deals που καλύπτουν τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα και οι υποδομές, ύψους 600 δισ. δολαρίων. Μέσα σε αυτές, ξεχωρίζει η μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης αμυντικού εξοπλισμού που έχει υπογραφεί ποτέ μεταξύ των δύο συμμάχων, αξίας σχεδόν 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Πιστεύω πραγματικά ότι συμπαθούμε ο ένας τον άλλον πολύ», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρίγκιπα διάδοχο, ο οποίος είναι και ο de facto ηγέτης της χώρας.
Μάλιστα, η Ουάσινγκτον και το Ριάντ είχαν συζητήσει επίσης το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin από τη Σαουδική Αραβία — ένα είδος εξοπλισμού που η χώρα ενδιαφέρεται εδώ και καιρό να αποκτήσει, όπως μετέδωσε το Reuters. Καθόλου τυχαία συνοδευόταν από Αμερικανούς επιχειρηματίες, ανάμεσά τους και ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ. Ο πρίγκιπας προωθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το Vision 2030, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από την εξάρτηση από το πετρέλαιο και περιλαμβάνει «γιγαντιαία έργα» όπως η μελλοντική πόλη NEOM, που θα έχει το μέγεθος του Βελγίου. Πέρσι, το πετρέλαιο αντιπροσώπευε το 62% των εσόδων του σαουδαραβικού κράτους.
Ωστόσο, το βασίλειο έχει περιορίσει κάποιες από τις φιλοδοξίες του λόγω της αύξησης του κόστους και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Στα Εμιράτα οι Αμερικανοί έχουν σε ισχύ μια προκαταρκτική συμφωνία για να τους επιτρέψει να εισάγουν 500.000 από τα πιο προηγμένα μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia και αναμένει πιο προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης από φέτος.
Στην Ντόχα με τον εμίρη του Κατάρ, τον σεΐχη Ταμίμ αλ Θάνι, προχώρησε σε συμφωνία που αφορά την πώληση αφενός μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MQ-9B και αφετέρου συστημάτων αντιμετώπισης drones και άλλων εναέριων απειλών τύπου FS-LIDS. Ο Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία είχε αξία 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περιελάμβανε 160 αεροσκάφη.
Οι τρεις αυτές χώρες λειτουργούν ως μεσάζοντες σε συγκρούσεις που θέλει να επιλύσει ο Τραμπ, από τη Γάζα έως την Ουκρανία και το Ιράν, και τώρα ανταμείβονται με το προνόμιο να έχουν φιλοξενήσει την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό στη δεύτερη θητεία του. Κρατάμε επίσης τη σημαντική κίνηση να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Συρίας, Aχμέντ αλ-Σαράα, πρώην ηγέτη παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η απόφαση για άρση κυρώσεων χαρακτηρίστηκε από αναλυτές ως «μεγάλη ώθηση» στη Δαμασκό, την οποία ο Τραμπ κάλεσε, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Ο Σύρος ηγέτης, ο οποίος απολαμβάνει της απόλυτης στήριξης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσκάλεσε τους αμερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς να επενδύσουν στη χώρα του.
Η στρατηγική του Τραμπ για να δούμε τη μεγάλη εικόνα, είναι λιγότερο ιδεολογική και περισσότερο πραγματιστική, όπως έγραψε και η Washington Post. Εγκαταλείποντας την πολιτική των «ατελείωτων πολέμων», απέφυγε δαπανηρές επεμβάσεις, αναγνωρίζοντας τα όρια της αμερικανικής ισχύος και προτάσσοντας την οικονομική διάσταση.
Τo συμπέρασμα από την περιοδεία του στην περιοχή είναι ότι ο Τραμπ στέλνει το μήνυμα ότι business και γεωπολιτική ανατροπή πάνε μαζί. Και επαναπροσδιόρισε τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ανατρέποντας σταθερές δεκαετιών. «Δεν υπάρχουν πια μόνιμοι εχθροί», δήλωσε. Και ο κόσμος αλλάζει. Η καλύτερα θέλει να τον αλλάξει.