H είδηση ότι η πολύπαθη «Πτολεμαΐδα 5», ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η τεχνολογία σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη, πρόκειται να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου που ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αποτελεί μια καλοδεχούμενη επιστροφή στη λογική των πραγμάτων της ενέργειας στη χώρα

Θυμόμαστε όλοι τον τέως υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη να δηλώνει, στις 23 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, ότι, μαζί με τις παλαιότερες κοστοβόρες λιγνιτικές μονάδες που «είναι ένα βάρος αναγκαίο το οποίο έχουμε, μέχρι να κλείσουν, θα κλείσει κάποια στιγμή και η «Πτολεμαΐδα 5», διότι δεν είναι ανταγωνιστική με βάση τους ρύπους», όπως είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να δώσει κατεύθυνση για την επόμενη ημέρα.

Όπως είχε γράψει το energia.gr (εδώ) λίγες ημέρες νωρίτερα, το 2026 θα έκλεινε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, και η πανάκριβη μονάδα «Πτολεμαΐδα 5.»

Καθώς λοιπόν η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, το 2024, μειώθηκε κατά περίπου 28% από το 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,2TWh, που αντιστοιχεί στο 15% της συνολικής παραγωγής της, η μετατροπή της «Πτολεμαϊδα 5», σε μονάδα φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου (OCGT) συνολικής ισχύος 350 MW, ήταν το επόμενο, φυσικό βήμα. 

Όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Στάσσης, στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 που δημοσιεύθηκαν χθες (εδώ), το φιλόδοξο σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας σε ειδική εκδήλωση με την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Πέμπτη 3 Απριλίου στον λιγνιτικό σταθμό Καρδιάς της Πτολεμαΐδας. 

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε ότι η πλήρης απολιγνιτοποίηση της Επιχείρησης θα έχει συντελεστεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στο τέλος του 2026, με τη διακοπή λειτουργίας της «Πτολεμαΐδας 5» ως μονάδα καύσης λιγνίτη, ενώ ανέφερε ότι η λειτουργία της, ως μονάδα φυσικού αερίου θα ξεκινήσει  το 2027. 

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, με την ΔΕΗ να έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για την επιλογή του αναδόχου. 

Η «Πτολεμαΐδα 5», υπό τη νέα της μορφή θα είναι hydrogen ready ήδη από το α΄ εξάμηνο του επόμενου έτους, ενώ «τρέχουν» από τώρα οι διαδικασίες αδειοδότησης για τη μετατροπή της μονάδα. 

Ακόμη, όπως είπε ο κ. Στάσσης, η Επιχείρηση σχεδιάζει τον τρόπο με τον οποίο η νέα μονάδα θα μπορεί να αναβαθμιστεί στο μέλλον, σε μονάδα κλειστού κύκλου (CCGT) με την προσθήκη τουρμπίνας ατμού, ισχύος 150 MW. 

Όσον αφορά στην τροφοδοσία της με φυσικό αέριο, πρόκειται να κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων, που θα είναι έτοιμος το γ’ τρίμηνο του 2027, σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ. 

Data center 

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ παρουσίασε, ακόμη, το σχέδιό του για τη δημιουργία data center στην Δυτική Μακεδονία σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση η δυναμικότητα του data center θα είναι 300 MW, ενώ στη δεύτερη θα υπάρχει προοπτική να αυξηθεί στο 1 GW.

Όπως είπε ο κ. Στάσσης η ΔΕΗ κρίνει ότι επειδή η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από data center θα σημειώσει εκρηκτική αύξηση τα επόμενα χρόνια θεωρεί ότι πρέπει να δώσει το παρών σε αυτή τη δραστηριότητα μεταξύ άλλων και προκειμένου να διοχετεύσει την ενέργεια που θα παράγει από ΑΠΕ, στην περιοχή. 

Η Δυτική Μακεδονία θεωρείται από την ΔΕΗ ιδανικό σημείο ανάπτυξης data center καθώς διαθέτει μεγάλες ποσότητες ενέργειας που παράγεται από διαφορετικές πηγές, διαθέτει ισχυρό δίκτυο χάρη στην στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, και βρίσκεται κοντά στην Θεσσαλονίκη. 

Όσον αφορά στην τοποθεσία κατασκευής του έργου, έχει προκριθεί το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, η λιγνιτική μονάδα του Αγίου Δημητρίου.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr