Προς επιβράδυνση της οικονομίας - Σκληρό πλήγμα στους ασθενέστερους

Μείωση στις τιμές των εμπορευμάτων αναμένει φέτος η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς η αύξηση των δασμών θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και θα πλήξει σκληρά κυρίως τις φτωχότερες χώρες.

Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι τη μεγαλύτερη πίεση θα δεχθούν οι τιμές του πετρελαίου μέσα σε έναν συνδυασμό ασθενέστερης ζήτησης και αυξανόμενης προσφοράς.

Οι τάσεις αυτές διαμορφώνουν την πιο ασταθή κατάσταση που έχει βιώσει η αγορά εμπορευμάτων από τη δεκαετία του '70. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η περίοδος μετά το 2020 χαρακτηρίζεται από τις πλέον οξείες διακυμάνσεις τιμών του τελευταίου μισού αιώνα.

Μετά τη δασμολογική έφοδο Τραμπ οι περισσότερες διεθνείς τράπεζες και αναλυτές έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη. Παίρνοντας ως βάση τη μέση πρόβλεψη που δίνει για φέτος παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει μείωση των τιμών των εμπορευμάτων κατά 12% το 2025 και περαιτέρω πτώση 5% το 2026.

Η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 17% φέτος και κατά 6% το 2026. Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι η τάση αυτή διαμορφώνεται από τον συνδυασμό ασθενέστερης ζήτησης λόγω της χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης της προσφοράς. Ως εκ τούτου προβλέπει ότι η μέση τιμή του μπρεντ φέτος θα είναι 64 δολάρια το βαρέλι, ήτοι 17 δολάρια χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα.

Η προσφορά πετρελαίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2025, με τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Γουιάνα να αυξάνουν την παραγωγή τους με ρυθμούς υψηλότερους από εκείνους του ΟΠΕΚ.

Διαφορετική είναι η εικόνα για τις τιμές του φυσικού αερίου, που δείχνουν να αυξάνονται φέτος, αν κι αυτό αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την άνοδο του πρώτου τριμήνου του έτους.

Οι τιμές των μετάλλων και των ορυκτών αναμένεται να μειωθούν κατά 10% φέτος και κατά 3% το 2026, καίτοι ο κασσίτερος και το νικέλιο πιθανότατα θα αποτελούν εξαιρέσεις στη γενική τάση. Οι τιμές των τροφίμων εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 7% φέτος και κατά 1% το 2026.

«Οι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες προβλέψεις για τις τιμές των εμπορευμάτων είναι καθοδικοί» αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας: «Μια πιο οξεία, σε σχέση με την αναμενόμενη, επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης -είτε λόγω της επιδείνωσης των εμπορικών σχέσεων είτε λόγω μιας παρατεταμένης σύσφιγξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών- θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση εμπορευμάτων, ειδικά για βιομηχανικά προϊόντα».

Οι οξείες αυτές μειώσεις των τιμών αναμένεται να πλήξουν περαιτέρω την ανάπτυξη σε πολλές φτωχές χώρες που βασίζονται στα εμπορεύματα τόσο σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τις εξαγωγές όσο και σε ό,τι αφορά την απασχόληση.

Άγνωστος «Χ» οι γεωπολιτικές εντάσεις

Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και του παγκόσμιου πληθωρισμού κατά 0,35% φέτος, δίνοντας στις κεντρικές τράπεζες περιθώρια να μειώσουν το κόστος δανεισμού για να αντισταθμίσουν εν μέρει την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

«Διανύουμε μια φάση με την υψηλότερη αστάθεια των τιμών εδώ και πάνω από 50 χρόνια» δήλωσε ο Ιντερμίτ Γκιλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, τονίζοντας: «Ο συνδυασμός της υψηλής αστάθειας και των χαμηλών τιμών προκαλεί προβλήματα».

Με δεδομένη αυτή την υψηλή αστάθεια η Παγκόσμια Τράπεζα δεν αποκλείει και αντίρροπες τάσεις. Όπως αναφέρει στην έκθεση, περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς εμπορευμάτων και άνοδο των τιμών τους. Η αγορά εμπορευμάτων μπορεί να επηρεαστεί από ενδεχόμενους περιορισμούς στις εξαγωγές και από τους υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές, ενώ η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να μειώσει τη διαθεσιμότητα αρκετών αγαθών.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι πιθανό να κλιμακωθούν ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές, ειδικά εάν διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα» τονίζεται στην έκθεση και προστίθεται: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν εκρήξεις τιμών σε μια σειρά από γεωργικά και ενεργειακά προϊόντα».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr