Η σημασία της επισκέψεως και των εξαγγελιών του στα κατεχόμενα. Η Ελλάς απαφίεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ τις οποίες ο διεθνής οργανισμός είναι ανήμπορος να εφαρμόσει. Απαραίτητος η άμεσος ενεργοποίησις του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Πλέον ο στόχος των Τούρκων είναι ξεκάθαρος. Όχι απλώς «βόρειος Κύπρος». Ολόκληρη η Κύπρος. Αυτό είναι το νόημα της 

δρομολογουμένης μετονομασίας του ψευδοκράτους από «Τουρκική Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» σε «Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου». Και βεβαίως η παρουσία του Ερντογάν στα κατεχόμενα, παραπάνω από σημειολογική. Ποιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να γίνει ο στόχος της Αγκύρας. Ο Ερντογάν θέλει με μιαν αποφασιστική κίνηση στην Μεγαλόνησο να κερδίσει το κύρος που θα το καταστήσει ισότιμο του Μουσταφά Κεμάλ. Κάποιοι μπορεί να ισχυρισθούν ότι αυτά τα κάνει για να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Λάθος. Τις εκλογές τις έχει «στο τσεπάκι» έστω και αν χρειασθεί να κάνει νοθεία. Ο Ερντογάν προσβλέπει στην καθιέρωση της Τουρκίας ως περιφερειακής δυνάμεως στην Μεσόγειο, την Βόρειο και την Δυτική Αφρική και βεβαίως στην υστεροφημία του. Και περιμένουν εδώ να ευρεθεί λύσις στο πλαίσιο του ΟΗΕ και συμφώνως προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ειρήσθω εν παρόδω ότι αυτόν τον μήνα ασκούμε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σημαίνει τίποτε αυτό; Κερδίζουμε τίποτε όσον αφορά στην προώθηση των εθνικών μας θέσεων. Αποκτούμε κάποιον τρόπο πιέσεως της Τουρκίας; Προφανώς και όχι. Επιλέγει μάλιστα η Άγκυρα να κάνει το επόμενο βήμα της στην Κύπρο τον μήνα κατά τον οποίον εμείς επαιρόμεθα ότι ασκούμε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας….

Το έχουμε ξαναπεί ότι οι Τούρκοι γενικώς και ο Ερντογάν ιδιαιτέρως είναι απολύτως προβλέψιμοι και, μάλιστα προαναγγέλλουν τις κινήσεις τους. Αν κάποιοι επιλέγει να τους αγνοεί και πιστεύει τις δικές του πολιτικές φαντασιώσεις, αντί της πραγματικότητος, πρόβλημά του. Θα θυμίσουμε όμως ότι ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει στο Κραν Μοντανά, ότι οι εκεί συνομιλίες ήσαν «η τελευταία ευκαιρία» για μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Όχι ότι μια τέτοια λύσις θα ήταν η καλύτερη δυνατή για τον ελληνισμό, αλλά ούτε στην Αθήνα, ούτε στην Λευκωσία, ούτε βεβαίως στην έδρα του ΟΗΕ, έδειξαν να έχουν πάρει στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις του Τούρκου Προέδρου. Και επιμένουν να υποστηρίζουν ακόμη και σήμερα ότι θα υπάρξει επανάληψις συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ή για διάφορα σχήματα  «4+1» και λοιπές αστειότητες.

Και δεν θα περίμενε κανείς πολιτική οξύνοια από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ο κ. Γκουτέρες «παρκαρίσθηκε» εκεί απλώς για να μην ενοχλεί. Μπορεί συνεπώς να υποστηρίζει ό,τι θέλει. Δεν τον παίρνει και κανείς στα σοβαρά. Οι κυβερνήσεις όμως, των Αθηνών και της Λευκωσία, δεν επιτρέπεται να τρέφουν ψευδαισθήσεις. Όσον αφορά στο ψευδοκράτος, η ελληνική διπλωματία έχει καταγάγει την σημαντικώτερη νίκη της στο Κυπριακό, αποτρέποντας την διεθνή αναγνώρισή του. Όμως οι διεθνείς εξελίξεις είναι δυναμικές. Η νίκη του 1983 μπορεί το 2025 να ανατραπεί χωρίς να το καταλάβουμε αν εφησυχάζουμε και επαφιέμεθα στα κεκτημένα και στην ...καλή διάθεση της άλλης πλευράς.

Προ μιας συνολικής ανατροπής της καταστάσεως ευρισκόμεθα τώρα. Και αν θέλουμε να αποτρέψουμε δυσμενέστερες εξελίξεις θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Η πρώτη και εύκολη είναι η άμεσος ενεργοποίησις του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου. Διότι αν η Ελλάς δεν δώσει την μάχη (διπλωματική στην αρχή) στην Κύπρο θα υποχρεωθεί να την δώσει στα Δωδεκάνησσα και στην Κρήτη.

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr