Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, μόνο το 6,9% των 106 δισεκατομμυρίων τόνων υλικών που χρησιμοποιούνται ετησίως από την παγκόσμια οικονομία προέρχεται από ανακυκλωμένες πηγές, ποσοστό μειωμένο κατά 2,2 % σε σύγκριση με το 2015, όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το think tank Circle Economy. Το πρόβλημα είναι συστημικό, όπως υπογραμμίζουν: η αύξηση της κατανάλωσης είναι πιο γρήγορη από την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και, παρόλο που ορισμένες εταιρείες αυξάνουν την ποσότητα ανακυκλωμένου υλικού που χρησιμοποιούν, η πλειοψηφία αγνοεί το ζήτημα χωρίς εμφανείς κυρώσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι κοινωνίες παράγουν περισσότερα απόβλητα από όσα μπορούν να διαχειριστούν τα συστήματα ανακύκλωσης. Ακόμα κι αν όλα τα ανακυκλώσιμα αγαθά ανακυκλώνονταν - κάτι που είναι απίθανο, καθώς πολλά αγαθά είναι απλώς πολύ δύσκολο ή δαπανηρό να ανακυκλωθούν - τα παγκόσμια ποσοστά ανακύκλωσης θα έφταναν μόνο το 25%, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση πρέπει να μειωθεί για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη παγκόσμια κρίση αποβλήτων.
Η Ivonne Bojoh, διευθύνουσα σύμβουλος της Circle Economy, τονίζει: «Η ανάλυσή μας είναι σαφής: ακόμη και στον ιδανικό κόσμο, δεν μπορούμε να λύσουμε την τριπλή πλανητική κρίση απλώς με την ανακύκλωση. Η απαραίτητη συστημική αλλαγή απαιτεί θεμελιώδη αλλαγή».
«Αυτό σημαίνει απελευθέρωση του κυκλικού δυναμικού σε τομείς όπως κτίρια και υποδομές, βιώσιμη διαχείριση της βιομάζας και διακοπή της αποστολής πλήρως ανανεώσιμων υλικών σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Αυτή η αλλαγή δεν είναι κάτι που δεν μας αφορά. Όλοι πρέπει να κάνουμε διαφορετικές επιλογές, να είμαστε τολμηροί και να επενδύσουμε στην εφαρμογή κυκλικών λύσεων σε όλες τις αλυσίδες αξίας».
Όπως μπορούν να βεβαιώσουν πολλοί καταναλωτές, τα επίπεδα ανακύκλωσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Από το 2018 έως το 2021, η χρήση ανακυκλωμένων υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή έχει επίσης αυξηθεί κατά 200 εκατομμύρια τόνους, χάρη στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση.
Ωστόσο, η αύξηση αυτή έχει ξεπεραστεί από την αύξηση της χρήσης παρθένων υλικών, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Στην έκθεση, παρατίθενται στοιχεία που δείχνουν ότι η παγκόσμια εξόρυξη πρώτων υλών έχει υπερτριπλασιαστεί τον τελευταίο μισό αιώνα, φτάνοντας πρόσφατα τα 100 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως - ένα ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% ακόμη έως το 2060, εκτός εάν ληφθούν μέτρα.
Επίσης, η παγκόσμια κατά κεφαλήν κατανάλωση αυξήθηκε από 8,4 τόνους το 1970 σε 12,2 τόνους το 2020, αλλά αυτή η αύξηση δεν έχει κατανεμηθεί ομοιόμορφα, με τους πολίτες χωρών με υψηλότερο εισόδημα να καταναλώνουν έξι φορές περισσότερο από εκείνους από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα - 24 τόνους σε σύγκριση με 4 τόνους. Αυτό οδηγεί σε έντονη ανισότητα, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ από μόνες τους να καταναλώνουν περισσότερο από το ήμισυ των υλικών του κόσμου, παρά το γεγονός ότι αποτελούν μόνο το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η έκθεση της Circle Economy ζητά τη θέσπιση παγκόσμιων στόχων για την κυκλική οικονομία, με στόχο τη μείωση της χρήσης υλικών και της ζήτησης ενέργειας, παράλληλα με την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης. Επίσης, ζητά τη σύσταση ενός «Διεθνούς Οργανισμού Υλικών», κατά το πρότυπο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, για την καθοδήγηση των κυβερνήσεων στη μέτρηση και την παρακολούθηση της βιώσιμης χρήσης πόρων και της προόδου της κυκλικής οικονομίας.
«Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία δεν μπορεί να συμβεί χωρίς το σωστό πολιτικό περιβάλλον και την κυβερνητική δράση που θα καταργεί σταδιακά τις σπάταλες πρακτικές και θα προωθεί και θα υποστηρίζει πιο έξυπνους τρόπους κάλυψης των αναγκών των ανθρώπων», αναφέρει η έκθεση.