Η πιθανή αυτή παραχώρηση αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι ο πρόεδρος Τραμπ προωθεί ενεργητικά μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και έρχεται μια μέρα αφότου ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενδέχεται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία, αν δεν σημειωθεί πρόοδος σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014 και διεξήγαγε δημοψήφισμα υπό συνθήκες κατοχής, αλλά η διεθνής κοινότητα αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη χερσόνησο ως ρωσικό έδαφος για να αποφύγει τη νομιμοποίηση της παράνομης προσάρτησης. Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα παραχωρήσει εδάφη στη Μόσχα.
Ωστόσο, μια αναγνώριση της ρωσικής επικυριαρχίας στην Κριμαία αποτελεί βασικός στόχος για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εδώ και καιρό επιδιώκει τη διεθνή αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία. Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν έχει αρνηθεί να συμφωνήσει με την πρόταση του Τραμπ για μια ευρεία ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.
Οι πηγές δήλωσαν στο Bloomberg ότι δεν είχε ληφθεί ακόμη τελική απόφαση για το θέμα. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, με γνώση των διαπραγματεύσεων, ερωτηθείς για την πιθανότητα αναγνώρισης της Κριμαίας, αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των σχετικών συνομιλιών.
Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στους συμμάχους προτάσεις για να καταστεί δυνατή μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Παρίσι την Πέμπτη, η οποία περιλάμβανε όρους για τον τερματισμό των μαχών και τη χαλάρωση των κυρώσεων στη Μόσχα σε περίπτωση μόνιμης εκεχειρίας, ανέφερε νωρίτερα σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Ουκρανία: "Πάγωμα" της κατάστασης "επί του εδάφους"
Η πρόταση προβλέπει το πάγωμα της κατάστασης στο έδαφος εκεί που είναι σήμερα η πρώτη γραμμή του μετώπου, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα άλλα ουκρανικά εδάφη που τώρα κατέχονται από τη Ρωσία παραμένουν ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Εκτός συζήτησης είναι επίσης οι φιλοδοξίες του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οι συνομιλίες στο Παρίσι περιλάμβαναν συνάντηση μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και συζητήσεις μεταξύ του Ρούμπιο και συμβούλων εθνικής ασφάλειας και διαπραγματευτών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία.
Οι σύμμαχοι θα συγκεντρωθούν ξανά στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους.
Ωστόσο, ο Τραμπ εξέφρασε την ανυπομονησία την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι ενώ είναι αισιόδοξος ότι και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν αν νιώσουν οι δύο πλευρές δεν επιδιώκουν την ειρήνευση.
"Αν για κάποιο λόγο, ένα από τα δύο μέρη το κάνει πολύ δύσκολο, θα πούμε απλώς, είσαι ανόητος", δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους την Παρασκευή στο Οβάλ Γραφείο. "Είστε ανόητοι, είστε φρικτοί άνθρωποι, και δεν θα ασχοληθούμε άλλο. Αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε αυτό".