Την ίδια ώρα που η Ευρώπη συζητά για το πώς θα θωρακίσει το ενεργειακό της σύστημα στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο  στη Βαρσοβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) συμφώνησαν να συμβάλουν σε ένα έργο «μαμούθ» που αφορά στην κατασκευή ενώ αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τη Νιγηρία με το Μαρόκο, με τελικό αποδέκτη την Ευρώπη. Ο μήκους 6.800 χιλιομέτρων αγωγός, εκ των οποίων τα 5.100 χιλιόμετρα θα είναι υποθαλάσσια, όταν κατασκευαστεί θα γίνει ο μεγαλύτερος υπεράκτιος αγωγός

φυσικού αερίου στον κόσμο. Στα «ρεκόρ» του αγωγού θα περιληφθεί και το κόστος του το οποίο όπως επεσήμανε προσφάτως η υπουργός ενεργειακής μετάβασης και βιώσιμης ανάπτυξης του Μαρόκου κυρία Λέιλα Μπενάλι, μιλώντας από το βήμα της μαροκινής Βουλής, υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το έργο σύμφωνα με την υπουργό, η οποία έχει στην πλάτη της τουλάχιστον μια εικοσαετή πορεία στον ενεργειακό χώρο και πείρα σε ζητήματα ενεργειακής οικονομίας και ασφάλειας, έχει τη στήριξη της Islamic Development Bank  (Iσλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης),   του OPEC (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.  Μάλιστα,  το   Μαρόκο έχει ήδη ολοκληρώσει όλες τις μελέτες μηχανικής που απαιτούνται για τον αγωγό.

Σύμφωνα με Μαροκινούς εμπειρογνώμονες, το έργο έχει ήδη περάσει τα στάδια της μελέτης και του Front End Engineering Design, δηλαδή βρίσκεται πριν το στάδιο της έναρξης του EPC (Μηχανική, Προμήθεια και Κατασκευή) και έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες μελέτες για τον εντοπισμό τεχνικών θεμάτων και την εκτίμηση, χονδρικά,  του κόστους επένδυσης.

«Αφρο-Ατλαντικός Αγωγός Φυσικού Αερίου» 

Ο αγωγός φυσικού αερίου που, για την ώρα, έχει την ονομασία «Αφρο-Ατλαντικός Αγωγός Φυσικού Αερίου»  θα συνδέσει το δίκτυο φυσικού αερίου της Νιγηρίας με την πόλη Ντάχλα στη Δυτική Σαχάρα και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί βόρεια ώστε να φτάσει στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη χάραξη, θα διέρχεται από 15 αφρικανικές χώρες τις οποίες θα ενισχύσει ενεργειακά, παρέχοντας περισσότερη και φθηνότερη ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των χωρών Αφρικής βοηθώντας και ενισχύοντας τις οικονομίες τους. 

Σε πρώτη φάση  θα συνδέσει το Μαρόκο με κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται κοντά στη Σενεγάλη και στη Μαυριτανία και  θα συνδέσει επίσης τη Γκάνα με την Ακτή Ελεφαντοστού. Σε δεύτερη φάση θα διασυνδέσει τη Νιγηρία με τη  Γκάνα και κατά την τρίτη φάση του έργου θα διασυνδέσει την Ακτή Ελεφαντοστού με τη Σενεγάλη. Κατά μήκος της όδευσης του νέου αγωγού ζουν περισσότεροι από  400 εκατομμύρια άνθρωπο με την πλειονότητα να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο αγωγός ως βασικός μοχλός για την περιφερειακή σύγκλιση, τη βιομηχανική ανάπτυξη και τη συμπλήρωση των υποδομών, θεωρείται ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση και της ζωής των πολιτών.

Ήδη το Μαρόκο και η Νιγηρία έχουν συστήσει μια κοινοπραξία για τη διαχείριση του έργου, ενώ οι δύο αφρικανικές χώρες έχουν υπογράψει και σχετική συμφωνία χρηματοδότησης προκειμένου να προωθήσουν το project.  Μάλιστα, η  σύμβαση για την προμήθεια σωλήνων για την κατασκευή έχει ανατεθεί στον κινεζικό όμιλο Jingye Steel Group, από τις μεγαλύτερες χαλυβουργικές επιχειρήσεις διεθνώς που βρίσκεται στη λίστα με τις 40 κορυφαίες στον κόσμο. Με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου υπεράκτιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο  το Μαρόκο στοχεύει να γίνει περιφερειακός ηγέτης στην ενέργεια, με παράλληλη δυνατότητα παραγωγής υδρογόνου, αλλά και ανανεώσιμων αερίων.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr