στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών τον Φεβρουάριο, και επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έχει δώσει εντολή στην κυβέρνηση να διασφαλίσει σταθερό εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια.
Η χώρα, η οποία έγινε καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου το 2024, βρίσκεται σε συζητήσεις με προμηθευτές όπως το Κατάρ, η Αλγερία, η Saudi Aramco και μεγάλοι εμπορικοί οίκοι. Επιπλέον, η αιγυπτιακή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής περίπου 1 εκατομμυρίου τόνων μαζούτ ως εναλλακτική λύση εάν οι τιμές του LNG αποδειχθούν δυσμενείς.
Επιδεινώνοντας το πρόβλημα, οι μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν λόγω συντήρησης έχουν επηρεάσει την παραγωγή λιπασμάτων της Αιγύπτου και τα έσοδα από ξένο νόμισμα.
Το ισραηλινό φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 40-60% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Αιγύπτου, αλλά το Ισραήλ επιδιώκει τώρα αύξηση τιμής 25%, επικαλούμενο τις σχετικά χαμηλές τρέχουσες τιμές που συνδέονται με το πετρέλαιο.
Οι οικονομικές προκλήσεις της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης σκληρού νομίσματος, έχουν επίσης καθυστερήσει τις πληρωμές σε διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, περιορίζοντας την αύξηση της εξερεύνησης και της παραγωγής.