Ινδία: Τα Πυρηνικά του Πακιστάν πρέπει να Τεθούν υπό την Επίβλεψη του ΟΗΕ, λέει ο υπουργός Άμυνας

Ινδία: Τα Πυρηνικά του Πακιστάν πρέπει να Τεθούν υπό την Επίβλεψη του ΟΗΕ, λέει ο υπουργός Άμυνας
energia.gr
Πεμ, 15 Μαΐου 2025 - 13:47

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας θα πρέπει να θέσει υπό την επίβλεψή του τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Ρατζνάθ Σινγκ, μερικές ημέρες μετά το τέλος της χειρότερης στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις σε διάστημα σχεδόν τριών δεκαετιών. Φονικές μάχες ξέσπασαν ανάμεσα στις δύο χώρες την περασμένη εβδομάδα αφότου η Ινδία έπληξε

"στρατόπεδα τρομοκρατών" όπως λέει στο Πακιστάν σε αντίποινα για μια επίθεση στο ινδικό Κασμίρ που κόστισε τη ζωή σε 26 τουρίστες και η οποία όπως λέει υποστηρίχθηκε από το Πακιστάν.

Το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και οι δύο χώρες έστειλαν πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) στον εναέριο χώρο της άλλης τις ημέρες που ακολούθησαν, προτού επιτευχθεί εκεχειρία το Σάββατο, 10 Μαΐου.

"Είναι τα πυρηνικά όπλα ασφαλή στα χέρια ενός τέτοιου ανεύθυνου και επικίνδυνου έθνους;" είπε ο Σινγκ απευθυνόμενος σε στρατιώτες στη θερινή πρωτεύουσα του ινδικού Κασμίρ Σριναγκάρ. "Πιστεύω ότι τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν πρέπει να τεθούν υπό την επίβλεψη του ΔΟΑΕ".

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο του Πακιστάν για τις δηλώσεις του Σινγκ.

Ο ΔΟΑΕ (IAEA, το αγγλικό ακρωνύμιο) είναι υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Βιέννη που εποπτεύει τα πυρηνικά προγράμματα προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτά είναι ειρηνικά.

Η Ινδία και το Πακιστάν έγιναν πυρηνικές δυνάμεις έπειτα από πυρηνικές δοκιμές το 1998 και την επί δεκαετίες εχθρότητά τους που κατέστησε την περιοχή --την πιο πολυπληθή στον κόσμο-- ένα από τα πιο επικίνδυνα πυρηνικά σημεία ανάφλεξης.

Η πλέον πρόσφατη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών της Νότιας Ασίας κλιμακώθηκε ανησυχητικά το Σάββατο και για λίγο υπήρξαν φόβοι ότι τα πυρηνικά οπλοστάσια θα έμπαιναν στο παιχνίδι καθώς ο πακιστανικός στρατός δήλωσε πως το ανώτατο σώμα που επιβλέπει τα πυρηνικά όπλα του επρόκειτο να συγκληθεί.

Όμως ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι δεν είχε προγραμματιστεί μια τέτοια συνάντηση.

Στρατιωτικοί αναλυτές είπαν ότι αυτός μπορεί να ήταν ένας τρόπος για το Πακιστάν να υπαινιχθεί ότι έχει την πυρηνική επιλογή καθώς το Ισλαμαμπάντ ακολουθεί πολιτική "πρώτης χρήσης"[πυρηνικών όπλων] εφόσον η ύπαρξή του τεθεί υπό απειλή σε μια σύγκρουση.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε τη Δευτέρα πως η Ινδία θα πλήξει κρησφύγετα τρομοκρατών κατά μήκος των συνόρων ξανά αν σημειωθούν νέες επιθέσεις στο έδαφός της και πως δεν πρόκειται να αποτραπεί από τον "πυρηνικό εκβιασμό" του Ισλαμαμπάντ, όπως είπε.

Το Πακιστάν χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Μόντι "προκλητικούς και εμπρηστικούς ισχυρισμούς", λέγοντας πως συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση.

Η κυρίως ινδουιστική Ινδία και το μουσουλμανικό Πακιστάν έχουν πολεμήσει τρεις φορές στο παρελθόν, τις δύο για την περιοχή του Κασμίρ στα Ιμαλάια, την οποία διεκδικούν και οι δύο στην ολότητά του αλλά κυβερνούν ένα τμήμα του.

Η Ινδία κατηγορεί επίσης το Πακιστάν ότι υποστηρίζει ισλαμιστές μαχητές που πολεμούν τις δυνάμεις ασφαλείας στο δικό της τμήμα του Κασμίρ, όμως το Ισλαμαμπάντ αρνείται την κατηγορία.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr