κέντρου πυρηνικής επιστήμης και τεχνολογίας με ερευνητικό αντιδραστήρα, καθώς και την προμήθεια καυσίμων για τον υφιστάμενο ερευνητικό αντιδραστήρα Dalat.
Το έγγραφο υπεγράφη από τον Γενικό Διευθυντή της Rosatom, Alexey Likhachev, και τον Υπουργό Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βιετνάμ, Nguyen Manh Hung, στο πλαίσιο μιας σειράς διμερών συμφωνιών που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, To Lam.
Ο οδικός χάρτης καλύπτει επίσης την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και τη συμμετοχή του Βιετνάμ στο διεθνές ερευνητικό κέντρο στον πολυχρηστικό ερευνητικό αντιδραστήρα ταχείας νετρονίων MBIR, ο οποίος ψύχεται με νάτριο και βρίσκεται υπό κατασκευή στις εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ατομικών Αντιδραστήρων (RIAR) στο Ντιμίτροβγκραντ, στην περιοχή Ουλιάνοφσκ της Ρωσίας.
Ο Λιχάτσεφ δήλωσε: «Για πολλές δεκαετίες, η ναυαρχίδα της συνεργασίας μας ήταν η εργασία στον τομέα της έρευνας. Τη δεκαετία του 1980, Σοβιετικοί ειδικοί επανεκκίνησαν έναν ερευνητικό αντιδραστήρα που κατασκευάστηκε από τους Αμερικανούς (Νταλάτ) και τώρα Βιετναμέζοι ειδικοί μας παρήγγειλαν έναν νέο ερευνητικό αντιδραστήρα. Έχουμε ήδη εισέλθει σε μια τοποθεσία στο νότιο τμήμα της χώρας, στην επαρχία Ντονγκ Γκάι, όχι μακριά από την πόλη Χο Τσι Μινχ. Και ένας ισχυρός, σύγχρονος... νομίζω ο καλύτερος ερευνητικός αντιδραστήρας στη Νοτιοανατολική Ασία θα εμφανιστεί σύντομα εκεί».
Πρόσθεσε ότι η εκδήλωση «σηματοδότησε επίσης τη μετάβαση σε ένα νέο στάδιο συνεργασίας - ένα έργο για τη δημιουργία ενός μεγάλου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Προσφέρουμε το μπεστ σέλερ μας - τον αντιδραστήρα VVER-1200. Φυσικά, πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για να διευκρινιστεί η τεχνική εμφάνιση και η οικονομική υποστήριξη. Αυτές οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν σήμερα. Θα ήταν μεγάλη τιμή και ευθύνη για εμάς να κατασκευάσουμε έναν ναυαρχίδα αντιδραστήρα παραγωγής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά να που βρισκόμαστε στην αρχή του ταξιδιού».
Η επίσημη κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες ανέφερε: «Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη σημασία της επιτάχυνσης του έργου κατασκευής ενός Κέντρου Πυρηνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Βιετνάμ, καθώς και της εκπαίδευσης Βιετναμέζων φοιτητών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Ρωσία σε τομείς που σχετίζονται με τη χρήση της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Και οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στην ανάπτυξη ανανεώσιμων και καθαρών πηγών ενέργειας. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις και την υπογραφή διακυβερνητικών συμφωνιών για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στο Βιετνάμ, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία και τηρώντας αυστηρά τους κανονισμούς για την πυρηνική και ακτινοβολική ασφάλεια, καθώς και για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη».
Τον Φεβρουάριο, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ, Φαμ Μινχ Τσινχ, έδωσε εντολή σε δύο κρατικούς ομίλους να ολοκληρώσουν την κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα έως το 2030. Το Βιετνάμ είχε ένα προηγούμενο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, με ένα έργο στην κεντρική επαρχία Νινχ Τουάν που εγκρίθηκε κατ' αρχήν το 2009 και επρόκειτο να περιλαμβάνει ρωσικούς αντιδραστήρες VVER-1200, αλλά οι εργασίες του έργου σταμάτησαν το 2016 λόγω «οικονομικών συνθηκών». Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης για επανεκκίνηση του εν λόγω έργου τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.
Στα σχόλιά του προς τα μέσα ενημέρωσης μετά τις συνομιλίες των ηγετών, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε: «Η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας επεκτείνεται... οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μόλις τώρα ανοίγουν τις πόρτες για την παροχή στο Βιετνάμ οικονομικά προσιτής και περιβαλλοντικά ασφαλούς ενέργειας. Αυτό το έργο θα αποτελέσει καλό κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιετναμέζικης οικονομίας, για τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και την εκπαίδευση ενός άκρως εξειδικευμένου τοπικού εργατικού δυναμικού».
Ο Το Λαμ του Βιετνάμ πρόσθεσε: «Θα εργαστούμε για την ανάπτυξη νέων, ουσιαστικών και αποτελεσματικών καινοτομιών στην επιστημονική έρευνα και τεχνολογία, την πυρηνική ενέργεια, τη βιοτεχνολογία και τη βιομηχανία ημιαγωγών. Συμφωνήσαμε επίσης να προωθήσουμε την υλοποίηση κοινών ερευνητικών έργων».