Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο υπονομεύει τη στρατηγική του Πεκίνου για την ενεργειακή αυτάρκεια, ειδικά από την Ουάσιγκτον.
Αμερικανοί και Κινέζοι συμφώνησαν σε μία παύση 90 ημερών προκειμένου να διαπραγματευτούν μία νέα εμπορική συμφωνία. Η διαδικασία αυτή δεν είναι άγνωστη στα δύο επιτελεία, με μία παρόμοια προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη θητεία Τραμπ. Εντούτοις, η Κίνα πηγαίνει στο τραπέζι με πολύ διαφορετικά χαρτιά αυτή τη φορά, έχοντας καταφέρει να μειώσει δραματικά τις όποιες εισαγωγικές εξαρτήσεις είχε από τις ΗΠΑ— εικόνα που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση όταν αντιστρέφονται οι ρόλοι. Ως εκ τούτου, οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα δυσκολευτούν πολύ να πείσουν τους συνομιλητές τους για τις όποιες παραχωρήσεις, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.
Όπως έγραψε νωρίτερα το energia.gr, η ενεργειακή αυτονομία της Κίνας αποτελεί ένα από τα βασικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα του Προέδρου Σι στις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον. Το Πεκίνο δεν έχει κανέναν λόγο να υπονομεύσει την ευρύτερη στρατηγική του αυξάνοντας τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ειδικά όταν εδώ και χρόνια προσπαθεί να μειώσει ακριβώς αυτή την έκθεση στα αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα. Για παράδειγμα, οι εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου μειώθηκαν στα 242.000 βαρέλια την ημέρα για το 2024, από τα 400.000 bpd το 2023. Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στις εισαγωγές LNG, με 4,31 εκατομμύρια τόνους για το 2024, και στις εισαγωγές άνθρακα, με 10,78 εκατομμύρια τόνους για το 2024. Με την Κίνα να έχει επιβάλει δασμούς 10% στο αμερικανικό πετρέλαιο και 15% στο αμερικανικό LNG και άνθρακα, οι εισαγωγές θα παραμείνουν πολύ χαμηλές, αν όχι μηδενικές κατά τους επόμενους μήνες.
Το βασικό στοιχείο σε αυτή την εξίσωση είναι πως η Κίνα προτιμά να αγοράσει ελαφρώς ακριβότερα ορυκτά καύσιμα από άλλους προμηθευτές, ακόμα και αν αυτοί δεν είναι στενοί εταίροι της, όπως η Αυστραλία. Η προσέγγιση αυτή σχετίζεται αφενός με τον διαχρονικό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας, και αφετέρου με τη συμπεριφορά του Προέδρου Τραμπ. Το Πεκίνο θεωρεί πως ο Τραμπ δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής και πως τείνει να λαμβάνει παρορμητικές αποφάσεις, κάτι που καθιστά οποιαδήποτε συμφωνία ένα απλό φύλλο χαρτί. Εξάλλου, οι Κινέζοι είχαν επιλέξει να αγνοήσουν την προηγούμενη συμφωνία που είχαν υπογράψει με τον Τραμπ στις αρχές του 2020. Με τις διμερείς σχέσεις να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, είναι σχεδόν απίθανο ότι η Κίνα θα δεχθεί να χρηματοδοτήσει τα ενεργειακά σχέδια του Αμερικανού Προέδρου.