Ουσιαστικά, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να καταθέσει τον εν λόγω χάρτη, αφού μετά την καταδίκη της για την τετράχρονη καθυστέρηση να συμμορφωθεί με τις σχετικές προς τούτου οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αθήνα θα ήταν αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους €30.000 ημερησίως.
Έστω. Λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, οπότε, μακάρι να αποτελέσει η κίνηση αυτή το πρώτο σοβαρό βήμα για την ενεργό προάσπιση και αξιοποίηση των δικαιωμάτων της Ελλάδος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, στην γειτονιά που βρισκόμαστε, τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται εύκολο, ειδικά με γείτονες σαν την αναθεωρητική και επεκτατική Τουρκία.
Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, είναι πασίδηλο ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος έχει φτάσει στα όρια του φαιδρού. Το ζητούμενο πλέον είναι να μην αγγίξει και τα όρια του τραγικού. Το περασμένο καλοκαίρι, η Τουρκία έφτασε στο σημείο να στείλει πολεμικά της πλοία στα ανοικτά της Κάσου, αμφισβητώντας όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Αθήνας, αλλά και αυτή τούτη την κυριαρχία της επί των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Συνεπώς, τι είδους διάλογο να κάνει κανείς με μια τέτοια χώρα; Είναι φανερό ότι στην περίπτωση αυτή δεν μετράνε πλέον τα λόγια, αλλά οι πράξεις. Η Αθήνα πρέπει να διαθέτει όχι μόνο πειστικό σχέδιο για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά ακόμη περισσότερο την βούληση να δράσει επί του σχεδίου αυτού. Διαφορετικά, θα πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία της και οι συμμαχίες της δεν θα έχουν καμία αξία.
(η συνέχεια στο slpress.gr)
*Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι επικοινωνιολόγος και εκπαιδευτικός. Διαθέτει μεταπτυχιακές σπουδές στα αντικείμενα της επικοινωνίας και της παιδαγωγικής. Είναι υποψήφιος διδάκτορας με ειδίκευση στην μελέτη των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών στην εκπαίδευση. Διδάσκει μαθήματα ρητορικής και επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο St. John's University στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, εργάζεται ως μεταφραστής και αρθρογράφος στην ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ".