Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται όλο και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για τα κέντρα δεδομένων που την καθιστούν εφικτή. Το αποτέλεσμα είναι να υφίστανται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ, το 2023 τα κέντρα δεδομένων ανά τον κόσμο κατανάλωσαν 500 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Συνολικά αυτός ο όγκος ενέργειας ήταν υπερδιπλάσιος των αντίστοιχων ετήσιων επιπέδων που είχαν καταγραφεί την περίοδο 2015-2019. Ενδέχεται, άλλωστε, ο αντίστοιχος να είναι τριπλάσιος μέχρι το 2030 και να φθάσει στις 1.500 τεραβατώρες, σύμφωνα πάντα με τον ΟΠΕΚ.
Και μόνο η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν τα κέντρα δεδομένων φθάνει ήδη στην ενέργεια που καταναλώνει η Γερμανία ή η Γαλλία. Το 2030 θα είναι αντίστοιχη με την ενέργεια που καταναλώνει η Ινδία, η τρίτη χώρα στον κόσμο σε χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως θα υπερβεί σε μεγάλο βαθμό την ηλεκτρική ενέργεια που αναμένεται να καταναλώνουν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, καθώς πριν από το τέλος της δεκαετίας θα χρησιμοποιεί 1,5 φορά περισσότερη ενέργεια από τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Η κατανάλωση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς στις ΗΠΑ, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα κέντρα δεδομένων του κόσμου.
Η πυρετώδης δραστηριότητα ανέγερσης νέων κέντρων αποθήκευσης δεδομένων και απαντήσεων στα ερωτηματολόγια τεχνητής νοημοσύνης υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να χαράξουν οι πολιτικοί αποτελεσματική ενεργειακή στρατηγική, ώστε να καλυφθεί καταλλήλως η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση. Η αυξανόμενη ζήτηση του τεχνολογικού τομέα για ηλεκτρική ενέργεια θα δώσει το έναυσμα για περισσότερη προσφορά και αν υπάρξει η απαιτούμενη ανταπόκριση, θα είναι μικρή η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Αν, όμως, δεν υπάρξει επαρκής ανταπόκριση, το αποτέλεσμα θα είναι η απότομη αύξηση του κόστους που θα πλήξει καταναλωτές και επιχειρήσεις και πιθανώς θα υπονομεύσει την ανάπτυξη του ίδιου του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης. Αν εφαρμοστούν πολιτικές που δίνουν κίνητρα για την ανάπτυξη πολλών πηγών ενέργειας, θα ενισχυθεί η προσφορά ενέργειας, θα περιοριστεί η αύξηση των τιμών της ενέργειας και θα περιοριστούν οι εκπομπές καυσαερίων.
* Οι αρθρογράφοι είναι συνεργάτες του ΔΝΤ και το άρθρο δημοσιεύθηκε στο blog του ΔΝΤ.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")