Η πρόσφατη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΒΡ οδήγησε σε περαιτέρω πτώση των μετοχών, με τους επενδυτές να συζητούν ανοιχτά το ενδεχόμενο εξαγοράς του βρετανικού κολοσσού από κάποια άλλη μεγάλη πετρελαϊκή. Αυτό η πιθανότητα μοιάζει όλο και πιο ρεαλιστική, με τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων να έχουν ήδη αρχίσει τους υπολογισμούς για το κατά πόσο θα τους συνέφερε μία τέτοια κίνηση. Με τη σειρά της, η δημοσίευση της πιθανής εξαγοράς της ΒΡ αντέστρεψε τη χρηματιστηριακή της εικόνα, οδηγώντας σε άνοδο των μετοχών χθες.

Η τιμή της BP αυξήθηκε μόλις κυκλοφόρησε η είδηση για πιθανή εξαγορά της. Πηγή: LSEG.

 

Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι ο πάλαι ποτέ βρετανικός γίγαντας του πετρελαίου, ΒΡ, έχει μετατραπεί στον πιο «αδύναμο κρίκο» μεταξύ των μεγάλων πετρελαϊκών. Η πρόσφατη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας όχι απλώς επιβεβαίωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αλλά ενέτεινε και το κρισιμότερο πρόβλημά της, δηλαδή την πίεση από τους μεγαλομετόχους της. Και είναι αυτή η πίεση που έχει εγκλωβίσει τη ΒΡ σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. Χαρακτηριστικά, η πραγματική αξία της ΒΡ χωρίς τα χρέη και λοιπές επιβαρύνσεις προσεγγίζει τα 160 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της κινείται στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως εκ τούτου, οι ανταγωνιστές της εταιρείας γνωρίζουν πολύ καλύτερα από όλους πόσο πολύτιμα είναι τα assets της ΒΡ, ειδικά όσον αφορά στα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ των Financial Times, οι περισσότερες μεγάλες πετρελαϊκές έχουν ξεκινήσει να αξιολογούν το ενδεχόμενο να εξαγοράσουν τη ΒΡ, ή έστω τμήματά της. Προς το παρόν, η Shell φαίνεται να αποτελεί το φαβορί σε αυτή την κούρσα, με τους αναλυτές να έχουν ήδη παρουσιάσει τα αποτελέσματα μίας τέτοιας ένωσης. Ωστόσο, τα προβλήματα σε μία πιθανή εξαγορά δεν θα ήταν λίγα, καθώς παρόλο που και οι δύο επιχειρήσεις είναι ευρωπαϊκές, φαίνονται να λειτουργούν με εντελώς διαφορετικές κουλτούρες. Παράλληλα, η ηγεσία της Shell έχει δηλώσει πως τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητά της.

Μία δεύτερη εναλλακτική είναι οι δύο παίκτες από τις ΗΠΑ, δηλαδή η Chevron και η Exxon. Και οι δύο είχαν προχωρήσει πρόσφατα σε μεγάλες εξαγορές, η πρώτη της Hess και η δεύτερη της Pioneer. Ταυτόχρονα, και οι δύο εταιρείες αξιοποιούν μικρότερες ευκαιρίες επί αμερικανικού εδάφους, ειδικά στις σχιστολιθικές λεκάνες όπου οι πρώιμοι παραγωγοί έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την αγορά. Θεωρητικά, και οι δύο αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων ανταγωνιστών καθώς οι κεφαλαιοποιήσεις τους είναι υψηλότερες. Ωστόσο, είναι αβέβαιο το κατά πόσο θα επιθυμούσαν να επιβαρυνθούν με τα χρέη της ΒΡ τη στιγμή που η δική τους οικονομική κατάσταση είναι αρκετά υγιής.

Η πιθανότητα δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής υπερδύναμης με την εξαγορά της ΒΡ από την TotalEnergies έχει επίσης πέσει στο τραπέζι. Όμως αυτή η συμφωνία θα απέκλινε από τη σημερινή στρατηγική του γαλλικού κολοσσού, ο οποίος συνεχίζει να αναπτύσσει τους τομείς των ορυκτών καυσίμων και της καθαρής ενέργειας ταυτόχρονα. Εξαιτίας αυτού, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Total να εκφράσει το ενδιαφέρον της για τα πράσινα assets που προσπαθεί η ξεπουλήσει η ΒΡ.

Ένας τελευταίος “μνηστήρας” που μπορεί να αποδειχθεί το μαύρο άλογο της κούρσας είναι η ADNOC. Οι Εμιριτιανοί συνεργάζονται χρόνια με τη ΒΡ και ξέρουν καλά τον τρόπο που λειτουργεί. Πιο σημαντικά, είναι γνωστό πως ο γίγαντας των ΗΑΕ και οι διάφοροι βραχίονές του βρίσκονται εν μέσω μίας παρατεταμένης περιόδου εξαγορών, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό τους με πολλές κρίσιμες επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εντούτοις, οι Εμιριτιανοί έχουν κακές αναμνήσεις από προηγούμενες προσπάθειές τους να αγοράσουν βρετανικά assets, με την ΒΡ να αποτελεί το «διαμάντι του στέμματος» και την κυβέρνηση των Εργατικών να διατηρεί κλειστά τα χαρτιά της για το κατά πόσο θα επέτρεπε μία τέτοια εξαγορά.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr