Σύμπτωση αγαθή θέλησε ο πατέρας του νέου Πάπα, Λούις Μάριους Πρέβοστ, γαλλικής και ιταλικής καταγωγής, να έχει υπάρξει βετεράνος του Αμερικανικού Ναυτικού, υπηρετήσας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μητέρα του κατήγετο από την Ισπανία. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Σικάγο και διετέλεσε επίσκοπος στην Καθολική Εκκλησία στο Περού, όπου απέκτησε την περουβιανή υπηκοότητα. Η εκλογή του από το κονκλάβιο των καρδιναλίων υπήρξε απόφαση αριστοτεχνικής δεξιότητος και πλήρης νοημάτων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος που συνεχάρη θερμότατα τον πρώτο «Αμερικανό Πάπα». Συγχαρητήριο απέστειλε στον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ και ο πρόεδρος Πούτιν της Ρωσίας, όπου η νίκη εναντίον της χιτλερικής Γερμανίας τιμάται την 9η Μαΐου. Το ουσιώδες είναι ότι το κλίμα του εορτασμού είναι στις μέρες μας πολιτικώς βαρύτατο.
Πριν από τριάντα χρόνια, η ατμόσφαιρα που επικρατούσε ήταν διαφορετική. Η πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είχε δημιουργήσει την ελπίδα μιας Ευρώπης από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια, για την οποία είχε ομιλήσει πρώτος ο στρατηγός Ντε Γκωλ. Το 1995 η μέρα της νίκης VE Day 50 γιορτάστηκε διαδοχικά στις τρεις νικήτριες χώρες, Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία.
Στο Λονδίνο η ατμόσφαιρα είχε έντονο το στοιχείο θεατρικότητος, που χαρακτηρίζει «τα εστεμμένα αυτά νησιά». Οι Βρετανοί με κόκκινες παπαρούνες στο πέτο πλημμύριζαν τους δρόμους και τις όχθες του Τάμεση. Στη δεξίωση που παρέθεσε η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ οι ηγέτες παρεκάθησαν με σμόκιν και τα παράσημά τους. Αυτό σκανδάλισε κάποιους από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, διότι ο φέρων τα παράσημα είναι αναγκαίο να φοράει φράκο. Ποιος τα λογάριαζε, όμως, αυτά. Εσφυζε το Λονδίνο από ευθυμία.
Στο Παρίσι κυριαρχούσε ατμόσφαιρα βοναπαρτική. Ιππείς προηγούνταν από το ανοικτό τζιπ, επί του οποίου επέβαινε ιστάμενος ο πρόεδρος Μιτεράν κατευθυνόμενος προς την Αψίδα του Θριάμβου, όπου παρεκάθησε με τον νικητή και διάδοχό του στο προεδρικό αξίωμα, Ζακ Σιράκ.
Την επομένη, 9 Μαΐου, στη Μόσχα, στη λεωφόρο που οδηγούσε στην Ερυθρά Πλατεία παρήλαυναν βετεράνοι του πολέμου, τα στήθη τους στολισμένα με παράσημα και μεταξύ διαφόρων άλλων σχηματισμών, και ένα πλήθος με υψωμένο τον θυρεό των Ρομανώφ. Πέντε χρόνια αργότερα, στις 15 Αυγούστου 2000 επί της προεδρίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας ανακοίνωσε την αγιοποίηση της οικογενείας του τσάρου Νικολάου Β΄, ο οποίος είχε δολοφονηθεί από τους μπολσεβίκους. Κάτι άλλαζε στην Ευρώπη την εποχή εκείνη. Κάτι αλλάζει και στις μέρες μας, αλλά δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")