Οι εταρείες εξετάζουν ευκαιρίες στην ευρύτερη Βαλκανική, την Ιταλία, την Κροατία, την Πολωνία αλλά και την Χιλή

Εντατικά κινούνται οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας για να προωθήσουν επενδύσεις στο εξωτερικό, κατ΄ αναλογία με ό,τι έπρατταν τη δεκαετία του 1990 οι τράπεζες και οι εταιρείες τροφίμων. Πλέον, όπως φαίνεται, η “χρυσοτόκος όρνιθα” είναι η ενέργεια, όπου όλοι οι καθετοποιημένοι “παίκτες” βλέπουν ευκαιρίες, έχοντας και ως “καύσιμο” την ισχυρή κερδοφορία που τους εξασφαλίζει η ελληνική αγορά.

Έτσι, ΔΕΗ, Metlen, HELLENiQ ENERGY, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Aktor και άλλοι  εξετάζουν αναλυτικά επενδυτικές ευκαιρίες στην ευρύτερη βαλκανική γειτονιά, την Ιταλία, αλλά και σε “εξωτικούς προορισμούς” (Metlen), έχοντας ήδη κάνει σημαντικά επενδυτικά βήματα.

ΔΕΗ

Είναι ενδεικτικό ότι στο επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο για την περίοδο 2025-2027, ο Όμιλος ΔΕΗ χαρακτηρίζει την τριετία 2025-2027 ως τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή, την ανάπτυξη ευέλικτων μονάδων παραγωγής και των δικτύων Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως, αναφέρεται, στο διάστημα 2025-2027 ο Όμιλος ΔΕΗ θα φτάσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για το πράσινο μέλλον του, καθώς το 2026 θα ολοκληρωθεί η απόσυρση και των τελευταίων λιγνιτικών μονάδων, συνολικής ισχύος 1,5GW. Συγκεκριμένα, μέχρι και το 2027, η ΔΕΗ θα αναπτύξει 5,6 GW νέων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Ήδη, σήμερα, πάνω από το 65% των ΑΠΕ που θα προστεθούν, είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή. 

Πρόσφατα, δε, εγκαινιάστηκε στο Βουκουρέστι ένα νέο, υπερσύγχρονο κέντρο ελέγχου για τη διαχείριση της παραγωγής ενέργειας από το συνεχώς αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών έργων του Ομίλου ΔΕΗ.  Σήμερα, ο Όμιλος ΔΕΗ έχει σε λειτουργία στη Ρουμανία 23 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα καθώς και μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,3 GW και είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ στη Ρουμανία. 

Επίσης, στο στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ περιλαμβάνεται η είσοδος σε νέες αγορές όπως η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Κροατία, δηλαδή γειτονικές χώρες με υπάρχουσες διασυνδέσεις. Η Ιταλία και η Κροατία ειδικότερα είναι ιδιαίτερα σημαντικές αγορές λόγω των δυνατοτήτων διασύνδεσης και του σημαντικού δυναμικού τους στον τομέα των ΑΠΕ. Τα δύο νέα φωτοβολταϊκά πάρκα που προστέθηκαν πρόσφατα στην Ιταλία εντάσσονται σε αυτό το πλάνο.

METLEN

Την ίδια ώρα, η METLEN Energy & Metals Α.Ε., που παρουσιάζει το αναπτυξιακό της πλάνο τη Δευτέρα 28/4 στο Λονδίνο ενόψει εισόδου της στο εκεί χρηματιστηριο (“METLEN”), ανακοίνωσε μια σημαντική κίνηση. Μαζί με μια πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της Glenfarne Asset Company, LLC (“Glenfarne”), ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τη σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση από την Glenfarne χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (“BESS”) στη Χιλή. Η συναλλαγή περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε λειτουργία με συνολική ισχύ 588 MW, σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας  με συνολική χωρητικότητα  1.610 ΜWh. Η κατασκευή των εγκαταστάσεων BESS είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.  

Τα έργα έχουν ευρεία γεωγραφική διασπορά  με πολλαπλά σημεία διασύνδεσης στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας της Χιλής (SEN), επιτρέποντας τη βέλτιστη λειτουργία του χαρτοφυλακίου. Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών, καθώς και ανάληψης χρέους. 

Συνολικά, η METLEN, όπως αναφέρεται από τη διοίκηση στην επικαιροποιημένη καταγραφή του Α΄ Τριμήνου 2025, συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, επεκτείνοντας την παρουσία της σε βασικές περιοχές και προωθώντας στρατηγικά έργα. 

ΤΕΡΝΑ

Επίσης, νέα σημαντική επένδυση προωθεί στη Βουλγαρία ο όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ανήκει στον αραβικό κολοσσό της Masdar).  Πιο συγκεκριμένα, αφορά στον σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού ονομαστικής ισχύος 130 MW, στην περιοχή Βρατίτσα, στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας.  Την υλοποίηση του project έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ, ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Η  ΤΕΡΝΑ, μάλιστα, σχεδιάζει επέκταση στις αγορές της Ρουμανίας και της Αλβανίας, με στόχο το 1 GW μονάδων ΑΠΕ μέχρι το 2030. Ο όμιλος δραστηριοποιείται ήδη στην Πολωνία και τη Βουλγαρία διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος πάνω από 130 MW.  Συνολικά, η Masdar είναι ένας από τους πρωταγωνιστές στην αιολική ενέργεια στα Δυτικά Βαλκάνια με την αιολική εγκατάσταση Čibuk 1 των 158 MW, τη μεγαλύτερη στη Σερβία, και το αιολικό πάρκο Krnovo 72 MW στο Μαυροβούνιο.

HELLENiQ ENERGY

Παράλληλα, στα 4 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις που σχεδιάζει την επόμενη πενταετία η HELLENiQ ENERGY, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου  "VISION 2025"  Το, δε, ένα δισεκατομμύριο εξ αυτών αναμένεται να τρέξει φέτος, με βάση όσα ανέφεραν στελέχη της εταιρείας στο Φόρουμ των Δελφών που παρέπεμψαν και σε στοχεύσεις επενδύσεων στα Βαλκάνια. Μάλιστα, φέτος αναμένεται να γίνει  η ηλέκτριση τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων στη νότια Ρουμανία, σε ένα κρίσιμο ορόσημο για την επίτευξη του στόχου των 1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2026 και 2 GW έως το 2030. Παράλληλα εξετάζονται ευκαιρίες στην περιοχή στη βάση της στρατηγικής για προσεκτικά βήματα ανάπτυξης.

Motor Oil

Επίσης, η  MORE, θυγατρική της Motor Oil, συμμετέχει, με μειοψηφικό μερίδιο 49%, σε Κοινοπραξία (με Alive Renewable Holding Limited) για την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 86 MW (Buzău).

AKTOR

Ταυτόχρονα, ο Όμιλος AKTOR θα προχωρήσει συνολικά σε επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ για έργα ΑΠΕ ισχύος 1.300 MW, έως το τέλος του 2027, μέσα από την υλοποίηση υφιστάμενων συμφωνιών για εξαγορά και κατασκευή έργων ΑΠΕ αθροιστικής ισχύος 912 MW, καθώς και από την εξαγορά περαιτέρω χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 390 MW, που είναι υπό διερεύνηση σήμερα.

Επιπλέον, με ορίζοντα υλοποίησης μετά το 2028, η εταιρεία θα ωριμάσει υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων ισχύος 1.300 MW, καθώς και επιπρόσθετο χαρτοφυλάκιο 1.500 MW που θα αφορά αποθήκευση ενέργειας μέσα από αντλησιοταμίευση. Στόχος του Ομίλου είναι έως το 2030 το 30% των προ τόκων φόρων και αποσβέσεών κερδών του (EBITDA) να προέρχεται από έργα ΑΠΕ.

SUNEL - AMERESCO, Inc

Παράλληλα η Κοινοπραξία SUNEL (αμιγώς ελληνική) - AMERESCO, Inc. (αμερικανική, ελληνικών συμφερόντων) συμμετείχε σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό (σε πλαίσιο σχεδίου ανθεκτικότητας) για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, σε τέσσερα τμήματα, συνολικής ισχύος 570 MW και προϋπολογισμού 375 εκ. ευρώ στη Ρουμανία, ενώ η ελληνική εταιρεία Econus Green Energy συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την Φινλανδική επενδυτική εταιρεία Korkia, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 600 MW (Μάρτιος 2024).

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr