Κίνα: Οι Κατασκευαστές Φωτοβολταϊκών Παραμένουν Εξωστρεφείς

Κίνα: Οι Κατασκευαστές Φωτοβολταϊκών Παραμένουν Εξωστρεφείς
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Σαβ, 17 Μαΐου 2025 - 09:25

Οι κινεζικές εταιρείες φωτοβολταϊκών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται στις ξένες αγορές, όπως δήλωσαν οι επικεφαλής ορισμένων από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς. Η τρίμηνη παύση του εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ αποτελεί μία καλή ευκαιρία για τη διευκόλυνση των υφιστάμενων σχεδιασμών τους, ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά την εξωστρεφή στρατηγική τους.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών, οι οποίοι κυριαρχούν στη διεθνή αγορά, καλωσόρισαν την “εμπορική κατάπαυση του πυρός” μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Αναγνώρισαν, όμως, ότι αυτή η εξέλιξη δεν τους επηρεάζει άμεσα. Και αυτό γιατί ο ηλιακός εξοπλισμός κινεζικής κατασκευής έχει ουσιαστικά απαγορευτεί στην αμερικανική αγορά εξαιτίας των υψηλών δασμών που είχαν επιβάλει Τραμπ και Μπάιντεν πριν την κλιμάκωση του Απριλίου. Ως εκ τούτου, η παύση του εμπορικού πολέμου είναι θετική για το διεθνές εμπόριο καθώς βοηθά την αίσθηση ασφάλειας στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Πολύ πριν τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ κατά της Κίνας και δεκάδων άλλων χωρών, οι κινεζικές εταιρείες φωτοβολταϊκών είχαν σχέδια να επεκταθούν στο εξωτερικό. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του καταλήγει σε τρίτες αγορές, μιας και η Κίνα αδυνατεί να την απορροφήσει, παρά το γεγονός ότι παραμένει ο πρωταθλητής στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Είναι γνωστό πως οι Κινέζοι κατασκευαστές είναι οι αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι διεθνώς, όντες οι ηγέτες τόσο από άποψη ποσότητας, όσο και ποιότητας χάρη στις επενδύσεις τους στην καινοτομία.

Εντούτοις, αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρά θέματα για τη βιομηχανία, με τον καυτό ανταγωνισμό και την πλεονάζουσα προσφορά να έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών. Χαρακτηριστικά, οι τιμές όλων των υλικών και ανταλλακτικών που χρειάζονται για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάνελ παρέμειναν σε πτωτική πορεία και τον Μάιο, με τον κλάδο να ετοιμάζεται για δραματικές συνέπειες αν η κινεζική ηγεσία δεν επέμβει άμεσα. Οι επενδυτές ασπάζονται αυτή τη θεώρηση, με τις μετοχές των εταιρειών αυτών να καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση κάθε φορά που κυκλοφορούν φήμες για νέα μέτρα του Πεκίνου με στόχο την εξυγίανση της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν εξωστρεφείς. Η στάση αυτή δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη νέων μονάδων παραγωγής σε τρίτα κράτη ώστε να αποφύγουν τυχόν δασμολογικούς περιορισμούς. Αφορά, επίσης, την εξασφάλιση νέων πρώτων υλών. Για παράδειγμα, πέντε από τις μεγαλύτερες εταιρείες θα επενδύσουν 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αιθιοπία, όπου θα κατασκευάσουν εργοστάσια και θα πραγματοποιήσουν έρευνες για κρίσιμα υλικά. Εκτός της Αφρικής, οι Κινέζοι κατασκευαστές ενδιαφέρονται και για άλλες περιοχές με προοπτικές ανάπτυξης, όπως το “next big thing” της Μέσης Ανατολής και η παραδοσιακά ασφαλής Ευρώπη.

Ορισμένοι πιο γενναίοι έχουν σχέδια ακόμα και για τις ΗΠΑ, παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ προς τους Κινέζους επενδυτές, και τον τομέα των πράσινων τεχνολογιών ευρύτερα. H CSI έχει ένα έργο που αγγίζει τα 5 GW στην αμερικανική αγορά. Φυσικά, ο πιο δημοφιλής προορισμός για πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις είναι η Νοτιοανατολική Ασία. Όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής και πολιτιστικής εγγύτητας με την Κίνα, αλλά και χάρη στο γεγονός ότι θα αναδειχθούν σε δυναμικές αγορές για τις ΑΠΕ. Παράλληλα, αρκετές από αυτές τις χώρες έχουν ήδη δηλώσει πως είναι διατεθειμένες να υπογράψουν εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, διευκολύνοντας περαιτέρω τις εξαγωγές κινεζικών φωτοβολταϊκών.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr