Ειδικότερα, το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών εκτιμά, στη νέα μηνιαία του έκθεση, ότι προσφορά από χώρες εκτός της Διακήρυξης Συνεργασίας – όπως είναι η επίσημη ονομασία του OPEC + - θα αυξηθεί κατά περίπου 800.000 βαρέλια την ημέρα για το 2025, πρόβλεψη μειωμένη σε σχέση με εκείνη του περασμένου μήνα, που έκανε λόγο για 900.000 βαρέλια την ημέρα.
Η επιβράδυνση της αύξησης της προσφοράς από παραγωγούς εκτός του OPEC +, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών συν τη Ρωσία και άλλους συμμάχους, θα διευκόλυνε τον OPEC + να εξισορροπήσει την αγορά. Η ταχεία ανάπτυξη από το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ και από άλλες χώρες έχει επηρεάσει τις τιμές τα τελευταία χρόνια.
Εξάλλου, τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές του πετρελαίου έχουν δεχθεί πιέσεις από τις αποφάσεις του OPEC + να αυξήσει την παραγωγή τον Μάιο και τον Ιούνιο με ρυθμό ταχύτερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, καθώς και από τους δασμούς του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Στον απόηχο της δημοσίευσης της έκθεσης του OPEC, oι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την πτωτική τους τάση, με το Brent να διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα 66 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Μαΐου, το Brent έκλεισε κοντά στα 60 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2021.
Στην έκθεση, ο OPEC αναφέρει ότι αναμένει ότι οι επενδύσεις στην έρευνα και την παραγωγή εκτός του OPEC + το 2025 θα μειωθούν κατά περίπου 5% σε ετήσια βάση. Το 2024, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 299 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως σημειώνει ο OPEC.
«Ο πιθανός αντίκτυπος στα επίπεδα παραγωγής το 2025 και το 2026 από τη μείωση των επενδύσεων στους τομείς έρευνας και παραγωγής πετρελαίου θα αποτελέσει πρόκληση, παρά τη συνεχή εστίαση του κλάδου στις βελτιώσεις στην αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα», αναφέρει η έκθεση.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην αύξηση της προσφοράς, ο OPEC προβλέπει ότι η συνολική παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί κατά περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα φέτος. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, προέβλεπε αύξηση 400.000 βαρελιών την ημέρα.
Ο OPEC άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2025 και το 2026, ενώ τον περασμένο μήνα προέβλεπε μείωση, επικαλούμενος τον αντίκτυπο των δεδομένων ζήτησης του πρώτου τριμήνου και των εμπορικών δασμών.
Η εμπορική συμφωνία, αυτή την εβδομάδα, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, αποτέλεσε ένα βήμα προς τη μείωση των διαταραχών, ανέφερε η έκθεση.
«Η 90ήμερη εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας υποδηλώνει τη δυνατότητα για πιο διαρκείς συμφωνίες, και πιθανώς να στηρίξει την ομαλοποίηση των εμπορικών ροών, αλλά σε δυνητικά αυξημένα επίπεδα δασμών σε σύγκριση με τις κλιμακώσεις πριν από τον Απρίλιο», ανέφερε ο OPEC.
Μείωση της παραγωγής του Καζακστάν
Η έκθεση του OPEC διαπίστωσε επίσης ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου από τον ευρύτερο OPEC + μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 106.000 βαρέλια την ημέρα στα 40,92 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, εν μέρει λόγω της μείωσης παραγωγής στο Καζακστάν, το οποίο βρίσκεται υπό πίεση να αυξήσει τη συμμόρφωσή του με τις ποσοστώσεις του OPEC +.
Η πτώση ύψους 41.000 βαρελιών την ημέρα στο Καζακστάν, το οποίο έχει ξεπεράσει επανειλημμένα τον στόχο του OPEC +, ήταν η μεγαλύτερη στον OPEC +, αν και η χώρα παραμένει πολύ πάνω από την ποσόστωσή της στον OPEC +.
Άλλα κράτη, όπως το Ιράν, η Λιβύη και η Νιγηρία, μείωσαν την παραγωγή, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο OPEC + είχε προγραμματίσει να αυξήσει την παραγωγή τον Απρίλιο και τον Μάιο και τον Ιούνιο σε επίπεδα μεγαλύτερα από το αρχικά προγραμματισμένο, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την άρση των πιο πρόσφατων περικοπών στην παραγωγή, οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή με στόχο τη στήριξη της αγοράς.