Παρ' όλα αυτά, η αυξημένη εμπορική αβεβαιότητα αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία και, κατ' επέκταση, τη ζήτηση πετρελαίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού τύπου Brent μειώθηκαν κατά $14/βαρέλι τον Απρίλιο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών, λίγο πάνω από τα $60/βαρέλι στις αρχές Μαΐου, πριν ανακάμψουν περίπου στα $66/βαρέλι νωρίτερα σήμερα (15/5).Αυτά επισημαίνονται στην τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Απρίλιο, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα και αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, υπάρχουν ήδη κάποια σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Μετά από ένα σχετικά ισχυρό α’ τρίμηνο του 2025, τα τελευταία στοιχεία για τις παραδόσεις εκτός ΟΟΣΑ, ιδίως για την Κίνα και την Ινδία, ήταν ασθενέστερα από τα αναμενόμενα. Ο ΙΕΑ εκτιμά τώρα μία αύξηση της ζήτησης πετρελαίου με πιο συγκρατημένο ρυθμό 650 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα για το υπόλοιπο του 2025, με αποτέλεσμα μια μέση ετήσια αύξηση της τάξεως των 740 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα - ακολουθούμενη από αύξηση 760 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα το 2026. Παρά την πρόσφατη ήπια περίοδο, οι αναδυόμενες οικονομίες παραμένουν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, προσθέτοντας 860 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα φέτος και 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα την επόμενη χρονιά - σε αντίθεση με την επιταχυνόμενη μείωση στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά -120 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα και -240 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα.
Εν μέσω των ασθενέστερων προοπτικών για την διεθνή οικονομία και την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, ο OPEC+ εξέπληξε την αγορά στις αρχές Μαΐου, ανακοινώνοντας μια δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση 411 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα για τον Ιούνιο, ενισχύοντας ουσιαστικά την παραγωγή του μπλοκ στα επίπεδα που είχε προγραμματίσει προηγουμένως για τον Οκτώβριο του 2025. Το πραγματικό κέρδος θα είναι χαμηλότερο από τα ονομαστικά στοιχεία, καθώς ορισμένες χώρες - συμπεριλαμβανομένων του Καζακστάν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ιράκ και της Ρωσίας - συνεχίζουν να παράγουν πάνω από τους στόχους τους, ενώ άλλες περιορίζονται από τα όρια παραγωγικής ικανότητας και ορισμένες θα προβούν σε αντισταθμιστικές περικοπές για προηγούμενη υπερπαραγωγή. Λαμβάνοντας υπόψη τους νέους στόχους προσφοράς έως τον Ιούνιο, ο OPEC+ φαίνεται έτοιμος να αντλήσει επιπλέον 310 χιλιάδες βαρέλια την ημέραφέτος και 150 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2026. Μια περαιτέρω αυστηροποίηση της επιβολής κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας, του Ιράν και της Ρωσίας μπορεί να αντισταθμίσει ορισμένες από αυτές τις αυξήσεις.
Άμεσες επιπτώσεις
Εν τω μεταξύ, μία από τις πιο άμεσες επιπτώσεις της πρόσφατης πτώσης των τιμών του αργού αναμένεται να είναι στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ. Στις τελευταίες ανακοινώσεις τους, οι ανεξάρτητοι πετρελαϊκοί παραγωγοί δήλωσαν ότι θα επιλέξουν να μειώσουν τον αριθμό των πλατφορμών και να περιορίσουν έως και 9% τις προηγούμενες προβλέψεις για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες του 2025. Ως αποτέλεσμα, ο ΙΕΑ μείωσε την πρόβλεψή του για την παραγωγή ελαφρού αργού στις ΗΠΑ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κατά 40 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2025 και 190 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2026. Η συνολική αύξηση της πετρελαϊκής προσφοράς στις ΗΠΑ εκτιμάται πλέον σε 440 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα και 180 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα, φτάνοντας τα 20.9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2026. Επίσης, αναμένεται αύξηση της πετρελαϊκής προσφοράς των χωρών εκτός OPEC+ κατά 1.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος και 820 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2026.
Καθώς οι αυξήσεις στην παγκόσμια πετρελαϊκή προσφορά αναμένεται να ξεπεράσουν σημαντικά την αύξηση της ζήτησης, τα αποθέματα αργού προβλέπεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 720 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα φέτος και κατά 930 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, σε σύγκριση με μία μείωση 140 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα το 2024. Αυτό θέτει τις βάσεις για μια περαιτέρω αναδιάρθρωση των βασικών μεγεθών προσφοράς και ζήτησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσουν πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και ότι η Τεχεράνη έχει «κατά κάποιο τρόπο» συμφωνήσει με τους όρους, προκαλώντας μία πτώση της τάξεως του 3% στις τιμές του πετρελαίου. Γύρω στις 10:15 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του αργού τύπου Brent είχε μειωθεί κατά 3.15% στα $64.01/βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού στο αμερικάνικο West Texas Intermediate υποχωρούσε κατά 3.29% στα $61.07/βαρέλι.