Ν. Τσάφος: Εθνική Ανάγκη & Επιλογή η Στρατηγική Στροφή στην Εξόρυξη Κρίσιμων Ορυκτών Υλών 

Ν. Τσάφος: Εθνική Ανάγκη & Επιλογή η Στρατηγική Στροφή στην Εξόρυξη Κρίσιμων Ορυκτών Υλών
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 2 Μαΐου 2025 - 08:00

H Ενέργεια και οι Ορυκτές Πρώτες Ύλες είναι πια, «ένας» κόσμος. Όλοι μιλούν σήμερα για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και για όλα τα συστατικά στα οποία βασίζεται η Ενέργεια του σήμερα και του μέλλοντος. Αυτό τόνισε στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην πανηγυρική εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) με θέμα: «100 Χρόνια Συνεισφοράς – Ασφαλές Εφαλτήριο για το Μέλλον», ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος

«Στο δικό μου το μυαλό αυτοί δεν είναι δύο κόσμοι, πια, αλλά ένας, επειδή δεν μπορείς να μιλάς για ενεργειακή ασφάλεια χωρίς να αναφέρεσαι στα συστατικά τα οποία αποτελούν τον ενεργειακό κόσμο» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσάφος αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του ΥΠΕΝ για την ενέργεια και σε μεγάλο βαθμό, όπως τόνισε, και στην εξόρυξη.  

«Είμαστε μια κυβέρνηση που πιστεύει στην αξιοποίηση του εθνικών πόρων. Αυτό το βλέπουμε στη στροφή που έχουμε κάνει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά είμαστε και μια χώρα που ψάχνει για υδρογονάνθρακες», ανέφερε. Ο υφυπουργός θεωρεί ότι εάν έχουμε έναν εθνικό πόρο πρέπει να τον αξιοποιήσουμε. 

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Τσάφου ότι η Ελλάδα είναι εκτός όλων των άλλων και μια βιομηχανική χώρα και υποστήριξε ότι οι Έλληνες έχουν μάθει να υποτιμούν αυτό το γεγονός. Για τον ίδιο, όμως, η Ελλάδα είναι μια εξορυκτική χώρα που έχει μεγάλη δραστηριότητα σε αυτό τον κλάδο. «Το διακύβευμα», όπως είπε, «είναι ξεκάθαρο». 

Οποιαδήποτε δραστηριότητα του μέλλοντος, είτε αυτή είναι ενεργειακή, είτε είναι ψηφιακή βασίζεται με τον ένα ή άλλο τρόπο στις κρίσιμες πρώτες ύλες, ανέφερε. Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι έχουμε, δυνητικά, ως χώρα, ένα μέλλον λαμπρό, επομένως έχουμε τεράστιες ευκαιρίες να αξιοποιήσουμε τους εθνικούς μας πόρους και κυρίως να αξιοποιήσουμε και πόρους που πριν από 10 με 20 χρόνια να μην τους θεωρούσαμε σημαντικούς, επειδή ίσως η αγορά να ήταν απούσα, ή μπορεί να ήταν διαφορετικά η γεωστρατηγική σημασία και το οικονομικό μοντέλο και επομένως, η ανάδυση της σημασίας τους προοιωνίζει ένα μέλλον που θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό, στην εξόρυξη. 

«Η δική μας η θέση είναι να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε αυτό το εθνικό προϊόν», τόνισε. 

Ακόμη, ο κ. Τσάφος παρέθεσε ορισμένους άξονες της πολιτικής που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον, καθώς τα νούμερα παραπέμπουν σε εξαγωγές ύψους πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που αυξάνεται αλματωδώς με τις πωλήσεις, καθώς επίσης και για την έντονη δραστηριότητα που παρατηρείται σε πάρα πολλά σημεία της χώρας. 

«Για εμένα είναι ένα στοίχημα να καταλάβουμε πόσο μπορούμε ως κοινωνία να αντιληφθούμε ότι είμαστε μια χώρα που εκμεταλλεύεται ήδη τον ορυκτό πλούτο της και έχει τεράστιες ευκαιρίες μπροστά της για να τον εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο. Αυτό είναι για εμένα ένα ζήτημα τόσο οικονομικό αλλά και φυσικά και στρατηγικό, διότι προφανώς μετά τον κορονοϊό και μετά την κρίση του 2022, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εξάρτηση της Ευρώπης από τρίτους, έχει αλλάξει ριζικά», ανέφερε ο υφυπουργός. 

Ο κ. Τσάφος πρόσθεσε, ότι το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για το οποίο το υπουργείο έχει περισσότερη δουλειά να κάνει για να ευοδωθεί, είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα, πρώτον, στην εξόρυξη που πρέπει να γίνεται με ασφάλεια (πεδίο στο οποίο, όπως είπε, η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου), δεύτερον, στην περιβαλλοντική υπευθυνότητα, δηλαδή, η κάθε δραστηριότητα  να έχει συνέργεια με το φυσικό περιβάλλον, τόσο κατά τη διάρκεια της εξορυκτικής διαδικασίας, με χρήση των κανόνων της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης, όσο και τις δραστηριότητες που ακολουθούν το τέλος της διαδικασίας εξόρυξης και τρίτον,  στην κοινωνία, δηλαδή, το πώς ένα μεγάλο εξορυκτικό έργο αλληλεπιδρά με τις τοπικές κοινωνίες που πρέπει να έχει επίγνωση των οφελών που το συνοδεύει. 

«Νομίζω πως αν μπορέσουμε να βρούμε αυτή την ισορροπία και κυρίως, να έχουμε ένα πιο ξεκάθαρο αφήγημα για τη δυνατότητα να βρούμε αυτή την ισορροπία, πιστεύω ότι θα έχουμε έναν πολύ πιο εύκολο δρόμο μπροστά μας για να αξιοποιήσουμε τους εθνικούς μας πόρους». 

Διαβεβαίωσε, τέλος, η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει αντιληφθεί πλήρως την αξία των εθνικών μας πόρων, τους οποίους χρειάζονται, όπως είπε, ο κόσμος και η Ευρώπη και πως το επόμενο βήμα είναι να σκεφτεί το πώς μπορεί να τους «προσφέρει» και να τους αξιοποιήσει. 

«Πάνω από όλα, σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέψει στις μεταλλευτικές εταιρείες της χώρας να προχωρήσουν τις δραστηριότητες και τις επενδύσεις τους. Αυτός είναι ο στόχος μας» και κατέληξε: «Καταλαβαίνουμε ότι εκεί που πάει ο κόσμος εμείς έχουμε κάτι να του προσφέρουμε. Αυτό το βλέπουμε στην ενέργεια και θεωρώ ότι έχουμε ένα παρόμοιο στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε και στο χώρο των μεταλλευμάτων και των εξορύξεων.»

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr