Η δασμολογική ελάφρυνση, η οποία επηρεάζει μεγάλους κινέζους παίκτες ηλεκτρονικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των Shein και Temu, ακολ ουθεί τη συμφωνία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για την κατάργηση των περισσότερων δασμών που επιβλήθηκαν στα αγαθά του άλλου από τις αρχές Απριλίου, μετά τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου στη Γενεύη.
Εντολή του Λευκού Οίκου
Ενώ η κοινή ανακοίνωσή τους, στη Γενεύη, δεν ανέφερε τους δασμούς de minimis, η εντολή του Λευκού Οίκου που δημοσιεύθηκε αργότερα ανέφερε ότι οι εισφορές θα μειωθούν στο 54% από 120% για αντικείμενα αξίας έως και 800$ που αποστέλλονται από την Κίνα μέσω ταχυδρομικών υπηρεσιών, με ένα πάγιο τέλος 100$ για να παραμείνει, από τις 14 Μαΐου.
Οι μεταφορείς μπορούν να πληρώσουν είτε το 54% είτε το τέλος των 100 $ ανά πακέτο, είπαν ειδικοί του κλάδου. Οι εταιρείες logistics ή οι μεταφορείς εμπορευμάτων εισπράττουν εκ των προτέρων αυτές τις χρεώσεις από πωλητές στην Κίνα.
Η εξαίρεση de minimis επέτρεπε σε αντικείμενα αξίας έως και 800 $ και αποστέλλονταν από την Κίνα μέσω ταχυδρομικής υπηρεσίας να εισέλθουν προηγουμένως στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς δασμούς και με ελάχιστες επιθεωρήσεις.
Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τερμάτισε την απαλλαγή de minimis επιβάλλοντας φόρο 120% της αξίας του πακέτου ή προγραμματισμένο πάγιο τέλος 200 δολαρίων – που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο – κατηγορώντας το ότι χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από εταιρείες όπως η Shein, η Temu και άλλες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και από διακινητές φαιντανύλης και άλλων προϊόντων.
Ο αριθμός των αποστολών που εισέρχονται στις ΗΠΑ μέσω του αφορολόγητου καναλιού εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια με περισσότερο από το 90% όλων των πακέτων να προέρχονται από de minimis. Από αυτούς, περίπου το 60% προέρχονταν από την Κίνα, με επικεφαλής τους λιανοπωλητές απευθείας στους καταναλωτές όπως οι Temu και Shein.
Σύμφωνα με μαρτυρία του Κογκρέσου του 2024 από έναν αξιωματούχο των Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, η μέση αξία μιας αποστολής de minimis κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023 ήταν μόλις 54 $.
Οι κινεζικοί διαδικτυακοί λιανοπωλητές Shein -οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου- που ανήκουν στην PDD Holdings, την Temu και την ανταγωνίστρια των ΗΠΑ Amazon, δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.
Στη διαταγή της Δευτέρας, ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι μειωμένοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 12:01 π.μ. (0401 GMT) στις 14 Μαΐου 2025.
Το σχέδιο για έναν σταθερό συντελεστή δασμού 200$ θα τεθεί επίσης στο ράφι, είπε, διατηρώντας το στα 100$.
Η Κίνα εξήγαγε 240 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθά απευθείας σε καταναλωτές που επωφελήθηκαν από τα de minimis παγκοσμίως πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 7% των πωλήσεών της στο εξωτερικό και συνεισφέροντας το 1,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Nomura.
Ο Τζιανλόγκ Χου, Διευθύνων Σύμβουλος της Brands Factory, μιας κινεζικής εταιρείας συμβούλων διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου, είπε ότι το 54% εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό.
«Οι πωλητές πιθανώς ακολουθούν μια προσέγγιση αναμονής, αλλά γενικά πιστεύω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι οι χρόνοι άνθησης της παράδοσης μικρών πακέτων από την Κίνα στις ΗΠΑ, η Χρυσή Εποχή έχει ήδη παρέλθει».
Η Shein είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε αλλαγές de minimis λόγω της εξάρτησής της από την ταχύτητα λήψης χιλιάδων νέων στυλ κάθε εβδομάδα στους καταναλωτές στη Δύση αεροπορικώς από άλλες, όπως το Temu.
Η Shein μπορεί να είναι ακόμα ένας παίκτης που θα ήθελε να μεταφέρει εμπορευματικά πακέτα από την Κίνα και να πληρώσει τους δασμούς 54% αντί να εισάγει όλα με πλοίο, είπε ο Hu.
«Αν οι άνθρωποι αγοράζουν ρούχα στο Shein και τους λένε ότι το προϊόν θα φτάσει ένα μήνα αργότερα, ποιος θα το αγοράσει;».
Τι είναι ο κανόνας de minimis
Το γουάν της Κίνας εκτινάχθηκε σε υψηλό έξι μηνών έναντι του δολαρίου την Τρίτη, εντάσσοντας το παγκόσμιο ράλι των περιουσιακών στοιχείων με υψηλότερο κίνδυνο μετά την ευρύτερη εμπορική συμφωνία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.
Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος του Τραμπ, ο οποίος κατέστρεψε τα βιβλία που διέπουν το διεθνές εμπόριο για δεκαετίες, έχει ταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έχει εγείρει φόβους για ύφεση.
Ο κανόνας de minimis των ΗΠΑ, ο οποίος χρονολογείται από το 1938, έχει γίνει στόχος αυξανόμενης κριτικής τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες.
Κάποιοι το χλεύασαν ως «παραθυράκι» που επιτρέπει σε φθηνά κινεζικά προϊόντα να πλημμυρίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υπονομεύσουν τις αμερικανικές βιομηχανίες, ενώ χρησιμεύουν επίσης ως κάλυψη για το λαθρεμπόριο λαθρεμπορίου όπως τα παράνομα ναρκωτικά και τις πρόδρομες χημικές ουσίες τους.
Το de minimis, ένας νομικός όρος που αναφέρεται σε θέματα μικρής σημασίας που περιγράφει την παραίτηση των ΗΠΑ από τις τυπικές τελωνειακές διαδικασίες και δασμούς, ήταν μια από τις πιο γενναιόδωρες εξαιρέσεις στον κόσμο: το όριο de minimis της ΕΕ, για παράδειγμα, είναι 150 ευρώ (156 $).
Η συμφωνία της Γενεύης μείωσε τους δασμούς τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την Κίνα κατά 115 ποσοστιαίες μονάδες η καθεμία, σε 10% και 30%, αντίστοιχα, για τουλάχιστον 90 ημέρες.
«Ανάσα» μετά την αναστολή των δασμών
Η αναστολή των δασμών θα δώσει στους διαδικτυακούς λιανοπωλητές όπως η Shein και η Temu ανάσα για να προσαρμόσουν τις επιχειρήσεις τους, λένε ειδικοί του κλάδου, καθώς οι διαδικτυακοί λιανοπωλητές είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν το χρόνο για να φέρουν χύδην αποστολές και να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες τους στις ΗΠΑ.
Στους μεγάλους δικαιούχους των de minimis περιλαμβάνονται οι διαδικτυακοί λιανοπωλητές που αποστέλλουν αγαθά κυρίως από την Κίνα, όπως οι Shein, Temu και Alibaba’s (9988.HK), AliExpress. Η ανάπτυξή τους ώθησε την Amazon να ξεκινήσει τη δική της εκπτωτική υπηρεσία, Haul, επιτρέποντας στους εμπόρους της αγοράς να αποστέλλουν αξεσουάρ και άλλα είδη 5 $ απευθείας από την Κίνα χρησιμοποιώντας de minimis.
«Πιστεύω ότι οι εταιρείες που συμμετείχαν στη διασυνοριακή άνθηση από την Κίνα θα εξακολουθούν να θέλουν να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους μακριά από τις ΗΠΑ όσο μπορούν. Όλοι έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι αν εξαρτάσαι από τις ΗΠΑ, είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο Χου της Brands Factory.
Ξεχωριστά, η Κίνα άρει την απαγόρευση στις αεροπορικές εταιρείες να παραδίδουν αεροσκάφη Boeing, στον απόηχο της εμπορικής συμφωνίας της Γενεύης, ανέφερε την Τρίτη το Bloomberg News, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.
Αξιωματούχοι στο Πεκίνο άρχισαν να λένε σε εγχώριους αερομεταφορείς και κυβερνητικές υπηρεσίες αυτή την εβδομάδα ότι οι παραδόσεις αεροσκαφών που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επαναληφθούν, ανέφερε το Bloomberg.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" - πηγή: Reuters)