Έξι μονάδες προβλέπει το νέο στρατηγικό σχέδιο για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ. Οι νέες υποδομές, όπως προβλέπει, θα είναι δυναμικότητας 1.186.000 τόνων και θα παράγουν 1.030  γιγαβατώρες τον χρόνο. Η ενέργεια αυτή αντιστοιχεί στο 2%

 της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος της χώρας με το 57,5% αυτής να θεωρείται «πράσινη». Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί και οι έξι εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε νέες μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης, δηλαδή τη ΔΕΗ, τη Metlen, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την AKTOR, τη Μotor Oil και τη Μεσόγειο.   

 Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο (από τα πέντε σενάρια που εξετάστηκαν) οι μονάδες τοποθετούνται στις εξής περιοχές: 

- στη Ροδόπη για να εξυπηρετεί την περιοχή της  Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης Η υποδομή θα είναι δυναμικότητας  62.000 τόνων ανά έτος.

- στην Κοζάνη που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία   και  την Κέρκυρα. Για τη συγκεκριμένη υποδομή δυναμικότητας  288.000 τόνων ετησίων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η ΔΕΗ. Αναφορά στη συγκεκριμένη μονάδα είχε κάνει και ο επικεφαλής της επιχείρησης μιλώντας προσφάτως από την Πτολεμαϊδα. 

- σε Αρκαδία, Ηλεία ή Αχαϊα για τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και τριών νησιών του Ιονίου, της Κεφαλονιάς, της Λευκάδας και της Ζακύνθου. Η μονάδα θα είναι δυναμικότητας 154.000 τόνων ανά έτος.

 - στη Βοιωτία που θα καλύπτει την Κεντρική Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της  Αττικής. Η Metlen ενδιαφέρεται για δημιουργία μονάδας εντός των εγκαταστάσεών της στην περιοχή με δυναμικότητα 186.000 τόνων ετησίως.

- στην Αττική για την κάλυψη του λεκανοπεδίου, των νησιών του Βορείου Αιγαίου ( και ορισμένων του Νοτίου Αιγαίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα με δυναμικότητα 356.000 τόνων/έτος.

- στο Ηράκλειο που θα εξυπηρετεί όλη την Κρήτη και ορισμένα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με δυναμικότητα 140.000 τόνων/έτος.

Οι μονάδες θα επεξεργάζονται υλικό με θερμογόνο δύναμη άνω των 10 MJ/kg, κατάλληλο για παραγωγή ενέργειας. Σχετικά με τις εκτιμώμενες ποσότητες δευτερογενούς καυσίμου (SRF) και υπολειμμάτων η μελέτη τις υπολογίζει για το 2030 σε 1.450.339 τόνους/έτος. Από αυτές οι περίπου 650 χιλιάδες τόνοι θα είναι SRF καλής ποιότητας και οι περίπου 800 χιλιάδες τόνοι  υπολείμματα από Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων.  Από τις συγκεκριμένες ποσότητες 150.200 τόνοι SRF θα απορροφά η ενεργοβόρα βιομηχανία κυρίως στην Αττική, στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Ελλάδα και λιγότερο στην  Κεντρική Μακεδονία.

Με τη λειτουργία των έξι μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων το υπόλειμμα από την επεξεργασία που θα οδηγείται σε ταφή το 2030 υπολογίζεται σε 8,77%, δηλαδή χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό στόχο του 10%.   

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr