Εντός του Μαΐου  εκτιμάται ότι  ξεκινήσουν οι δοκιμές πλήρους λειτουργίας της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης η οποία αναμένεται να  τεθεί σε εμπορική λειτουργία έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ενσωματώνοντας πλέον το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης στο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας. Ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε τις προκαταρκτικές δοκιμές του εξοπλισμού και τις δοκιμές λειτουργίας των σταθμών μετατροπής και αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνουν οι δοκιμές λειτουργίας του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με

 

την ενσωμάτωση και της δεύτερης διασύνδεσης με την Κρήτη. Το έργο αποτελεί επί του παρόντος τη μεγαλύτερη επένδυση για τημεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Η όδευση του καλωδίου ξεκινά από τον Σταθμό Μετατροπής Αττικής, κοντά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Από εκείνο το σημείο δύο καλώδια HVDC οδεύουν υπόγεια έως το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη Μεγάρων όπου ποντίζονται στη θάλασσα και συνεχίζουν την υποθαλάσσια διαδρομή τους έως το σημείο προσαιγιάλωσης στην Κορακιά της Κρήτης. Από εκεί, τα δύο καλώδια οδεύουν προς τον σταθμό μετατροπής της Δαμάστας και η διασύνδεση με το δίκτυο της Κρήτης ολοκληρώνεται μέσω του νέου υποσταθμού GIS Δαμάστας.

Επίσης, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με επιστολή της ενημέρωσε τον προηγούμενο μήνα τον ΑΔΜΗΕ ότι συμφωνεί καταρχήν με τη διάθεση του 20% της Αριάδνη Interconnection στη StateGrid. Ο ΑΔΜΗΕ είχε προχωρήσει σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για τη διάθεση του 20% της θυγατρικής της «Αριάδνη Interconnection»που «τρέχει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής και τον περασμένο  Οκτώβριο  κατακυρώθηκε η  διάθεση του στην κινεζική εταιρεία έναντι 62 εκατ. ευρώ.

Πέραν της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής ο ΑΔΜΗΕ προχωρά και στην υλοποίηση και άλλων έργων διεθνών διασυνδέσεων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέλιξης. Έτσι:

• Ολοκλήρωσε τις μελέτες σκοπιμότητας για τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας ισχύος 1 GW, από κοινού με τον Διαχειριστή της γειτονικής χώρας, Terna. Το έργο έχει ενταχθεί στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ENTSO-Ε καιείναι  υποψήφιο προς ένταξη στη 2η λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Προωθεί την ηλεκτρική διασύνδεση Green Aegean Interconnector, που προβλέπεται να διασυνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα της Ελλάδας και της Γερμανίας. Η αρχική δυναμικότητα της διασύνδεσης σχεδιάζεται να ανέλθει σε 3 GW ενώ σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να φτάσει από 6 έως και 9 GW. Το έργο έχει ενταχθεί στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ENTSO-Ε ως έργο υπό θεώρηση (under consideration). Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς για την ωρίμανση του έργου.

• Συνεργάζεται στενά με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου (EETC) και την ELICA του ομίλου Κοπελούζου, με την οποία έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης για την αξιολόγηση της εισόδου του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που αναπτύσσει το PCI έργο GREGY – Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.

• Ο ΑΔΜΗΕ και η σαουδαραβική National Grid έχουν συστήσει κοινοπραξία για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας. Οι σχετικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2025.

Επίσης, ωριμάζει τη νέα διασύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας, σχεδιάζει την κατασκευή νέας διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προωθεί την αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr