντο του δυτικού μετώπου, η ΕΕ μπορούσε να κρύβει τις εσωτερικές αντιφάσεις της πίσω από την αμερικανική ισχύ. Όμως η ανάληψη πρωτοβουλιών από τους Ευρωπαίους αναπόφευκτα θα φέρει στο φως τις αντιθέσεις σχετικά με το ουκρανικό. Εξ άλλου οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι το ζήτημα των κυρώσεων είναι ωρολογιακή βόμβα, διότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα προκαλέσουν ρήξη με την Κίνα και την Ινδία, αλλά και ρήγματα στο εσωτερικό της ΕΕ.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr