Γιατί οι Εισαγωγές Πετρελαίου στην Κίνα Ανησυχούν τις Διεθνείς Αγορές

Γιατί οι Εισαγωγές Πετρελαίου στην Κίνα Ανησυχούν τις Διεθνείς Αγορές
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Δευ, 12 Μαΐου 2025 - 18:56

Οι εισαγωγές αργού της Κίνας μπορεί να αυξήθηκαν πρόσφατα, αλλά προκαλούν ανησυχία στη διεθνή αγορά πετρελαίου για τα σχέδια του μεγαλύτερου εισαγωγέα. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως η Κίνα δεν εισάγει το καύσιμο ώστε να διοχετευτεί στην αγορά, αλλά για να ενισχύσει τα στρατηγικά αποθέματά της, κάτι που προμηνύει μία επερχόμενη κινεζική εσωστρέφεια

Οι εκτιμήσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμα πιο ανησυχητικό δείγμα αν ληφθούν υπόψη οι διεθνείς συγκυρίες, όπως ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ.

Οι εισαγωγές πετρελαίου είχαν θετικό πρόσημο κατά τους πρώτους μήνες του 2025, αντιστρέφοντας την εικόνα που επικρατούσε το προηγούμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγωγές αργού έφτασαν τα 11,69 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για τον Απρίλιο, ελαφρώς μειωμένα από τον Μάρτιο. Χαρακτηριστικά, ο Μάρτιος ήταν ο μήνας με τις υψηλότερες εισαγωγές από το 2023, αγγίζοντας τα 12,1 bpd, ενώ τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο οι εισαγωγές κυμάνθηκαν στα 10,38 bpd. Για το πρώτο τετράμηνο του 2025 συνολικά, οι εισαγωγές ήταν 0,5% υψηλότερες από το πρώτο τετράμηνο του 2024. 

 

Οι εισαγωγές αργού στην Κίνα έναντι της τιμής του Brent. Πηγή: Reuters.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αφορμή για τις αυξημένες εισαγωγές αργού στην Κίνα ήταν η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του καυσίμου, η οποία επιταχύνθηκε μετά την απόφαση του OPEC+ να ακυρώσει τους περιορισμούς που είχε επιβάλει στην ημερήσια παραγωγή. Παράλληλα, οι κυρώσεις που είχαν εφαρμοστεί κατά του ρωσικού πετρελαίου από την κυβέρνηση Μπάιντεν και του ιρανικού πετρελαίου από την κυβέρνηση Τραμπ, οδήγησαν σε ακόμα χαμηλότερες τιμές για τους δύο αυτούς παραγωγούς.

Παραδοσιακά, Ρωσία και Ιράν αποτελούν δύο από τους στενότερους προμηθευτές της κινεζικής αγοράς, με τους Κινέζους εισαγωγείς να αξιοποιούν τις προσφορές κατά τους προηγούμενους μήνες. Οι εισαγωγές αργού από τη Ρωσία αυξήθηκαν στο 1,38 εκατομμύριο bpd τον Απρίλιο έναντι 1,22 τον Μάρτιο. Οι εισαγωγές αργού από το Ιράν μειώθηκαν στα 743.000 bpd τον Απρίλιο έναντι 1,39 εκατομμύριο bpd τον Μάρτιο. Ο περιορισμός των εισαγωγών από το Ιράν συνδέονται με την εντεινόμενη πίεση από την κυβέρνηση Τραμπ κατά της Τεχεράνης και των εταίρων της, με την Ουάσιγκτον να προσθέτει δύο μικρά ανεξάρτητα κινεζικά διυλιστήρια στη λίστα κυρώσεων.

Εντούτοις, οι ενισχυμένες εισαγωγές πετρελαίου εγείρουν ερωτήματα για τα σχέδια του Πεκίνου. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, είναι πολύ πιθανό πως αυτές οι πρόσθετες ποσότητες αργού δεν καταλήγουν στις μονάδες παραγωγής των κινεζικών διυλιστηρίων, αλλά στις μονάδες αποθήκευσης. Οι Κινέζοι εισαγωγείς φαίνονται ανήσυχοι για την εξέλιξη των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά και των τιμών του πετρελαίου, κατά τους επόμενους μήνες, δράττοντας την ευκαιρία να αναπτύξουν τα αποθέματά τους. Αυτό θα τους θωρακίσει από μία πιθανή κλιμάκωση στις σχέσεις Ουάσιγκτον- Τεχεράνης ή ακόμα και Ουάσιγκτον- Μόσχας, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πώς θα επηρεαστούν οι τιμές του αργού μετά τις όποιες ξαφνικές παρεμβάσεις Τραμπ.

Με την κινεζική αγορά να ετοιμάζεται για τα χειρότερα, είναι αναμενόμενο πως οι διεθνείς αγορές αγωνιούν. Μολονότι οι επενδυτές αναθάρρησαν μετά την ανακοίνωση για τρίμηνη παύση των εκατέρωθεν δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η λήξη του εμπορικού πολέμου δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Θεωρητικά, Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν τρεις επιπλέον μήνες να διαπραγματευτούν μία αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία, αλλά αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι εξαιρετικά ακανθώδης. Όπως απέδειξε η κινεζική ηγεσία, η Κίνα δεν πρόκειται να δεχθεί οποιουσδήποτε όρους υποτιμούν τη θέση της ως μίας μεγάλης δύναμης που μπορεί να συνομιλεί ως ίση με τις ΗΠΑ. Από την πλευρά των Αμερικανών, ο Πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να αποδείξει πως κατάφερε κάποια ουσιαστική βελτίωση στο διμερές εμπόριο ώστε να δικαιολογήσει τις δραματικές επιπτώσεις του πολέμου που κήρυξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr