Σήμερα, στην  Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για τις αρνητικές τιμές στην Αγορά Εξισορρόπησης που αναμένεται να εφαρμοστούν από τις αρχές Ιουνίου. Κατά τη διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ, η οποία είχε προηγηθεί τον Απρίλιο, οι ηλεκτροπαραγωγοί, οι ΦοΣΕ αλλά και άλλοι παίκτες της αγοράς είχαν ζητήσει διεύρυνση των ορίων των αρνητικών τιμών στην αγορά εξισορρόπησης από το κατώτατο όριο που είχε προτείνει ο ΑΔΜΗΕ στα  -50 ευρώ/μεγαβατώρα. Σύμφωνα με

 

πληροφορίες, η Ολομέλεια της Αρχής αναμένεται ότι θα κάνει αποδεκτή την πρόταση του Διαχειριστή ως προς το κατώτατο όριο για τα πρώτα χρόνια. 

Η άρση περιορισμού των αρνητικών τιμών είναι αναγκαία για τον εξορθολογισμό  της λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης, προκειμένου να περιοριστούν και οι περικοπές ΑΠΕ. Με τις νέες ρυθμίσεις, οι μονάδες ΑΠΕ που υποβάλλουν προσφορές σε αρνητικές τιμές θα αποζημιώνονται μέσω του λογαριασμού Προσαυξήσεων 3, γεγονός που μπορεί να έχει επίδραση στις τιμές ρεύματος. Όπως είχε επισημάνει η Ομάδα Διοίκησης Έργου του ΥΠΕΝ, την οποία επικαλείται και ο ΑΔΜΗΕ στην πρότασή του προς τον Ρυθμιστή, με το υφιστάμενο όριο τιμών υποβολής προσφορών οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) δεν έχουν κίνητρο να συμμορφωθούν με το περιορισμένο πρόγραμμα αγοράς τους, καθώς σε περίπτωση που η παραγωγή του χαρτοφυλακίου τους το υπερβεί, θα αποζημιωθούν με την τιμή αποκλίσεων, η οποία μπορεί να είναι είτε θετική είτε  μηδενική τιμή.

Έτσι τα χαρτοφυλάκια σταθμών ΑΠΕ, των οποίων οι εντολές πώλησης δεν γίνονται αποδεκτές, δεν συμμορφώνονται με το περιορισμένο πρόγραμμα αγοράς, αλλά παράγουν σε πραγματικό χρόνο βάσει της μέγιστης δυνατότητάς τους με συνέπεια να πραγματοποιούνται περικοπές σε πραγματικό χρόνο από τον ΑΔΜΗΕ, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι αν τηρούνταν τα προγράμματα αγοράς. Επιπλέον τίθεται σε κίνδυνο και η ασφαλής λειτουργία του συστήματος.

Γι΄ αυτό, ο ΑΔΜΗΕ θεώρησε απαραίτητο να δοθούν στους σταθμούς ΑΠΕ τα κατάλληλα κίνητρα για την ενεργή συμμετοχή τους στην Αγορά Εξισορρόπησης, όπως είναι η θέσπιση αρνητικών τιμών υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης, προκειμένου να αποζημιώνονται για την παροχή καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης. Επίσης, σύμφωνα με τον Διαχειριστή,  η παροχή δυνατότητας υποβολής προσφορών με αρνητικές τιμές θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό. Πάντως, η αγορά έχει ζητήσει μεγαλύτερα όρια στο εύρος των αρνητικών τιμών στην αγορά εξισορρόπησης από το κατώτατο των -50 ευρώ/MWh που έχει προτείνει ο ΑΔΜΗΕ και το πιθανότερο είναι ότι θα αποδεχθεί και η ΡΑΑΕΥ. Για παράδειγμα ο  Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας θεωρεί το προτεινόμενο όριο ως περιοριστικό και είχε προτείνει ο πήχης τα μπει στα -100 ευρώ/MWh. Η πρότασή του είχε βρει σύμφωνους και άλλους παίκτες της αγοράς όπως τη MORE, τον πράσινο βραχίονα της Motor Oil και την Optimus, τον ΦοΣΕ της ΤΕΡΝΑ, που και εκείνοι είχαν ζητήσει αναπροσαρμογή του  κατώτατου ορίου.  

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr