ΗΠΑ: Η Επίθεση Τραμπ κατά των ΑΠΕ Απειλεί και τις Ψηφιακές Υποδομές

ΗΠΑ: Η Επίθεση Τραμπ κατά των ΑΠΕ Απειλεί και τις Ψηφιακές Υποδομές
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 8 Μαΐου 2025 - 08:56

Ηχηρή προειδοποίηση προς τον Λευκό Οίκο από τη βιομηχανία data centers προκειμένου να σταματήσει η πολιτική και νομοθετική επίθεση εναντίον της ανάπτυξης ΑΠΕ. Οι άνθρωποι της αγοράς εξηγούν πως οι πράσινες μορφές ενέργειας είναι ένας γρήγορος και φθηνός τρόπος ώστε να καλυφθούν οι ταχύτατα αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες των ψηφιακών υποδομών. Η οπισθοχώρηση των ΗΠΑ από 

τη συγκεκριμένη αγορά θα καθυστερούσε την αντίστοιχη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, κλείνοντας την ψαλίδα με την Κίνα.

Μετά την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και την απουσία εναλλακτικών για τα ορυκτά καύσιμα, ακόμα ένα καμπανάκι χτυπάει για την ενεργειακή πολιτική του Προέδρου Τραμπ. Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος της κατασκευής και διαχείρισης data centers ασκεί κριτική στην επιθυμία του Αμερικανού Προέδρου να εξαϋλώσει την πράσινη ενέργεια. Η θέση αυτή ελάχιστα σχετίζεται με τις κλιματικές ανησυχίες όσων ασχολούνται με την ΑΙ— η οποία αποτελεί σε κάθε περίπτωση μία εξαιρετικά ενεργοβόρα και ρυπογόνα δραστηριότητα— και πολύ περισσότερο με τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ.

Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι γνωστά στους ανθρώπους της αγοράς. Η σημερινή οικονομία κλίμακος έχει οδηγήσει στην ταχύτατη κατασκευή έργων ΑΠΕ, τα οποία μπορεί από μόνα τους να θεωρούνται ως «μακροχρόνιες επενδύσεις», αλλά συγκριτικά με έργα όπως οι μονάδες φυσικού αερίου ή τα πυρηνικά εργοστάσια, απαιτούν πολύ λιγότερο χρόνο. Το πλεονέκτημα αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την ΑΙ όπου τα τεχνολογικά άλματα είναι δραματικά. Στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού, και ειδικά τον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η καθυστέρηση ανάπτυξης των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών για μήνες ή ακόμα και χρόνια μπορεί να βοηθήσει την άλλη πλευρά να κλείσει την όποια τεχνολογική ψαλίδα υπάρχει.

Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι το κόστος. Εκτός από πολύ πιο γρήγορα να κατασκευαστούν, τα έργα ΑΠΕ είναι και αρκετά φθηνότερα. Έχει χυθεί πολύ μελάνι για το πώς η πλεονάζουσα παραγωγή από την Κίνα έχει καταστήσει το κόστος του εξοπλισμού όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ εξαιρετικά χαμηλό. Παράλληλα, οι ΑΠΕ παράγουν και πολύ φθηνή ενέργεια, χωρίς να υπάρχει η ανησυχία για τυχόν σκαμπανεβάσματα στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, όπως συχνά συμβαίνει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Όπως έχει γράψει πολλές φορές το energia.gr, το βασικό διακύβευμα για την αγορά των data centers διεθνώς, αλλά ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, δεν είναι το αν θα υπάρχει ζήτηση για τις υπηρεσίες τους, αλλά το πόσο άμεσα θα καταφέρουν να συνδεθούν στο δίκτυο. Οι μεγάλοι πάροχοι ενέργειας στη χώρα έχουν πολλάκις επισημάνει πως επί του παρόντος αδυνατούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες όλων, ή έστω των περισσότερων, ψηφιακών υποδομών που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν.

Με τον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ να πιέζει για επιτάχυνση των επενδύσεων στον κλάδο της ΑΙ, η ενεργειακή πολιτική του αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά υπονομευτική προς τους στόχους του. Αν και η νέα κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές προς όφελος του κλάδου των ορυκτών καυσίμων και έχει ήδη παγώσει ορισμένες πράσινες επενδύσεις, προς το παρόν η νομοθετική ναυαρχίδα για τα έργα ΑΠΕ, δηλαδή ο νόμος IRA του Προέδρου Μπάιντεν, δεν έχει ακυρωθεί. Ως εκ τούτου, οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ οφείλουν να τον πείσουν για το πως τα προσωπικά του αισθήματα έναντι του προκατόχου του ή των πράσινων επενδύσεων δεν μπορούν να φρενάρουν τη δυναμική των ΗΠΑ στον τομέα της ΑΙ.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr