Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεζεπέμεινε ότι δεν θα παρεκκλίνει «ούτε ένα χιλιοστό» από τη δέσμευσή του για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακόμη και μετά το καταστροφικό μπλακ άουτ που δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το μείγμα ενέργειας της χώρας, αναφέρουν οι FT.  Στις πρώτες του δηλώσεις στο κοινοβούλιο σχετικά με τη διακοπή ρεύματος της Ιβηρικής την περασμένη εβδομάδα, ο Σάντσεζ αντεπιτέθηκε

στους επικριτές που κατηγόρησαν για την αποτυχία, την εξάρτηση της Ισπανίας από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, αλλά αναγνώρισε ότι η αιτία του μπλακ άουτ δεν είναι ακόμη γνωστή.

Η εντυπωσιακή κατάρρευση ήταν μία από τις μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη και προκάλεσε αμφιβολίες σχετικά με την ταχεία εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των μεταρρυθμίσεων του δικτύου στην Ισπανία, τις οποίες ο Σάντσεζ παρουσίασε ως μεγάλα επιτεύγματα των σχεδόν επτά ετών της θητείας του.

«Δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε ούτε χιλιοστό από τον ενεργειακό οδικό χάρτη που έχουμε σχεδιάσει από το 2018», δήλωσε ο Σάντσεζ στο κοινοβούλιο την Τετάρτη. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όχι μόνο είναι το ενεργειακό μέλλον της χώρας μας, αλλά είναι η μόνη και καλύτερη επιλογή μας. Είναι ο μόνος τρόπος για την επαναβιομηχανοποίηση της Ισπανίας».

Το μπλακάουτ σημειώθηκε αφού η Ισπανία έχασε 15 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας - το 60% της παροχής της - μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα. Η βλάβη αυτή αποσταθεροποίησε το δίκτυο και προκάλεσε την αποσύνδεση πολλών άλλων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τον διαχειριστή του δικτύου να μην μπορεί να σταματήσει τον καταιγισμό.

Όμως, με τα βαθύτερα αίτια να παραμένουν ένα μυστήριο, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φέχοο, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης, είπε στον Σάντσεθ: «Εάν έχετε μηδενικές πειστικές πληροφορίες - μηδέν, μηδέν - πώς ξέρετε ότι η ενεργειακή σας πολιτική δεν είχε καμία σχέση με αυτό;». Και πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί, αν δεν ξέρεις τι συνέβη;»

Η κυβέρνηση ερευνά τι πήγε στραβά, αλλά προειδοποίησε ότι μπορεί να μην έχει σαφείς απαντήσεις για αρκετές εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι την ημέρα του μπλακάουτ, στις 28 Απριλίου, το ηλεκτρικό σύστημα της Ισπανίας λειτουργούσε με μικρότερο ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα του - περίπου 70% λίγο πριν από την αποτυχία του συστήματος - από ό,τι πολλές προηγούμενες ημέρες. Η συμβολή της ηλιακής ενέργειας συγκεκριμένα, ωστόσο, ήταν πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο.

«Φοβάμαι, κυρίες και κύριοι, ότι το ζήτημα είναι λίγο πιο περίπλοκο. Δεν είναι μαύρο και άσπρο», δήλωσε ο Σάντσεζ.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πρότειναν ως βασική αδυναμία το γεγονός ότι οι αιολικοί και οι ηλιακοί σταθμοί δεν διαθέτουν την ίδια «αδράνεια» που παρέχουν οι μεγάλοι σταθμοί φυσικού αερίου και τα πυρηνικά εργοστάσια, των οποίων οι γιγάντιες τουρμπίνες συνεχίζουν να περιστρέφονται και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του συστήματος σε περίπτωση διαταραχής.

Ο Σάντσεζ δήλωσε ότι η τεχνολογία υπάρχει για την ηλιακή ενέργεια ώστε να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο παρόμοιο με αυτόν της παραγωγής με τουρμπίνα - και ότι οι μισές από τις ηλιακές μονάδες της Ισπανίας διαθέτουν ήδη τέτοια τεχνολογία. Αλλά οι ρυθμιστικές αρχές και ο διαχειριστής του δικτύου, είπε, πρέπει τώρα να εργαστούν για την ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας στο σύστημα.

Σύμφωνα με το BloombergNEF, έναν πάροχο δεδομένων, η Ισπανία έχει τη χαμηλότερη στην Ευρώπη αναλογία των δαπανών για το δίκτυο προς τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει επενδύσει κατά μέσο όρο 30 σεντς στο δίκτυο για κάθε 1 δολάριο που δαπάνησε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 70 σεντς στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Η Ισπανία είναι επίσης μία από τις λίγες χώρες που εμμένουν στα σχέδια να κλείσουν τα πυρηνικά εργοστάσιά της από το 2027. Το μπλακάουτ αναζωπύρωσε τις εκκλήσεις για παράταση της ζωής των πυρηνικών εγκαταστάσεων - τις οποίες ο Sánchez απέρριψε.

«Δεν υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία που να μας λένε ότι το περιστατικό προκλήθηκε από το πλεόνασμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή την έλλειψη πυρηνικών σταθμών στην Ισπανία», δήλωσε.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr