Παραμένει η απειλή των Χούθι για πλοία συνδεδεμένα με το Ισραήλ

Θετική εξέλιξη για το διεθνές εμπόριο αποτελεί η συμφωνία αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, καθώς οι δύο υπερδυνάμεις συμφώνησαν στην άρση σημαντικών δασμών στα αμοιβαία προϊόντα τους για περίοδο 90 ημερών.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ειδικοί της ναυτιλιακής αγοράς στον κλάδο των containerships εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας παραμένει, παρά την πρόσφατη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ - Χούθι στην Υεμένη, ενώ σημειώνουν ότι μια πιθανή επιστροφή των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε αυτή την παγκόσμια ναυτιλιακή οδό πιθανόν να οδηγούσε σε κατάρρευση των ναύλων στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές.

Ο Peter Sand, επικεφαλής αναλύσεων της εταιρείας Xeneta, δηλώνει ότι η εκεχειρία, αν και αποτελεί θετική εξέλιξη, δεν εγγυάται τη σταθερότητα στη θαλάσσια ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς οι Χούθι έχουν καταστήσει σαφές πως η κατάπαυση του πυρός αφορά μόνο τις ΗΠΑ και δεν περιλαμβάνει το Ισραήλ.

Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν επιθέσεις σε πλοία με πραγματική ή εικαζόμενη σύνδεση με το Ισραήλ.

Ο Sand σημείωσε επίσης ότι ακόμη και σε προηγούμενες περιπτώσεις παρόμοιων συμφωνιών, όπως εκείνη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον Φεβρουάριο, δεν καταγράφηκε καμία σημαντική αύξηση των διελεύσεων μέσω του στενού Bab el Mandeb ή της Διώρυγας του Σουέζ κατά το 2025.

«Οι μεταφορείς και οι φορτωτές δεν είναι διατεθειμένοι να περάσουν την αναστάτωση μιας πλήρους αναδιάταξης των δρομολογίων μέσω Σουέζ αν υπάρχει το ενδεχόμενο νέας κρίσης» δήλωσε ο Sand.

Εγγυήσεις

«Χρειάζονται εγγυήσεις για μακροπρόθεσμη ασφάλεια - όχι μόνο για τα πληρώματα και τα πλοία, αλλά και για το φορτίο των πελατών τους. Ακόμη πιο σημαντικό, το ίδιο ισχύει και για τις ασφαλιστικές εταιρείες».

Η επιστροφή στη Διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με τη Xeneta, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των ναύλων στα επίπεδα πριν από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ειδικότερα, οι σημερινές μέσες τιμές ναύλων στη spot αγορά από την Άπω Ανατολή προς τη Βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο ανέρχονται σε 2.100 και 3.125 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών (feu), αντιστοίχως - αυξημένες κατά 39% και 68% σε σχέση με τις τιμές της 1ης Δεκεμβρίου 2023.

Προς τις ΗΠΑ, οι τιμές spot φτάνουν τα 3.715 και τα 2.620 δολάρια για την Ανατολική και τη Δυτική Ακτή αντίστοιχα, σημειώνοντας άνοδο 49% και 59% σε σχέση με το 2023.

Ο Sand τονίζει ότι οι μεταφορείς διαθέτουν στρατηγικές διαχείρισης της χωρητικότητας ώστε να συγκρατούν τις τιμές, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής δρομολογίων όταν πέφτει η ζήτηση.

Maersk: Αμφιβολίες και επιφυλάξεις

Επιφυλακτική εμφανίζεται και η Maersk, ένας από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς κολοσσούς παγκοσμίως.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Vincent Clerc δήλωσε ότι η αναδιάταξη των δρομολογίων μέσω του Σουέζ δεν είναι εύκολη απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «πολύπλοκη, δαπανηρή και δύσκολα αναστρέψιμη».

Ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας, τονίζοντας ότι «δεν είναι υπεύθυνο να επαναφέρουμε τα πλοία μας στην Ερυθρά Θάλασσα χωρίς σαφή και διαρκή διαβεβαίωση για την ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι η Maersk, σε συνεργασία με τη Hapag-Lloyd, έχει ήδη δρομολογήσει το νέο δίκτυο «Gemini», βασισμένο σε διελεύσεις μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, παρακάμπτοντας τη Διώρυγα του Σουέζ.

Η τρέχουσα εκτίμηση της Maersk είναι πως οι διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, γεγονός που ενισχύει την προσδοκία για σφιχτή προσφορά χωρητικότητας και αντίστοιχα υψηλότερους ναύλους για το υπόλοιπο του έτους.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr