Οι εκπομπές μεθανίου από ορυκτά καύσιμα παραμένουν σε επίμονα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια ενημέρωση του ΙΕΑ για την παρακολούθηση, η οποία σημειώνει ότι οι προσπάθειες για την ενίσχυση της συλλογής δεδομένων και την παρακολούθηση των διαρροών μεθανίου σημειώνουν πρόοδο. Η έκδοση 

Global Methane Tracker 2025, που κυκλοφόρησε σήμερα, παρουσιάζει τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΙΕΑ για τις εκπομπές σε επίπεδο τομέα, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα από δορυφόρους και εκστρατείες μέτρησης, και εξετάζει διάφορες επιλογές μείωσης των εκπομπών μαζί με το σχετικό κόστος τους. Η μείωση του μεθανίου αποτελεί μια κρίσιμη ευκαιρία για τη μείωση της βραχυπρόθεσμης υπερθέρμανσης του πλανήτη σε μια εποχή που οι θερμοκρασίες παγκοσμίως έχουν σημειώσει ρεκόρ για δύο συνεχόμενα έτη.

«Η αντιμετώπιση των διαρροών και της καύσης μεθανίου προσφέρει διπλό μέρισμα: ανακουφίζει την πίεση στις στενές αγορές φυσικού αερίου σε πολλά μέρη του κόσμου, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια - και ταυτόχρονα μειώνει τις εκπομπές», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol. «Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η εφαρμογή για το μεθάνιο εξακολουθεί να υπολείπεται των φιλοδοξιών. Ο ΙΕΑ εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία διαθέτουν τα εργαλεία και τις γνώσεις που χρειάζονται για να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις και να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει».

Η επικαιροποίηση 2025 του Global Methane Tracker προσθέτει αρκετά νέα στοιχεία, όπως ιστορικά δεδομένα εκπομπών σε επίπεδο χώρας, ένα διαδραστικό εργαλείο για τη διερεύνηση διεθνών πρωτοβουλιών για το μεθάνιο και εκτιμήσεις των εκπομπών από εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα μοντέλο πλήρως ανοικτής πρόσβασης για τη διερεύνηση των μονοπατιών μείωσης του μεθανίου στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο τομέας των ορυκτών καυσίμων αντιπροσωπεύει σήμερα σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Σύμφωνα με την έκθεση, το ρεκόρ παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα - μαζί με τις περιορισμένες προσπάθειες μετριασμού μέχρι σήμερα - έχουν διατηρήσει τις εκπομπές μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα παγκοσμίως πάνω από 120 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Η εκτίμηση του ΙΕΑ είναι σημαντικά υψηλότερη από τα επίπεδα που συνεπάγονται οι επίσημες αναφορές, αλλά η διαφάνεια των δεδομένων βελτιώνεται. Υπάρχουν πλέον περισσότεροι από 25 δορυφόροι σε τροχιά που μπορούν να παρέχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες. Οι πολύ μεγάλες διαρροές από εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανιχνεύονται από δορυφόρους αυξήθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2024.

Η νέα ανάλυση στο φετινό Tracker διαπίστωσε επίσης ότι οι εγκαταλελειμμένες πετρελαιοπηγές και πηγάδια φυσικού αερίου και τα ανθρακωρυχεία συνέβαλαν μαζί περίπου 8 εκατομμύρια τόνους στις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου πέρυσι. Συνολικά, οι πηγές αυτές θα αποτελούσαν τον τέταρτο μεγαλύτερο εκπέμποντα μεθανίου από ορυκτά καύσιμα στον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 70% των ετήσιων εκπομπών μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα θα μπορούσε να αποφευχθεί με τις υπάρχουσες τεχνολογίες. Εν τω μεταξύ, ένα σημαντικό ποσοστό των μέτρων μείωσης θα μπορούσε να αποπληρωθεί μέσα σε ένα έτος, δεδομένου ότι το αέριο που συλλαμβάνεται μπορεί να μεταπωληθεί.

Η ανάλυση διαπιστώνει ένα τεράστιο εύρος στην ένταση των εκπομπών μεθανίου σε διάφορες χώρες και εταιρείες, με τις καλύτερες να ξεπερνούν τις χειρότερες κατά 100 φορές. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης και η διάδοση των άμεσα διαθέσιμων βέλτιστων πρακτικών είναι απαραίτητες για τη μείωση αυτού του χάσματος, σημειώνεται.

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση που δημοσιεύεται στην επικαιροποίηση του Tracker, οι τρέχουσες δεσμεύσεις για το μεθάνιο από εταιρείες και χώρες καλύπτουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Προς το παρόν, ωστόσο, μόνο το 5% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου ανταποκρίνεται αποδεδειγμένα σε ένα πρότυπο σχεδόν μηδενικών εκπομπών μεθανίου.

Ο ανιχνευτής διαπιστώνει ότι η αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου και της καύσης θα βελτίωνε την ενεργειακή ασφάλεια με τη δημιουργία πρόσθετης προσφοράς φυσικού αερίου. Ο περιορισμός του μεθανίου θα μπορούσε να καταστήσει διαθέσιμα στις αγορές περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2024, όσο και οι συνολικές εξαγωγές φυσικού αερίου της Νορβηγίας. Επιπλέον 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καίγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, η πλειονότητα των οποίων αποτελεί μέρος των συνηθισμένων πρακτικών και μπορεί να αποφευχθεί.

Με βάση τις σημερινές πολιτικές, η εφαρμογή στοχευμένων λύσεων μετριασμού του μεθανίου στον τομέα των ορυκτών καυσίμων θα απέτρεπε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά περίπου 0,1 °C έως το 2050. Αυτό είναι συγκρίσιμο με την εξάλειψη όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη βαριά βιομηχανία παγκοσμίως.

 

Δείτε εδώ την έκθεση 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr