Το Τρίπτυχο της Κυβερνητικής Πολιτικής στην Ενέργεια: GSI, Υδρογονάνθρακες και Μειώσεις Τιμών στο Ρεύμα

Το Τρίπτυχο της Κυβερνητικής Πολιτικής στην Ενέργεια: GSI, Υδρογονάνθρακες και Μειώσεις Τιμών στο Ρεύμα
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 21 Μαΐου 2025 - 15:49

Τη βεβαιότητα ότι η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ (Great Sea Interconnector), θα ολοκληρωθεί εξέφρασε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου. Ο κ. Παπασταύρου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο έργο με πολλούς παράγοντες. «Αλλά μην έχετε αμφιβολία ότι θα προχωρήσει. Ο χρόνος θα προσδιοριστεί και από άλλους παράγοντες", είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε μάλιστα ότι πρόκειται για δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, υπενθύμισε, έθεσε το ζήτημα κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου προεδρεύει η χώρα μας για το τρέχον εξάμηνο. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε κρίσιμο το θέμα της ελεύθερης πόντισης για να προσθέσει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η ελευθερία της συνδεσιμότητας για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων μέσω της πόντισης υποθαλάσσιων καλωδίων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επεσήμανε ακόμη ότι είναι αυτή η «ελευθερία», αποτελεί προϋπόθεση για μια διαφοροποιημένη, οικονομικά προσιτή και υψηλού επιπέδου ενέργεια.

Τέλος, έκανε αναφορά στην ενίσχυση του νομικού πλαισίου που είναι απαραίτητη, όπως τόνισε. «Από την άποψη αυτή, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) θέτει τη βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημερινές και οι αναδυόμενες απειλές ασφάλειας. Η UNCLOS αντικατοπτρίζει, ουσιαστικά, το διεθνές εθιμικό δίκαιο και πρέπει να γίνεται σεβαστή στο σύνολό της", είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο κ. Παπασταύρου μίλησε ακόμη για την συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αλλά και το θέμα των τιμών του ρεύματος.

Ο υπουργός ΠΕΝ ανέφερε ότι η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει δύο πυλώνες,  την άμυνα και την ενέργεια. «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ενεργειακή σημασία της χώρας μας λόγω των διασυνδέσεων που έχουμε με όλες τις χώρες στο βορρά» και έφερε ως παράδειγμα, τη διασύνδεση με την Αλβανία, που όπως είπε, χάρη στα υδροηλεκτρικά που διαθέτει, μπορεί να βοηθήσει στη σταθερότητα του ελληνικού συστήματος.

Μίλησε ακόμη για τις διασυνδέσεις που υπάρχουν σήμερα με την Βόρεια Μακεδονία και την Βουλγαρία (δύο τον αριθμό) που έχουν κάνει η Ελλάδα σε πραγματικό ενεργειακό κόμβο.

Ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η χώρα μας μπορεί να προμηθεύσει τις χώρες βόρεια των συνόρων μας, μέσω του Κάθετου Διαδρόμου, με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) προέλευσης ΗΠΑ. Δεν παρέλειψε να μιλήσει ακόμη και για τη νέα γεωπολιτική συζήτηση σχετικά με τον Οικονομικό Διάδρομο που θα μεταφέρει προϊόντα από την Ινδία προς την Ευρώπη, κάτι που όπως είπε θα προσδώσει στη χώρα μας ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Ο υπουργός ΠΕΝ αναφερόμενος στο θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων, είπε ότι καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες διεργασίες και έχει χορηγηθεί άδεια στην Chevron, απομένει να τρέξει ο διεθνής διαγωνισμός που έχει σταλεί ήδη στην Κομισιόν, και να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Ε.Ε. Στη συνέχεια θα γίνει η αξιολόγηση προσφορών που εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2025, έτσι ώστε το αμέσως επόμενο έτος, 2026, να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες από τον ανάδοχο.

Ο κ. Παπασταύρου είπε ότι σκοπός του πρόσφατου ταξιδιού της αντιπροσωπείας στην οποία μετείχε, μαζί με τον υφυπουργό ΠΕΝ, Νίκο Τσάφο και τον επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνη Στεφάτο, στο Τέξας, (αποτελεί το παγκόσμιο κέντρο πετρελαίου) ήταν να μεταφέρει στην ηγεσία των αμερικανικών πετρελαϊκών ομίλων ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ανάπτυξη των υδρογονανθράκων. «Θέλαμε να τους περάσουμε το μήνυμα ότι θα τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα», είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε ακόμη για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, ο ίδιος επισήμανε ότι έχει δύο παραμέτρους. Η μια είναι η ευρωπαϊκή, όπου υπάρχει ένα σχίσμα ανάμεσα στις διάφορες αγορές και γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης της διασυνδεσιμότητας.

Υπάρχουν παράλληλα για τη στροφή των καταναλωτών στα σταθερά, μπλε, τιμολόγια του ρεύματος αλλά και για τα εθνικά μέτρα για την περαιτέρω μείωση των τιμών. Ο κ. Παπασταύρου υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο η ακριβή ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά επιβαρύνει τους καταναλωτές με 850 εκατ. ευρώ. Για αυτό ολοκληρώνεται φέτος η μεγάλη διασύνδεση με την Κρήτη, και κατά την επόμενη τριετία θα έχουν κατασκευαστεί οι αντίστοιχες με τις  δυτικές Κυκλάδες και με τα Δωδεκάνησα, έτσι ώστε όλα τα νησιά μας να έχουν συνδεθεί με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στο φαινόμενο των ρευματοκλοπών και σημείωσε ότι στο πρόσφατο πρόγραμμα επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος των επιχειρήσεων αποκλείστηκαν εκείνες που επιδίδονται στην ρευματοκλοπή.

 

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr