Όνομα Αγίων, βασιλέων, ποιητών που εορτάζεται σήμερον από την Εκκλησία μας. Όνομα, αντιδάνειον από την Λατινική γλώσσα constantia (=σταθερότητα) και της Ελληνικής (Ίστημι = στήνω), του Μεγάλου Κωνσταντίνου (306-337 μ.Χ.), υιού του Κωνστάντιου Χλωρού και της (Αγίας) Ελένης. Ως αυτοκράτωρ, ο ΜΚ νομιμοποίησε τον Χριστιανισμό κι ίδρυσε την Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας 

και κυκλοφόρησε το χρυσό νόμισμα «Κωνσταντινάτο», που δεν έχασε την αξία του επί 10 αιώνες.

«Είθε ο εξαδάκτυλος βασιλιάς Κωνσταντίνος  κι η Ωραία Ελένη, να μας αποδώσουν σύντομα την Αγια Σοφιά και το Ίλιον» έγραψε φίλος τις επ ευκαιρία «ή έστω τον 13ο μισθό» που μας παρακρατεί ο Κυριάκος.

Όνομα επίσης 11 αυτοκρατόρων του ενδόξου Βυζαντίου και του τελευταίου, Παλαιολόγου (1448-1453) που έπεσε στα τείχη της πολιορκουμένης από τους Οθωμανούς προπυργίου της δύσεως, ειπών το «προτιμώ να πεθάνω παρά την παράδοση».

 Η ρήσις επανελήφθη πολλές φορές έκτοτε από τους ΄Ελληνες, απ’ τον Μάρκο Μπότσαρη, τους «ελεύθερους πολιορκουμένους» του Μεσολογγίου και τους ήρωες της ΕΟΚΑ στην Κύπρο.

 Κων/νος τ’ όνομα επίσης των δύο βασιλέων της πολιτικής παλινορθώσεως της Ελλάδος, του Στρατηλάτου Κων/νου β.(1868-1922) και του τελευταίου 13ου βασιλέως των Ελλήνων (1940-2020).

Στην ΄Υδρα εορτάζεται Οσιομάρτυρας Κω/νος ο Υδραίος και στην ακριτική Ορεστιάδα, ο μεγάλος ΄Ελληνας μαθηματικός Κων/νος Καραθεοδωρής (1873-1950).

Ο  πατριωτικός ποιητής Παλαμάς κι ο υπερμοντέρνος Καβάφης έφεραν τ’

όνομα Κων/νος.

Επειδή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αμφισβήτησε προχθές την γενοκτονία των Ποντίων, ας θυμηθούμε το σχετικό Καβαφικό ποίημα ΠΑΡΘΕΝ του 1921 που αγνοεί ο κ. Γεραπετρίτης (*):

«ζερβά ο βασιλιάς , δεξιά ο πατριάρχης

ακούσθηκε κι ‘είπε να πάψουν πιά

«πάψτε παπάδες τα χαρτιά και κλείστε τα βαγγέλια»

Πήραν την Πόλη, πήραν την Σαλονίκη».

 

(*)ΚΠΚ: Κρυμμένα Ποιήματα 1877-23, ΙΚΑΡΟΣ 1993.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr